Ειδήσεις

Τέλος στην επιστροφή επίορκων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Τέλος στην επιστροφή επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στα καθήκοντά τους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με την επιτάχυνση συγκρότησης την επόμενη εβδομάδα των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία θα κληθούν να εξετάσουν τις υποθέσεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε κοινές δηλώσεις την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, με νόμο του οποίου δόθηκε η δυνατότητα επιστροφής των επίορκων μετά από κάποιο διάστημα.

Τόνισαν και οι δύο πως δεν υπάρχει κάλυψη κανενός φαινομένου διαφθοράς, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επαναφορά σε θέσεις του Δημοσίου υπαλλήλων, που βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν έληξε το διάστημα δυνητικής αργίας, που επιβάλλεται από τη διοίκηση μέχρι την εξέταση από τα πειθαρχικά συμβούλια

Όπως ανέφερε ο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χ. Βερναρδάκης ως τις αρχές του 2015 υπήρχαν περίπου 900 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν. «Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων» σημείωσε.

Προτεραιότητα, όπως είπε, θα δοθεί στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. «Έχουμε όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και είμαστε ήδη σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό ώστε εντός των ημερών να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε πάντως πως με εγκύκλιο προβλέπονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία – και όχι δυνητικά με απόφαση των προϊσταμένων. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν σε υπαλλήλους οι οποίοι στερήθηκα την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκα με εγγύηση, καθώς και σε υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

«Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από την μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται» ανέφερε.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, με τη σειρά του, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία. Πρώτον, ότι το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά που έχει ανοίξει η κυβέρνηση.

Δεύτερον, ότι η κατηγορία των επίορκων υπαλλήλων αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.

Τρίτον, η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας μόνο για κάποιες βαριές περιπτώσεις και η επιβολή δυνητικής αργίας για όλες τις υπόλοιπες δεν είναι νέα διάταξη αλλά υπήρχε στο πειθαρχικό δίκαιο και προ των Μνημονίων.

ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου