Τοπικές Ειδήσεις

“Οχι και νέο χαράτσι  στους αλιείς της Χάλκης”

Από τον κ. Μιχάλη Σταματιάδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χάλκης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας επαγγελματικής δραστηριότητας, για την μικρή κοινωνία της Χάλκης.

Οι αλιείς της Χάλκης και όλων των ανάλογων μικρών νησιών της χώρας, έχουν πολύ μικρή παραγωγή σε σχέση με συναδέλφους τους από μεγαλύτερα νησιά και είναι ουσιαστικά αβοήθητοι από την πλευρά του κράτους, της περιφέρειας και του Δήμου.

Πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση επέβαλε ένα νέο φορολογικό χαράτσι στα αλιευτικά σκάφη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε σκάφους, χωρίς καμία μέριμνα για τα αλιευτικά σκάφη των  μικρών νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες.

Δεν έφτανε αυτό το φορολογικό χαράτσι, ξαφνικά πριν από λίγο διάστημα ξύπνησε και το λιμενικό ταμείο νότιας Δωδεκανήσου και ζητάει ξαφνικά από τους αλιείς της Χάλκης, τέλη ελλιμενισμού για τα σκάφη τους, τα οποία όλα τα χρόνια ελλιμενίζονται δωρεάν και στολίζουν με την παρουσία τους, κατά τον καλύτερο τρόπο το λιμάνι της Χάλκης.

Επιτέλους, πόσο λανθασμένα πρέπει να σκέπτονται αυτοί οι ιθύνοντες του λιμενικού ταμείου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μάλιστα είναι και ο Δήμαρχος Χάλκης, για να αντιληφθούν ότι οι αλιείς της Χάλκης, όχι μόνο δεν αντέχουν πρόσθετα χαράτσια, αλλά χρειάζονται ανυπερθέτως την αρωγή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βρουν τρόπους για να τους απαλύνουν από οικονομικά βάρη, καθώς και να τους βοηθήσουν παντοιοτρόπως, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, για να μη φτάσουμε στο πολύ δυσάρεστο σημείο να μην υπάρχουν πλέον επαγγελματίες αλιείς στα μικρά νησιά.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση, να επιβληθούν ξαφνικά τέλη ελλιμενισμού στους αλιείς της Χάλκης, είναι ένα ακόμη τραγελαφικό λάθος του συγκεκριμένου λιμενικού ταμείου, με το δήθεν πρόσχημα του σχεδιασμού των θέσεων ελλιμενισμού στο λιμάνι της Χάλκης, και με την συγκατάθεση προφανώς και του Δημάρχου Χάλκης, μετά το προηγούμενο τραγελαφικό λάθος που δημιούργησε το λιμενικό ταμείο στη Χάλκη, με το στοιχειωμένο  εμπορικό λιμάνι στα Κάνια, το οποίο από τα παιδαριώδη σχεδιαστικά και οργανωτικά λάθη των μηχανικών του ταμείου, ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας, δημιουργώντας  εύλογα ερωτηματικά για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι να απορεί κανείς, πως ο Δήμαρχος Χάλκης, ο οποίος αρέσκεται κατά καιρούς στις ποιητικές καντρίλιες του τύπου << τα κουρασμένα πρόσωπα των ψαράδων πίσω από τα παράθυρα >>, στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει εκστομίσει το παραμικρό, αφήνοντας τους αλιείς της Χάλκης αβοήθητους και εκτεθειμένους, σε ένα ακόμη χαράτσι από το λιμενικό ταμείο.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση κάνει η στάση του προέδρου του συλλόγου αλιέων Χάλκης, που ενώ θα περίμενε κανείς να διερρήγνυε τα ιμάτιά του για λογαριασμό των συναδέλφων του, έχει κυριολεκτικά καταπιεί τη γλώσσα του.

Εν κατακλείδι, ζητάμε από το λιμενικό ταμείο να αναθεωρήσει ΑΜΕΣΩΣ την εντελώς επιπόλαιη και αντιαναπτυξιακή απόφαση του, και να μην επιβάλλει τέλη ελλιμενισμού στους επαγγελματίες αλιείς της Χάλκης.

Μιχάλης Σταματιάδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χάλκης

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου