Τοπικές Ειδήσεις

Εγινε η παρουσίαση της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου σε έντονα φορτισμένο κλίμα

Μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η παρουσίαση της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου, στη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν εθελοντές που στηρίζουν το έργο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου αλλά και όσοι έκαναν δωρεά στην κλινική στη μνήμη των ανθρώπων τους που έφυγαν από την ζωή.
Στην εκδήλωση, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης, οι αντιδήμαρχοι κ. Σάββας Διακοσταματίου και Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδης Παγκάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Κούρτης, η πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Μαρία Αγγέλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μανώλης Γλυνός (ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), εκπρόσωποι της AHEPA HELLAS, εθελοντές, ασθενείς και απλός κόσμος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ένας δύσκολος και υψηλός στόχος που είχε τεθεί με την σύσταση του Συλλόγου. «Οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτή την δύσκολη νόσο, έχουν το δικαίωμα να παλέψουν στον τόπο τους, κοντά στο σπίτι τους και τους συγγενείς τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακίρης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα και τονίζοντας ότι στόχος του Συλλόγου είναι να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς για να δώσουν τον αγώνα τους και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον χαιρετισμό του ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου και έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο που έγινε στον τόπο μας, επικαλούμενος την προσωπική εμπειρία στενού συγγενικού του προσώπου που νόσησε από καρκίνο. «Είστε ήρωες όλοι εσείς που ασχοληθήκατε με αυτό το σημαντικό έργο που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε ο τόπος μας κι εύχομαι να έχετε στη ζωή σας την χάρη Του Θεού», είπε χαρακτηριστικά.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην εκδήλωση παρουσίασης της Ογκολογικής Κλινικής του ΓΝΡ, που είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης συνεργασίας πολιτικών, διοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων. Η συνεργασία μου με την διοικήτρια του Νοσοκομείου, Κατερίνα Χατζηστρατή και την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών, Μαρία Κρητικού, μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συμπόρευση με κοινό στόχο», δήλωσε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους που είναι η ίδρυση και λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ), για την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συνάψει Προγραμματική Συμφωνία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, της διαμόρφωσης και του εξοπλισμού της, καθώς επίσης και η δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, που επίσης στηρίζει η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της, οικονομικά αλλά και μελετητικά. Ειδικά για το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Ως Περιφέρεια, για τον μεγάλο στόχο που είναι το Ακτινοθεραπευτικό, προχωράμε στην ολοκλήρωση των σχετικών μελετών προκειμένου να δώσουμε συντονισμένα μετά την μάχη, για να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας για την κατασκευή του, στην οποία προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε και οικονομικά. Ευελπιστούμε ότι επιτέλους, με την Ογκολογική Κλινική, την Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ) και το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, οι ογκολογικοί ασθενείς των νησιών μας θα έχουν επαρκή περίθαλψη, πολύ κοντά στον τόπο τους».
Ο κ. Σάββας Διακοσταματίου μετέφερε τα συγχαρητήρια του Δήμου Ρόδου σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής με την ευχή όσοι ταλαιπωρούνται από την ασθένεια να βρουν την υγεία τους στον τόπο τους. «Ο Δήμος Ρόδου είναι στη διάθεσή σας σε ό,τι τον χρειαστείτε. Εύχομαι καλή δύναμη στον Σύλλογο για το μεγάλο έργο που έχει αναλάβει».
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Χατζηστρατή αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην επίτευξή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 η δαπάνη για τα φάρμακα των ασθενών ήταν περίπου 450.000 ευρώ και σήμερα η δαπάνη ανέρχεται σε 3.600.000 ευρώ γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες και τον μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν ανάγκη θεραπείας, η οποία πλέον μπορεί να γίνει στον τόπο τους. «Η όρεξη όλων όσων έτρεχαν για να υλοποιηθεί ο στόχος είναι κάτι που εγώ δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά», είχε χαρακτηριστικά η διοικήτρια του νοσοκομείου.
Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Νικήτας Μόσχος ανέφερε: «Οραματιστήκαμε πριν από δύο χρόνια τη δημιουργία μιας κλινικής η οποία μέχρι τώρα δεν λειτουργούσε και οι ασθενείς πηγαινοέρχονταν από την Αθήνα. Θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά σε στελέχωση και εξοπλισμό, με τη βοήθεια του Συλλόγου προχωράμε και με όλους εσάς πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα τμήμα το οποίο θα είναι υπόδειγμα στο Ν. Αιγαίο».
Ιδιαιτέρως σημαντικά για τη λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής ήταν τα όσα ανέφερε ο διευθυντής της κ. Δημήτρης Ματθαίος, ο χαιρετισμός του οποίου ήταν συγκινησιακά φορτισμένος, λέγοντας μεταξύ άλλων: Για μένα το ταξίδι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν αρνήθηκα μια θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης κι αποφάσισα να έρθω εδώ να δω την ανάγκη της δημιουργίας αυτού του Τμήματος. Εδώ γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους στη συνέχεια γίναμε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι και όλοι μαζί, δίνοντας συνεχώς μάχες, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Από τις 26 Ιουνίου του 2018, 80 καινούριοι ασθενείς ξεκίνησαν θεραπείες στην Ογκολογική Κλινική, περί τους 350 – 450 υποβάλλονται σε θεραπεία σε μηνιαία βάση, ενώ εξετάζονται σε μηνιαία βάση παλαιά και νέα περιστατικά που φτάνουν τα 250. Μιλάμε για ένα Τμήμα που ήδη εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών. Πριν από μια εβδομάδα, το Τμήμα ήταν από τα λίγα στην Ελλάδα που υπήρξε ασθενής ο οποίος έλαβε μετά και την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου μια ανοσοθεραπεία που δεν δίνεται σε άλλα κέντρα της Ελλάδας, και καταφέραμε η θεραπεία αυτή να γίνει δωρεάν στον ασθενή συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που στα αγγλικά λέγεται “early access”. Ο στόχος και η κατεύθυνση είναι αυτό το τμήμα, σταδιακά να είναι από τα πρωτοπόρα συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα, σε κλινικές μελέτες έτσι ώστε οι ασθενείς της Δωδεκανήσου να έχουν μια περίθαλψη που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ο πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HELLAS κ. Αντώνης Γιαννικουρής υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει η οργάνωση να στέκεται αρωγός στον Σύλλογο και στους ογκολογικούς ασθενείς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, η «ψυχή» του Συλλόγου κ. Μαρία Κρητικού δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή της καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως στο πέρας της όταν μια μικρή εθελόντρια, βράβευσε εκ μέρους όλων των εθελοντών και μελών του Συλλόγου την κ. Κρητικού για όλα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. «Κάθε βοήθεια, έστω και η μικρότερη, είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τον Σύλλογο και συμβάλει στην επίτευξη ενός κοινού στόχου, στη στήριξη των ανθρώπων που μας χρειάζονται. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη να υποδεχθούμε και να προστατεύσουμε τα άτομα που αγωνίζονται κάθε στιγμή για τη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Να τιμήσουμε όσους και όσες εθελοντικά στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του Συλλόγου μας», είπε η κ. Κρητικού εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την διοικήτρια του Νοσοκομείου και προς τον διευθυντή της κλινικής κ. Δ. Ματθαίο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκφράστηκαν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την ογκολόγο κ. Μαρία Παρασκευά όπως επίσης και στον στρατηγό για τη διάθεση ογκολόγου που συνδράμει στο έργο του κ. Δ. Ματθαίου

Οι εθελοντές-δωρητές που βραβεύθηκαν ήταν:
– AHEPA HELLAS
-Στέλιος Σαράντης
-Ακης Ροδίτης
-Αντώνης Γιαννακάκης
-Σύλλογος Φοιτητών Δωδεκανήσου
-Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Αγία Μαρίνα»
-Σοφία Μανιά
-Νικόλαος Κατσαράς
-Καντρής Καπανταϊδάκης
-Χρήστος Ευστρατίου, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος
-Κατασκευαστική Εταιρεία «Ζήσης»
-Γεώργιος Χαλκιαδάκης
-Ιωάννης Χατζηλαζάρου ξενοδόχος
-Σπύρος Βαγιαννάκης, «Κηποτεχνική»
-Τόνια Καμπουράκη
-Μαρίκα Γιαλλούση
-Δημήτρης Παπουτσάς
-Τζούλης Μαχραμάς
-Μιχάλης Λαγός
Και όλοι οι εθελοντές-αφανείς ήρωες του Συλλόγου που στηρίζουν με κάθε τρόπο το έργο του.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Ευγενία Σαραφίδου    14.12.2018 22:24

  ΑΞΙΟΙ ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ , ΠΟΛΛΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
  Η ΠΟΛΕΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΕΧΕΙ.
  ΜΡΑΒΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.
  ΕΙΘΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Σχολιασμός άρθρου