ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγινε η παρουσίαση της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου σε έντονα φορτισμένο κλίμα

Μαίρη Φώτη 6 λεπτά ανάγνωση
ογκολογικο1

Μέσα σε έντονα φορ­τι­σμένο συγκι­νη­σιακά κλίμα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το από­γευμα της Κυρια­κής η παρου­σί­αση της Ογκο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής του Νοσο­κο­μείου της Ρόδου, στη διάρ­κεια της οποίας βρα­βεύ­θη­καν εθε­λο­ντές που στη­ρί­ζουν το έργο του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών Δωδε­κα­νή­σου αλλά και όσοι έκαναν δωρεά στην κλινική στη μνήμη των ανθρώ­πων τους που έφυγαν από την ζωή.

Στην εκδή­λωση, παρέ­στη­σαν μεταξύ άλλων, ο θεο­φι­λέ­στα­τος Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος, ο περι­φε­ρειάρ­χης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Θωμάς Σωτρίλ­λης, οι αντι­δή­μαρ­χοι κ. Σάββας Δια­κο­στα­μα­τίου και Μαρίζα Χατζη­λα­ζά­ρου, η εντε­ταλ­μένη περι­φε­ρειακή σύμ­βου­λος κ. Χαρούλα Για­σι­ράνη, ο πρό­ε­δρος της Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Ρόδου κ. Μιλ­τιά­δης Παγκάς, ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος κ. Γ. Κούρτης, η πολι­τευ­τής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Μαρία Αγγέλου, ο υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης κ. Μανώλης Γλυνός (ανα­κοί­νωσε χθες την υπο­ψη­φιό­τητά του για την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου), εκπρό­σω­ποι της AHEPA HELLAS, εθε­λο­ντές, ασθε­νείς και απλός κόσμος.

Την εκδή­λωση άνοιξε ο αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών Δωδε­κα­νή­σου κ. Παύλος Μπα­κί­ρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ολο­κλη­ρώ­νε­ται ένας δύσκο­λος και υψηλός στόχος που είχε τεθεί με την σύσταση του Συλ­λό­γου. «Οι άνθρω­ποι που παλεύ­ουν με αυτή την δύσκολη νόσο, έχουν το δικαί­ωμα να παλέ­ψουν στον τόπο τους, κοντά στο σπίτι τους και τους συγ­γε­νείς τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπα­κί­ρης, σημειώ­νο­ντας ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα και τονί­ζο­ντας ότι στόχος του Συλ­λό­γου είναι να δημιουρ­γή­σει καλύ­τε­ρες συν­θή­κες για τους ασθε­νείς για να δώσουν τον αγώνα τους και ευχα­ρί­στησε όλους όσοι συνέ­βα­λαν προς αυτή την κατεύ­θυνση.

Στον χαι­ρε­τι­σμό του ο θεο­φι­λέ­στα­τος επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος, μετέ­φερε τις ευχές του μητρο­πο­λίτη Ρόδου κ. Κύριλ­λου και έκανε λόγο για ένα πολύ σημα­ντικό έργο που έγινε στον τόπο μας, επι­κα­λού­με­νος την προ­σω­πική εμπει­ρία στενού συγ­γε­νι­κού του προ­σώ­που που νόσησε από καρκίνο. «Είστε ήρωες όλοι εσείς που ασχο­λη­θή­κατε με αυτό το σημα­ντικό έργο που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε ο τόπος μας κι εύχομαι να έχετε στη ζωή σας την χάρη Του Θεού», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

«Χαί­ρο­μαι που βρί­σκο­μαι στην εκδή­λωση παρου­σί­α­σης της Ογκο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής του ΓΝΡ, που είναι απο­τέ­λε­σμα μιας ευρύ­τε­ρης συνερ­γα­σίας πολι­τι­κών, διοι­κη­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δυνά­μεων. Η συνερ­γα­σία μου με την διοι­κή­τρια του Νοσο­κο­μείου, Κατε­ρίνα Χατζη­στρατή και την πρόεδρο του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών, Μαρία Κρη­τι­κού, μου έδωσε την ευκαι­ρία να δια­πι­στώσω πόσο απο­τε­λε­σμα­τική μπορεί να είναι η συμπό­ρευση με κοινό στόχο», δήλωσε ο κ. Γ. Χατζη­μάρ­κος.

Ο κ. Χατζη­μάρ­κος ανα­φέρ­θηκε στους επό­με­νους στόχους που είναι η ίδρυση και λει­τουρ­γία της Κεντρι­κής Μονάδας Διά­λυ­σης Κυτ­τα­ρο­στα­τι­κών Βιο­λο­γι­κών Φαρ­μά­κων (ΚΜΔΚΦ), για την οποία η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συνάψει Προ­γραμ­μα­τική Συμ­φω­νία με την Διοί­κηση του Νοσο­κο­μείου και έχει εξα­σφα­λί­σει την χρη­μα­το­δό­τηση από ίδιους πόρους, της δια­μόρ­φω­σης και του εξο­πλι­σμού της, καθώς επίσης και η δημιουρ­γία του Ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κού Τμή­μα­τος, που επίσης στη­ρί­ζει η Περι­φέ­ρεια και οι υπη­ρε­σίες της, οικο­νο­μικά αλλά και μελε­τη­τικά. Ειδικά για το Ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τικό Τμήμα, ο περι­φε­ρειάρ­χης δήλωσε: «Ως Περι­φέ­ρεια, για τον μεγάλο στόχο που είναι το Ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τικό, προ­χω­ράμε στην ολο­κλή­ρωση των σχε­τι­κών μελετών προ­κει­μέ­νου να δώσουμε συντο­νι­σμένα μετά την μάχη, για να πεί­σουμε το Υπουρ­γείο Υγείας για την κατα­σκευή του, στην οποία προ­τι­θέ­μεθα να συμ­με­τά­σχουμε και οικο­νο­μικά. Ευελ­πι­στούμε ότι επι­τέ­λους, με την Ογκο­λο­γική Κλινική, την Κεντρική Μονάδα Διά­λυ­σης Κυτ­τα­ρο­στα­τι­κών Βιο­λο­γι­κών Φαρ­μά­κων (ΚΜΔΚΦ) και το Ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τικό Τμήμα, οι ογκο­λο­γι­κοί ασθε­νείς των νησιών μας θα έχουν επαρκή περί­θαλψη, πολύ κοντά στον τόπο τους».

Ο κ. Σάββας Δια­κο­στα­μα­τίου μετέ­φερε τα συγ­χα­ρη­τή­ρια του Δήμου Ρόδου σε όσους συνέ­βα­λαν στη δημιουρ­γία της Ογκο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής με την ευχή όσοι ταλαι­πω­ρού­νται από την ασθέ­νεια να βρουν την υγεία τους στον τόπο τους. «Ο Δήμος Ρόδου είναι στη διάθεσή σας σε ό,τι τον χρεια­στείτε. Εύχομαι καλή δύναμη στον Σύλλογο για το μεγάλο έργο που έχει ανα­λά­βει».

Η διοι­κή­τρια του Νοσο­κο­μείου κ. Κατε­ρίνα Χατζη­στρατή ανα­φέρ­θηκε στο ιστο­ρικό της προ­σπά­θειας μέχρι να επι­τευ­χθεί ο στόχος, ευχα­ρί­στησε όλους όσοι βοή­θη­σαν στην επί­τευξή του, σημειώ­νο­ντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 η δαπάνη για τα φάρμακα των ασθενών ήταν περίπου 450.000 ευρώ και σήμερα η δαπάνη ανέρ­χε­ται σε 3.600.000 ευρώ γεγονός που κατα­δει­κνύει τις μεγάλες ανάγκες και τον μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν ανάγκη θερα­πείας, η οποία πλέον μπορεί να γίνει στον τόπο τους. «Η όρεξη όλων όσων έτρεχαν για να υλο­ποι­η­θεί ο στόχος είναι κάτι που εγώ δεν έχω συνα­ντή­σει ποτέ ξανά», είχε χαρα­κτη­ρι­στικά η διοι­κή­τρια του νοσο­κο­μείου.

Ο διευ­θυ­ντής της ιατρι­κής υπη­ρε­σίας του Νοσο­κο­μείου κ. Νικήτας Μόσχος ανέφερε: «Ορα­μα­τι­στή­καμε πριν από δύο χρόνια τη δημιουρ­γία μιας κλι­νι­κής η οποία μέχρι τώρα δεν λει­τουρ­γούσε και οι ασθε­νείς πηγαι­νο­έρ­χο­νταν από την Αθήνα. Θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά σε στε­λέ­χωση και εξο­πλι­σμό, με τη βοήθεια του Συλ­λό­γου προ­χω­ράμε και με όλους εσάς πιστεύ­ουμε ότι θα δημιουρ­γή­σουμε ένα τμήμα το οποίο θα είναι υπό­δειγμα στο Ν. Αιγαίο».

Ιδιαι­τέ­ρως σημα­ντικά για τη λει­τουρ­γία της Ογκο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής ήταν τα όσα ανέφερε ο διευ­θυ­ντής της κ. Δημή­τρης Ματ­θαίος, ο χαι­ρε­τι­σμός του οποίου ήταν συγκι­νη­σιακά φορ­τι­σμέ­νος, λέγο­ντας μεταξύ άλλων: Για μένα το ταξίδι ξεκί­νησε τον Φεβρουά­ριο του 2018, όταν αρνή­θηκα μια θέση καθη­γητή στο Πανε­πι­στή­μιο της Λιέγης κι απο­φά­σισα να έρθω εδώ να δω την ανάγκη της δημιουρ­γίας αυτού του Τμή­μα­τος. Εδώ γνώρισα ανθρώ­πους με τους οποίους στη συνέ­χεια γίναμε σύμ­μα­χοι και συνο­δοι­πό­ροι και όλοι μαζί, δίνο­ντας συνεχώς μάχες, φτάσαμε στο σημε­ρινό απο­τέ­λε­σμα. Από τις 26 Ιουνίου του 2018, 80 και­νού­ριοι ασθε­νείς ξεκί­νη­σαν θερα­πείες στην Ογκο­λο­γική Κλινική, περί τους 350 – 450 υπο­βάλ­λο­νται σε θερα­πεία σε μηνιαία βάση, ενώ εξε­τά­ζο­νται σε μηνιαία βάση παλαιά και νέα περι­στα­τικά που φτάνουν τα 250. Μιλάμε για ένα Τμήμα που ήδη εξυ­πη­ρε­τεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών. Πριν από μια εβδο­μάδα, το Τμήμα ήταν από τα λίγα στην Ελλάδα που υπήρξε ασθενής ο οποίος έλαβε μετά και την έγκριση του επι­στη­μο­νι­κού συμ­βου­λίου μια ανο­σο­θε­ρα­πεία που δεν δίνεται σε άλλα κέντρα της Ελλάδας, και κατα­φέ­ραμε η θερα­πεία αυτή να γίνει δωρεάν στον ασθενή συμ­με­τέ­χο­ντας σε ένα πρό­γραμμα που στα αγγλικά λέγεται “early access”. Ο στόχος και η κατεύ­θυνση είναι αυτό το τμήμα, στα­διακά να είναι από τα πρω­το­πόρα συμ­με­τέ­χο­ντας σε ερευ­νη­τικά προ­γράμ­ματα, σε κλι­νι­κές μελέτες έτσι ώστε οι ασθε­νείς της Δωδε­κα­νή­σου να έχουν μια περί­θαλψη που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας και του εξω­τε­ρι­κού.

Ο πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος AHEPA HELLAS κ. Αντώνης Γιαν­νι­κου­ρής υπο­σχέ­θηκε ότι θα συνε­χί­σει η οργά­νωση να στέ­κε­ται αρωγός στον Σύλλογο και στους ογκο­λο­γι­κούς ασθε­νείς.

Η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών Δωδε­κα­νή­σου, η «ψυχή» του Συλ­λό­γου κ. Μαρία Κρη­τι­κού δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκί­νησή της καθ΄όλη τη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης και ιδιαι­τέ­ρως στο πέρας της όταν μια μικρή εθε­λό­ντρια, βρά­βευσε εκ μέρους όλων των εθε­λο­ντών και μελών του Συλ­λό­γου την κ. Κρη­τι­κού για όλα όσα έχει προ­σφέ­ρει μέχρι σήμερα. «Κάθε βοήθεια, έστω και η μικρό­τερη, είναι πάντα ευπρόσ­δε­κτη από τον Σύλλογο και συμ­βά­λει στην επί­τευξη ενός κοινού στόχου, στη στήριξη των ανθρώ­πων που μας χρειά­ζο­νται. Επο­μέ­νως, κρί­νε­ται απα­ραί­τητη και επι­τα­κτική η ανάγκη να υπο­δε­χθούμε και να προ­στα­τεύ­σουμε τα άτομα που αγω­νί­ζο­νται κάθε στιγμή για τη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που βρι­σκό­μα­στε εδώ σήμερα. Να τιμή­σουμε όσους και όσες εθε­λο­ντικά στή­ρι­ξαν και συνε­χί­ζουν να στη­ρί­ζουν το έργο του Συλ­λό­γου μας», είπε η κ. Κρη­τι­κού εκφρά­ζο­ντας ιδιαί­τε­ρες ευχα­ρι­στίες προς την διοι­κή­τρια του Νοσο­κο­μείου και προς τον διευ­θυ­ντή της κλι­νι­κής κ. Δ. Ματθαίο.

Στη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης εκφρά­στη­καν ιδιαί­τε­ρες ευχα­ρι­στίες προς την ογκο­λόγο κ. Μαρία Παρα­σκευά όπως επίσης και στον στρα­τηγό για τη διάθεση ογκο­λό­γου που συν­δρά­μει στο έργο του κ. Δ. Ματ­θαίου

Οι εθελοντές-δωρητές που βρα­βεύ­θη­καν ήταν:

– AHEPA HELLAS

-Στέλιος Σαρά­ντης

-Ακης Ροδίτης

-Αντώνης Γιαν­να­κά­κης

-Σύλλογος Φοι­τη­τών Δωδε­κα­νή­σου

-Πολιτιστικός Σύλ­λο­γος Παρα­δει­σίου «Αγία Μαρίνα»

-Σοφία Μανιά

-Νικόλαος Κατσα­ράς

-Καντρής Καπα­νταϊ­δά­κης

-Χρήστος Ευστρα­τίου, εντε­ταλ­μέ­νος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος

-Κατασκευαστική Εται­ρεία «Ζήσης»

-Γεώργιος Χαλ­κια­δά­κης

-Ιωάννης Χατζη­λα­ζά­ρου ξενο­δό­χος

-Σπύρος Βαγιαν­νά­κης, «Κηπο­τε­χνική»

-Τόνια Καμπου­ράκη

-Μαρίκα Γιαλ­λούση

-Δημήτρης Παπου­τσάς

-Τζούλης Μαχρα­μάς

-Μιχάλης Λαγός

Και όλοι οι εθελοντές-αφανείς ήρωες του Συλ­λό­γου που στη­ρί­ζουν με κάθε τρόπο το έργο του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Ευγενία Σαραφίδου

    ΑΞΙΟΙ ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ , ΠΟΛΛΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
    Η ΠΟΛΕΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΕΧΕΙ.
    ΜΡΑΒΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.
    ΕΙΘΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.