Ειδήσεις

Κ. Μίχαλος: Να ενημερωθούν πλήρως από τις τράπεζες οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

“Τη σημασία της πλήρους και ορθής ενημέρωσης από μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των δανειοληπτών τους, επεσήμανε με αφορμή το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με τις αποπληρωμές των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος χαιρετίζοντας εκδήλωση στο ΕΒΕΑ με θέμα: “Εκδήλωση για τα Δάνεια σε Ελβετικό φράγκο” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο χαιρετισμό του ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
“Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης αφορά 70.000 Έλληνες δανειολήπτες. Ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη νέα ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου. Ανθρώπους οι οποίοι ενώ εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους, είδαν το οφειλόμενο κεφάλαιο να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα να χρωστούν περισσότερα από όσα δανείστηκαν, χωρίς να έχουν παραλείψει ούτε μια δόση.
Οι δανειολήπτες έλαβαν, ουσιαστικά, μια σοβαρή καταναλωτική απόφαση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στηριζόμενοι σε πληροφόρηση που αφορούσε τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου. Επέλεξαν προϊόντα που τους εξασφάλιζαν χαμηλή δόση και χαμηλό επιτόκιο, χωρίς να είναι σε θέση να συνεκτιμήσουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο που επωμίζονταν.
Εδώ σαφώς υπάρχει ένα ζήτημα διαφάνειας, καθώς το βάρος της εμπορικής επικοινωνίας των τραπεζών είχε δοθεί τότε στα άμεσα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων δανειακών προϊόντων. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση για τους ενδεχόμενους κινδύνους, από μια πιθανή υποτίμηση του ευρώ ή αύξηση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου. Δεν υπήρξε επίσης επαρκής ενημέρωση και για τις μεθόδους αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου