ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε βαθιά εσωστρέφεια έχει εισέλθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΣΟΚ

Σε βαθιά εσω­στρέ­φεια τόσο τοπικά όσο και κεντρικά βρί­σκε­ται το ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλογών.

Παρότι στόχος ήταν να δια­τη­ρη­θεί η δυνα­μική των εθνικών εκλογών και να κατα­φέ­ρει το κόμμα να κερ­δί­σει έδαφος και στις εκλογές της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, οι χει­ρι­σμοί της Χαρι­λάου Τρι­κούπη απο­δει­κνύ­ο­νται του­λά­χι­στον άστοχοι.

Τελικώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μη δώσει στη­ρί­ξεις στους Δήμους -αν και αρχικώς είχε δια­τυ­πω­θεί η άποψη να δοθούν του­λά­χι­στον στους μεγά­λους Δήμους- και να ακο­λου­θή­σει τη λογική των «ακη­δε­μό­νευ­των διερ­γα­σιών» από τις τοπικές κοι­νω­νίες ώστε να μην δημιουρ­γη­θούν περιο­ρι­σμοί στις επι­λο­γές των υπο­ψη­φίων αλλά και των ψηφο­φό­ρων, εντού­τοις στο παρα­σκή­νιο έχει ανοίξει συζή­τηση για την «τύχη» των μελών του που συμ­με­τέ­χουν σε συν­δυα­σμούς με τη στήριξη της ΝΔ.

Ειδικώς στη Ρόδο όπου υπήρχαν μέχρι πρό­τι­νος δύο υπο­ψή­φιοι δήμαρ­χοι προ­ερ­χό­με­νοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (Βάιος Καλο­πή­τας και Σάββας Δια­κο­στα­μα­τίου), το κόμμα επι­σή­μως -παρά τα γνωστά τρα­γε­λα­φικά γεγο­νότα που προη­γή­θη­καν από τον Ιανουά­ριο με ευθύνη των κεντρι­κών στε­λε­χών που είχαν την αρμο­διό­τητα για την Αυτο­διοί­κηση σε ό,τι αφορά ποιος από τους θα δύο θα στη­ρι­χθεί – επέλεξε να μην πάρει θέση, όπως έπραξε εξάλλου σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς στη­ρί­ξεις σε άλλες περιο­χές έγιναν εμφα­νείς δια της πλαγίας οδού, όμως στη Ρόδο μέχρι και στο παρά πέντε δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το ποιος τελικά από τους δύο υπο­ψη­φί­ους δημάρ­χους θα έχει την «εύνοια» του κόμ­μα­τος.

Και οι δύο υπο­ψή­φιοι ακο­λου­θώ­ντας τη λογική των «ακη­δε­μό­νευ­των διερ­γα­σιών» επέ­λε­ξαν για τους δικούς τους λόγους να κάνουν τις επι­λο­γές τους, ο μεν Σάββας Δια­κο­στα­μα­τίου συμπο­ρεύ­τηκε με την παρά­ταξη του σημε­ρι­νού δημάρ­χου Αντώνη Καμπου­ράκη, ο δε Βάιος Καλο­πή­τας συνέ­πραξε με την παρά­ταξη του Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη.

Των συνερ­γα­σιών και συμπρά­ξεων των δύο υπο­ψη­φίων δημάρ­χων είχαν προη­γη­θεί συμ­φω­νίες μελών και αυτο­διοι­κη­τι­κών στε­λε­χών του ΠΑΣΟΚ με άλλες δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις όπως του κ. Καμπου­ράκη, του κ. Γερο­νι­κόλα και του κ. Κολιάδη, ακριβώς επειδή το κόμμα με απόφαση του προ­έ­δρου του κ. Νίκου Ανδρου­λάκη απο­φά­σισε να μην δώσει στη­ρί­ξεις στον Α΄ Βαθμό Αυτο­διοί­κη­σης.

Ο κατα­κερ­μα­τι­σμός των δυνά­μεων του ΠΑΣΟΚ τοπικά, έχει επι­φέ­ρει γκρίνια και δυστο­κία που απο­τυ­πώ­νε­ται στα τοπικά κομ­μα­τικά όργανα όπου όλοι βάλλουν ενα­ντίον όλων και όλοι κατα­λο­γί­ζουν σκο­πι­μό­τη­τες στους «άλλους». Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι ποιος τελικά ευθύ­νε­ται για την άνευ προη­γου­μέ­νου κατά­σταση που έχει δημιουρ­γη­θεί στη Ρόδο, από την δια­σπορά στε­λε­χών του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις με εξαί­ρεση αυτή του του ΚΚΕ, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν περιο­ρι­σμοί αλλά ούτε και προ­ϋ­πο­θέ­σεις από τη Χαρι­λάου Τρι­κούπη;

Το ΠΑΣΟΚ, που εξα­κο­λου­θεί να δια­τη­ρεί μεγάλα ερεί­σματα στον χώρο της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, δεν φρό­ντισε να αξιο­ποι­ή­σει τη μεγάλη ευκαι­ρία για την ανα­συ­γκρό­τηση του χώρου ανα­λαμ­βά­νο­ντας εγκαί­ρως πρω­το­βου­λίες. Ακόμα και τα χρί­σματα στις Περι­φέ­ρειες δόθηκαν την τελευ­ταία στιγμή, δυσχε­ραί­νο­ντας σημα­ντικά το έργο, την προ­ε­τοι­μα­σία και τον προ­ε­κλο­γικό αγώνα των υπο­ψη­φίων περι­φε­ρειαρ­χών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν ξεκί­νη­σαν από την ίδια αφε­τη­ρία με τους κομ­μα­τι­κούς τους αντι­πά­λους και τρέχουν τώρα να καλύ­ψουν το χαμένο έδαφος και τις αστο­χίες της Χαρι­λάου Τρι­κούπη.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει αφήσει τη σφρα­γίδα του στην Τοπική Αυτο­διοί­κηση ανα­δει­κνύ­ο­ντας στελέχη που άφησαν ιστορία αλλά και εφαρ­μό­ζο­ντας μεγάλες τομές και μεταρ­ρυθ­μί­σεις στις κυβερ­νη­τι­κές του θητείες, σήμερα αδυ­να­τεί να δια­χει­ρι­στεί την κατά­σταση και να βρει τον βημα­τι­σμό του.

Επί δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ έγιναν τομές που άλλαξαν τον χάρτη της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης στη χώρα ξεκι­νώ­ντας από τα Συμ­βού­λια Περιο­χής στην αιρετή Νομαρ­χιακή Αυτο­διοί­κηση το 1994, στη συνέ­χεια τον ”Καπο­δί­στρια” και έπειτα τον ”Καλ­λι­κράτη”. Αλλαξε την αρχι­τε­κτο­νική του κράτους, με τον ανα­σχε­δια­σμό των αρμο­διο­τή­των σε επίπεδο κεντρι­κής διοί­κη­σης, περι­φέ­ρειας και αυτο­διοί­κη­σης, με σκοπό να δημιουρ­γή­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την επι­τά­χυνση της ανά­πτυ­ξης και την παροχή καλύ­τε­ρων υπη­ρε­σιών προς τον πολίτη και σήμερα μοιάζει αδύναμο να σταθεί αντάξιο της ιστο­ρίας του στην Τοπική Αυτο­διοί­κηση.

Από την περί­φημη ρήση του Ανδρέα Παπαν­δρέου, ότι η Αυτο­διοί­κηση απο­τε­λεί βάθρο της Δημο­κρα­τίας, μοχλό ανά­πτυ­ξης και στή­ριγμα της κοι­νω­νίας μέχρι τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις και τις τομές στην Αυτο­διοί­κηση τη δεκα­ε­τία του ‘80 και του ‘90 που την εναρ­μό­νι­σαν με τον χάρτη της τοπικής αυτο­νο­μίας της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, σήμερα το κόμμα φαί­νε­ται να σέρ­νε­ται πίσω από τις εξε­λί­ξεις.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανά τη χώρα έχουν εκφρά­σει ανοικτά τη δυσα­ρέ­σκειά τους για την «ερμα­φρό­διτη» στάση του κόμ­μα­τος στις επι­κεί­με­νες αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλογές, που από τη μια εγκαλεί τα μέλη του τα οποία συμ­με­τέ­χουν σε δημο­τι­κούς συν­δυα­σμούς που έχουν τη στήριξη ή που οι υπο­ψή­φιοί τους προ­έρ­χο­νται από τη ΝΔ και από την άλλη η Χαρι­λάου Τρι­κούπη να προ­τάσ­σει την ανε­ξάρ­τητη λει­τουρ­γία της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης ως τον λόγο που δεν έδωσε στη­ρί­ξεις τελικά σε υπο­ψη­φί­ους δημάρ­χους.

Μάλιστα, αυτό το αλαλούμ που δημιούρ­γησε το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στελέχη του που είτε συμ­με­τεί­χαν, είτε ηγούντο δημο­τι­κών παρα­τά­ξεων να απο­συρ­θούν από τις εκλογές, κάνο­ντας λόγο για διά­σπαση δυνά­μεων, απο­συ­σπεί­ρωση και λαν­θα­σμέ­νους χει­ρι­σμούς των κορυ­φαίων στε­λε­χών που είχαν κεντρικά την ευθύνη.

Όπως λένε τα ίδια τα στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ με τη στάση που τηρεί στις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλογές και τις παλι­νω­δίες που προη­γή­θη­καν, έχασε μια μεγάλη ευκαι­ρία να ανα­συ­γκρο­τη­θεί ουσια­στικά και να ξανα­βρεί τους δεσμούς του με την κοι­νω­νία αλλά και οργα­νω­τικά αφού η απο­μεί­ωση της όποιας δυνα­μι­κής παρου­σί­ασε στις εθνικές εκλογές είναι πέρα από εμφανής, γεγονός που όπως λένε θα απο­τυ­πω­θεί εμφα­τικά στον επόμενο σταθμό, που είναι οι ευρω­ε­κλο­γές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.