Μπορεί επισήμως κανείς από τους δύο να μην έχει καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της ΝΔ, ωστόσο ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισαν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Αφορμή, η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, με τον κ. Μεϊμαράκη να ζητά να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και τον κ. Μητσοτάκη στις 15 Νοεμβρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, μέσω συνεργατών του, εκτιμά ότι «αφού δημοψήφισμα έγινε μέσα σε 5 ημέρες και εθνικές εκλογές μέσα σε ένα μήνα, γιατί η εκλογή προέδρου της ΝΔ να μην μπορεί να γίνει μέσα σε 15 ημέρες».

Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη. «Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τί λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές που πρόσκεινται στον βουλευτή της Β’ Αθήνας.

Είναι ίσως μία πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και ενώ οι συνυποψήφιοι μάχονται για την πιο εντυπωσιακή υποψηφιότητα, με τις πιο «δυνατές» υπογραφές και τη δυναμική ενόψει της κάλπης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Euro2day.gr, έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τη… μονιμότητά του και οι υπογραφές για την υποψηφιότητά του ήδη συγκεντρώνονται. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του ζήτησαν ήδη και επίσημα τη λίστα με τα ονόματα όσων έχουν δικαίωμα να υπογράψουν για να διεκδικήσει την Προεδρία, με τις επίσημες ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για αύριο το απόγευμα (μάλλον στις 6.30) στο Γκάζι.

Τον ίδιο αγώνα, την εξασφάλιση των 50 αναγκαίων υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ή 450 από μέλη του προηγούμενου Συνεδρίου, δίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τους δύο πρώτους να διαρρέουν ότι τις έχουν ήδη συγκεντρώσει και τον τελευταίο ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου.

Παράλληλα, ονόματα που τις τελευταίες μέρες εμφανίζονταν ως πιθανοί υποψήφιοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Μάκη Βορίδη, τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Άλλοι, όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Γιώργος Πατούλης, περιμένουν την κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, η οποία πιθανόν θα αποτρέψει τις δικές τους φιλοδοξίες, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με άλλα «βαριά» ονόματα, λόγου χάρη του Νίκου Δένδια και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Άγνωστο είναι εξάλλου το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Βασίλη Κικίλια.

Πρώτη μάχη εντυπώσεων

Το θέμα των υπογραφών, όσο πλησιάζει η Παρασκευή, καταληκτική ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, έχει τη δική του σημασία, καθώς θα αποτελέσει και την πρώτη μάχη των εντυπώσεων μεταξύ των εν δυνάμει προέδρων της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει αποφασίσει να μη λάβει υπογραφές από βουλευτές, περιφερειάρχες ή αντιπεριφερειάρχες αφού «προτεραιότητα έχει η ενότητα» ενόψει της επόμενης μέρας και «δεν είναι σωστό να βάλει σε αντιπαράθεση κανέναν με κανέναν σε θεσμικό επίπεδο».

Η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του είναι πολύ μεγάλη και στόχος του να κάνει μια «επίδειξη ισχύος» καταθέτοντας τον μέγιστο δυνατό αριθμό υπογραφών.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, έχει συγκεντρώσει ήδη τις ποιοτικές, όπως τις χαρακτηρίζουν υπογραφές, ενώ η 50ή και άκρως συμβολική θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή του πατέρα του και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ αναζητείται η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίσης φέρεται να έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, προερχόμενες κυρίως από γαλάζια στελέχη της Βόρειας Ελλάδας (κατά βάση αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές και νέους), όπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική.

Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες έλεγε ότι κατάφερε μέχρι τότε να συγκεντρώσει περίπου 30 υπογραφές, ωστόσο αισιοδοξεί πως δεν θα έχει πρόβλημα προκειμένου να φτάσει τις 50 και να εγκριθεί η υποψηφιότητά του.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ