Τοπικές Ειδήσεις

Γρ. Tάσιος: «Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο, ένα δύσκολο χειμώνα»

Στη Ρόδο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων που θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τάσιος παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΞΡ το περασμένο Σάββατο όπου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αποφασίσθηκε η υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Χατζή για το Δ.Σ. της ΠΟΞ.
«Ξεκίνησα μία σειρά επαφών και συναντήσεων με τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα ενόψει των εκλογών της ΠΟΞ. Και συναντιόμαστε σε μία χρονιά COVID, σε μία χρονιά που η πτώση των τζίρων κυμαίνεται μεταξύ του 50% και του 70% πανελλαδικά, ανάλογα με τον προορισμό. Έχουμε πίσω μας ένα δύσκολο πεντάμηνο προγραμματισμού και διεκδικήσεων, γύρω από την έναρξη της σεζόν, εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων κοκ. Πλέον οδεύουμε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να θέσουμε τους νέους μας στόχους και το διεκδικητικό μας πλαίσιο προς την Κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Συγχρόνως, μας δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουμε κάποια ζητήματα που αφορούν στον κάθε τόπο ξεχωριστά και να δούμε πώς θα πορευτούμε το 2021.
Είναι σημαντικό που νησιά σαν τη Ρόδο τήρησαν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κυρίως στην ξενοδοχειακή υποδομή. Αυτό βοηθά πολύ στην εικόνα του κάθε προορισμού ξεχωριστά αλλά και της χώρας στο εξωτερικό. Τα υγειονομικά δεδομένα των τουριστικών προορισμών είναι θετικά. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία Covid ήταν μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να φιλοξενηθούν πολλά κρούσματα. Αυτή η καλή εικόνα είναι το διαβατήριό μας για τη νέα σεζόν… Πρέπει να τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και να την αναδείξουμε σωστά», δήλωσε ο κ. Τάσιος στη «δ» και πρόσθεσε σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Χατζή:
«Η ενότητα είναι απαιτούμενη αυτή την εποχή. Θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα οργανωθούμε καλύτερα και πώς θα πορευτούμε ακόμη πιο δυναμικά στα επόμενα χρόνια. Θέτω υποψηφιότητα για να ανανεώσω τη θητεία μου-εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι στις εκλογές-για μία ακόμη τριετία.
Συζητήσαμε στη Ρόδο στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΞΡ και για την συμμετοχή τοπικού συνυποψηφίου. Αποφασίστηκε ομοφώνως η συμμετοχή του κ. Γιάννη Χατζή ως αντιπροσώπου της ΕΞΡ για μία θέση στο ΔΣ της ΠΟΞ. Πρόκειται για ένα άνθρωπο ο οποίος ανήκει στην νέα γενιά των ξενοδόχων, μία γενιά που έχει να προσφέρει πολλά και που πρέπει να έρθει στο προσκήνιο».
Κάνοντας τον απολογισμό της τελευταίας τριετίας, ο κ. Τάσιος, ανέφερε ως σημαντικότερη επιτυχία τη συσπείρωση των ενώσεων ξενοδόχων ανά την Ελλάδα γύρω από την ΠΟΞ και την ενεργοποίηση ανενεργών ενώσεων. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Κλείνει ένας κύκλος αυτού του ΔΣ ενός δωδεκαμελούς διοικητικού συμβουλίου που την τελευταία τριετία απέδειξε τις δυνατότητές του. Από τις 40 ενώσεις-μέλη το 2017, φθάσαμε στις 52 ενεργές ενώσεις. Συστάθηκε π.χ. νέα ένωση στη Χίο όπου δεν υπήρχε. Συγκροτήθηκε νέος Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι ενώσεις ήταν ανενεργές και ενώθηκαν σε έναν ενιαίο σύνδεσμο. Συνεχίζουμε να έχουμε στην οικογένεια της ΠΟΞ τις ενώσεις της Θράκης και της Πελοποννήσου… Πολλές τοπικές ενώσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΠΟΞ, η οποία εκδίδει το δικό της περιοδικό, που διαθέτει πλέον τα δικά της social media έχει δυνατότητα να διεκδικεί και να διεκπεραιώνει προγράμματα κατάρτισης πανελλαδικά. Το πρώτο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα και θα πραγματοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης και σε άλλες περιοχές.
Χρειάζεται σίγουρα άλλη μία τριετία για να ορθοποδήσει ο κλάδος και να ολοκληρωθεί το έργο και κυρίως το όραμά μας. Είναι πολλές οι ενώσεις ανά την Ελλάδα και είναι σημαντικό να αποτελεί η ΠΟΞ τον συνδετικό κρίκο. Είναι ευχάριστο να συνομιλεί η ένωση της Δράμας με αυτή της Ρόδου ή της Κρήτης με τα Ιωάννινα. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το διάλογο και την επαφή».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με την ΠΟΞ και τον κ. Τάσιο, τονίζοντας ότι η συνένωση δυνάμεων αποτελεί το καλύτερο τρόπο για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
«Υποδεχθήκαμε στη Ρόδο τον πρόεδρό μας, ο οποίος μας στήριξε πάρα πολύ όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες. Έθιξε και ανέδειξε πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ξενοδοχίας. Λόγω των συνθηκών, ήρθαμε πιο κοντά από ποτέ σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Η συνένωση δυνάμεων είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία αυτή», είπε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι η Ρόδος έχει κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, καθώς τα πράγματα εξελίχθηκαν σαφώς καλύτερα απ’ ότι θα μπορούσε να είχε εκτιμηθεί αρχικά. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στον υψηλό επαγγελματισμό και στον καλό συντονισμό όλων των φορέων.
«Κατά την προσωπική μου άποψη το στοίχημα που είχαμε βάλει από την αρχή, το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τις επιχειρήσεις του κλάδου, όλους τους φορείς και οπωσδήποτε μαζί με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Και όταν μιλάω για επιτυχία δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις αφίξεις, αλλά στο γεγονός ότι οι πελάτες μας φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχουμε διατηρήσει δε τους παλαιούς μας επισκέπτες, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν το νησί και συσφίξαμε τις σχέσεις μαζί τους, καθώς το επίπεδο των υπηρεσιών που δέχθηκαν ήταν υψηλότερο από ό,τι θα περίμεναν», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε σχετικά με την προοπτική της συνέχειας της τουριστικής σεζόν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αλλά και την επόμενη σεζόν:
«Η σεζόν έκλεινε συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Και φέτος θα κρατήσει σίγουρα μέχρι τότε. Γίνονται συζητήσεις για την παράταση της διάρκειας της σεζόν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Δεν υπάρχει όμως κάποια συγκεκριμένη απόφαση αυτή τη στιγμή.
Πλέον, έχουμε την εμπειρία της λειτουργίας των ξενοδοχείων σε συνθήκες πανδημίας. Έχουμε προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είμαστε έτοιμοι για την νέα σεζόν ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί ή όχι το εμβόλιο ή το φάρμακο. Ξέρουμε πλέον να πορευόμαστε με τον κορωνοϊό και εμείς και οι επισκέπτες».
Ανάγκη τόνωσης
της ρευστότητας
Στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού και δη του ξενοδοχειακού κλάδου από το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε ο κ. Τάσιος, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διευκολύνσεις για την πληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Τη φετινή σεζόν, ιδανικά θα θέλαμε να την ξεχάσουμε, κυρίως τα οικονομικά δομένα… Έγινε μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να στηριχθεί ο κλάδος. Προφανώς και υπήρξαν ή υπάρχουν αστοχίες, όσον αφορά π.χ. τη χρήση της μάσκας. Νησιά του Ν. Αιγαίου και η Χαλκιδική είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν υπάρχουν τουρίστες στις περιοχές αυτή την περίοδο.
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και έπειτα απ’ όλα αυτά που ζήσαμε, πορευόμαστε στην επόμενη μέρα. Το 2021 θα είναι μία χρονιά επιβίωσης… Ήδη το capacity των αεροπορικών εταιρειών δείχνει να ανέρχεται στο 60-70% σε σύγκριση με το 2019. Τουλάχιστον αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία για τον προγραμματισμό των πτήσεων. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο, ένα δύσκολο χειμώνα… Ο ιός είναι εδώ…, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη η πανδημία και το πρόβλημα επιτείνεται. Είναι σοβαρές οι συνέπειες στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Μοιραία θα καταστεί δύσκολο για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη να αγοράσει ένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα… Μιλάμε για μία πραγματικότητα που θα βρούμε προφανώς μπροστά μας.
Θα έλεγα λοιπόν ότι το ‘22 υπό προϋποθέσεις, θα βρούμε το δρόμο προς την ανάκαμψη… Παρ’ όλα αυτά, τα 15 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα χαθούν φέτος από τον τουρισμό δεν είναι εύκολο να τα εισπράξουμε ξανά το ‘21 και το ’22, αφού το capacity θα είναι συγκεκριμένο.
Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί ο κλάδος από το τραπεζικό ζήτημα, καθώς θα βρούμε μπροστά μας και τα ζητήματα των τοκοχρεολυσίων. Επίσης για τις οφειλές προς το δημόσιο θα πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο ρυθμίσεων με πολλές δόσεις ώστε να τονωθεί η ρευστότητα το 2021. Τον μήνα Ιούνιο του νέου έτους θα πρέπει όλοι να καταβάλουν τη πρώτη δόση από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία… Πώς όμως θα γίνει αυτό; Ποιες πληρότητες θα υπάρχουν τότε και ποιες προκαταβολές θα έχουν δοθεί; Είναι πολλά τα τινά, γι’ αυτό και λέω πώς η ενότητα και συσπείρωση χρειάζονται απαραίτητα».
Με αφορμή ερώτηση της «δ» για την νέα πιστωτική πολιτική που πρότεινε η ΕΞΡ να ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία το 2021 απέναντι στους τουρ οπερέιτορς, πρόταση που υιοθετήθηκε από πολλές ενώσεις ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, ο κ. Τάσιος δήλωσε ότι η δεδομένη συγκυρία αποτελεί μία καλή ευκαιρία να κερδίσει ο κλάδος όλα όσα είχε χάσει στο προηγούμενο διάστημα.
«Η μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει ο κλάδος πράγματα που έχει χάσει, είναι τώρα. Και όχι μόνο ως προς την πληρωμή από τα τουριστικά πρακτορεία, πράγμα που είναι σημαντικό για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Έχει μεγάλη σημασία να προβάλεις σωστά και τεκμηριωμένα τις ανάγκες του κλάδου ανά περιοχή. Ο Μανώλης Μαρκόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος που ως πρόεδρος της ΕΞΡ κάνει εξαιρετική δουλειά. Μιλάμε για ένα μεγάλο Δ.Σ. το οποίο έχει διαφορετικότητες, όμως είναι σημαντικό που υπάρχει αυτό το καλό κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Η Ρόδος είναι από τους μεγαλύτερους προορισμούς στη χώρα. Τη στηρίζουμε και στηρίζει την προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο.

Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες βάζουν λιθαράκι για να σηκωθεί ο κλάδος ένα σκαλί πιο ψηλά», δήλωσε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη ανάγκη του «εξ-ορθολογισμού» των εργασιακών σχέσεων. Όπως είπε, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η υπογραφή της νέας πανελλήνιας κλαδικής σύμβασης εργασίας που θα λειτουργήσει ως ένα συγκεκριμένο εξορθολογιστικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων συνολικά (όχι μόνο σε μισθολογικό επίπεδο). Ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι και πάλι η ΕΞΡ με την τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη σε μία δύσκολη εποχή, απέδειξε αν μη τι άλλο ότι επενδύει στην εργασιακή ειρήνη.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Κλαδική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις της χώρας και υπεγράφη στις 27/3/2018. Έληγε κανονικά στις 31/3/2020 (συμπεριλαμβανομένου και του 3μηνου της μετενέργειας) και είχε κηρυχθεί υποχρεωτική με την αριθμ. 49825/2686/21.9.2018 (ΦΕΚ Β 4419/4.10.2018) απόφαση υπ. εργασίας. Η ισχύς της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 (κοινή απόφαση ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ).
Νίκος Χαλκιαδάκης
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, παρέστη το προηγούμενο Σάββατο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, (επίσης υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΠΟΞ με τον κ. Τάσιο), ο οποίος μίλησε στη «δ» για την πορεία της φετινής σεζόν αλλά και την ανάγκη της ενότητας στον κλάδο. «Για την Κρήτη όπως για κάθε άλλο προορισμό ήταν δύσκολα τα πράγματα φέτος. Παρόλα αυτά, τα καταφέραμε. Η πτώση ήταν τελικά μικρότερη απ’ ό,τι περιμέναμε και ειδικά στο νομό Ηρακλείου οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο κυμάνθηκαν μεταξύ του 70% και 80%. Άνοιξε το το 70% των ξενοδοχείων τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο λειτούργησε μόλις το 30%. Γι’ αυτό και λέω πως τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε στην αρχή. Τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην έχουμε προβλήματα και ασθενείς στα ξενοδοχεία COVID. Ο κορωνϊός ήταν και θα είναι μαζί μας, θα πορευτούμε με αυτόν, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα. Δεν πρέπει να τον φοβόμαστε αλλά να τον σεβόμαστε.
Σε αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι, να πολεμάμε για το κοινό καλό. Ο τουρισμός πρέπει να πηγαίνει καλά σε όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί παλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα».

Γιάννης Χατζής
Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εκλογές της ΠΟΞ, ο κ. Γιάννης Χατζής ανάρτησε την ακόλουθη δήλωση στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ & ο Πρόεδρος Μανώλης Μαρκόπουλος να εκπροσωπήσω συνδικαλιστικά το νησί Πανελλαδικά. Σήμερα, το συμβούλιο είχε εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα του κλάδου με τον Πρόεδρο Γρηγόρη Τάσιο και τον καλό φίλο του νησιού μας, και συνυποψήφιο μου, Νίκο Χαλκιαδάκη.
Ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Είναι σημαντικό μαζί με έμπειρους συναδέλφους να βγαίνουν μπροστά & νέες δυναμικές προσωπικότητες. Να μάχονται για τα θέματα που είναι πολλά και, τις περισσότερες φορές κοινά, για όλες της περιοχές της Ελλάδας. Ο κορονοϊός επιτέλους έβαλε τον τουρισμό στον ‘χάρτη’. Μέσα στις στάχτες, κατάλαβαν πολλοί, πόσο σημαντικός είναι ο ξενοδόχος στον παραγωγικό πλούτο της χώρας. Επιθυμία μου να δουλέψουμε δυνατά σε φιλελεύθερο περιβάλλον και να είναι η ξενοδοχεία η ατμομηχανή για να ξεφύγει η Ελλάδα από την αέναη οικονομική ύφεση. Καλή επιτυχία σε όλες της περιοχές της Ελλάδας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου