Συνεντεύξεις

Aπο τον πρώην Yφ/ργο Γιάννη Παππά: Μια πρώτη αποτίμηση του έργου που παρήγαγε στο υπουργείo Ναυτιλίας

• Τι λέει για τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος και τις διεργασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά

Σε μια πρώτη αποτίμηση του έργου που παρήγαγε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Παππάς εκφράζοντας μεταξύ άλλων την υπερηφάνεια του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νησιωτών από την θέση ευθύνης που κατείχε.
Στην ίδια συνέντευξη ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας προβαίνει και σε μια αποτίμηση του αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο κ. Παππάς στην άκρως πολιτική συνέντευξή του σχολιάζει τις διεργασίες στην κεντροαριστερά του τελευταίου διαστήματος και απαριθμεί τις προτεραιότητες του για τα Δωδεκάνησα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά.
• Πώς θα αποτιμούσατε την παρουσία σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως υφυπουργός. Υπάρχουν τομείς στους οποίους θεωρείτε ότι συμβάλατε;
Από τις 27 Ιουνίου του 2023 που με τίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι ανέλαβα τα καθήκοντα του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, πέρασε ένας χρόνος δημιουργικός, παραγωγικός, ένας χρόνος με αδιάκοπες προσπάθειες να υπερασπιστώ τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προσπάθησα να αναδείξω περισσότερο, μέσω του θεσμού των «Περιφερειακών Διαλόγων», που εμπνευστήκαμε με τους συνεργάτες μου, ζητήματα νησιωτικότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά. Ξέρετε, για πρώτη φορά έκατσαν στο ίδιο τραπέζι η κεντρική κυβέρνηση, οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι των φορέων των νησιών μας και είμαι διπλά υπερήφανος. Όχι μόνο επειδή ήταν δική μου πρωτοβουλία αλλά επειδή δεν μείναμε στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά αναζητήσαμε και βιώσιμες λύσεις. Δώσαμε επίσης μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο ακριτικό Καστελλόριζο, χαράσσοντας έτσι την οδό, για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις στο μείζον πρόβλημα της στέγασης. Παράλληλα, δρομολογήσαμε την εξεύρεση λύσεων, για το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στη νησιωτική χώρα. Ξεχωρίζω επίσης το γεγονός ότι η πόρτα του γραφείου μου ήταν συνέχεια ανοιχτή για τους εκπροσώπους των νησιών μας που ήθελαν να με δουν και να συνεργαστούμε. Είμαι πραγματικά πολύ υπερήφανος που υπερασπίστηκα τα δικαιώματα των νησιωτών μας από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια και να συνομιλώ με ειλικρίνεια μαζί τους.


• Κύριε Παππά, ένα από τα συμπεράσματα της κάλπης των ευρωεκλογών ήταν ότι η ΝΔ έχασε ποσοστά και ψηφοφόρους σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες. Έχετε εξήγηση;
Έχετε δίκιο ότι αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μεταξύ άλλων πολλών. Η αλήθεια είναι ότι λάβαμε τολμηρές αποφάσεις που μερίδα των ψηφοφόρων μας τους ξένισε ή τους δυσαρέστησε. Σε άλλα μέτωπα υπήρξαν καθυστερήσεις. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους ούτε τους παντογνώστες. Έχουμε αποδείξει όμως ότι εργαζόμαστε και όποιος εργάζεται κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζει, τα διορθώνει και συνεχίζει. Στα Δωδεκάνησα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ένα από τα υψηλά ποσοστά της πανελλαδικά και αυτό μας δεσμεύει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι υπάρχει μια μερίδα πολιτών που μας είχε εμπιστευτεί στις εθνικές εκλογές, και στις ευρωεκλογές δεν το έκαναν.
Αυτό που λέμε ήδη από την επόμενη των εκλογών είναι ότι έχουμε αποκωδικοποιήσει και αξιολογήσει όσα μας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Το μήνυμα έχει ληφθεί και ήδη η κυβέρνηση προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου, με ορίζοντα τριετίας. Ένα ζήτημα που πρέπει επίσης να απασχολήσει στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα, είναι εκείνο της αποχής. Το φαινόμενο της αποχής μπορεί να εξελιχθεί σε «νάρκη» για τη Δημοκρατία και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε νέους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και πίστη στο πρόγραμμά μας.
• Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας συγκάλεσε την Κ.Ο. για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπήρξε μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που για πρώτη φορά αντιτάχθηκε στην κυβερνητική πολιτική. Ποια είναι η άποψή σας;
Το γεγονός ότι όλοι μαζί συζητάμε και καταθέτουμε τις απόψεις μας, αποδεικνύει πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ακόμα υγιές και δημοκρατικό κόμμα, που ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του. Ξέρετε το παν στην πολιτική, είναι να ακούς, να συζητάς και να αποφασίζεις από κοινού. Και αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της διακυβέρνησής του το ακολουθεί. Οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις πρέπει να υπάρχουν διότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και προφανώς απ’ ότι καταλαβαίνετε υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις κάτι που είναι λογικό στο πλαίσιο ενός μεγάλου δημοκρατικού πολυσυλλεκτικού κόμματος. Όλα όμως αυτά γίνονται προκειμένου να διαφυλάξουμε τόσο την Νέα Δημοκρατία όσο και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία πλέον έχει έναν δύσκολο αγώνα να αντιμετωπίσει, αυτόν της καθημερινότητας. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία με πράξεις.


• Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν κατάλαβε το μήνυμα των πολιτών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Υπάρχουν φορές που ο καθένας μπορεί να πιστεύει κυριολεκτικά ό,τι θέλει. Η ζωή η ίδια είναι εκείνη που διαψεύδει τις παράλογες αντιλήψεις γιατί εδώ πρόκειται για μία παράλογη αντίληψη. Η κυβέρνηση και ο πολιτικός οργανισμός της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη κιόλας στιγμή έλαβαν το μήνυμα και πλέον βαδίζουμε μπροστά.

Οι ευρωεκλογές ανήκουν στο παρελθόν και τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί. Το μόνο που μας απασχολεί πλέον είναι να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο που μπορούμε και μας αναλογεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Στα Δωδεκάνησα ειδικά, διανύουμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν και αποτελεί στοίχημα για όλους μας να καταρρίψουμε ένα ακόμα ρεκόρ.
• Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Πιστεύετε πως αυτές οι διεργασίες επηρεάζουν κάπως την Νέα Δημοκρατία και αν ναι πώς;
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά θα μου επιτρέψετε να μην υποκύψω στον πειρασμό να σχολιάσω τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Αναφορικά με το πόσο επηρεάζεται η Νέα Δημοκρατία από τις διεργασίες αυτές, μπορώ να σας πω ότι παραμένει ανεπηρέαστη από τη στιγμή που στην παράταξή μας έχουμε και ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό και σαφή στόχευση. Το μοναδικό ενδεχόμενο τα εσωτερικά ενός κόμματος να ασκήσουν κάπου επιρροή εκτός από τα ίδια θα ήταν η περίπτωση που τα στελέχη τους για να προσελκύσουν δημοσιότητα θα έπεφταν στην παγίδα του λαϊκισμού και μίας επιχείρησης εξαπάτησης των πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί όταν αρθρώνουμε δημόσιο λόγο και μπορούμε να επηρεάσουμε την κρίση των συμπολιτών μας. Οι εποχές που ο λαϊκισμός κυριάρχησε στον δημόσιο λόγο κομμάτων και στελεχών τους δεν είναι μακριά μας όπως και τα αποτελέσματα του φαινομένου αυτού.


• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τα Δωδεκάνησά;
Οι προτεραιότητές μου για τα Δωδεκάνησα είναι οι ίδιες από την πρώτη στιγμή που οι νησιώτες μας με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπώ στην εθνική αντιπροσωπεία. Οι προτεραιότητες αυτές είναι να συνδράμω όσο μπορώ στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών στα νησιά μας, βλέποντας να υλοποιούνται σημαντικά έργα που είχαμε επεξεργαστεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τους προηγούμενους μήνες. Θα σας αναφέρω για παράδειγμα τις αφαλατώσεις που είχαμε δρομολογήσει στα νησιά μας για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν μετά από έναν χειμώνα με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Όσα είχαμε προγραμματίσει στο Υπουργείο, έχουν ωριμάσει και πλέον υλοποιούνται. Ένα ζήτημα το οποίο μας απασχόλησε εντόνως και παρακολουθούμε είναι το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών στο νησί της Ρόδου και του τρόπου που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να αφήσουμε και είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. Κοντά στα παραπάνω, μία διαρκής προτεραιότητα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιωτών μας και η προσπάθεια να μετριαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόσταση που υπάρχει από την ηπειρωτική Ελλάδα και αντανακλά στις τιμές των προϊόντων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μιχελή Μαρία    06.07.2024 19:47

    Αν είχε κάνει έργο τότε δεν θα τον έβγαζε από υφυπουργό Ναυτηλίας !!

Σχολιασμός άρθρου