Tην ώρα που οι τοπικοί τουριστικοί φορείς και παράγοντες, επιδίδονται κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών της πιο αμφιλεγόμενης τουριστικής περιόδου, αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, ένας ακόμα λάθος χειρισμός του Υπουργείου Τουρισμού, κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα!
Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, έφερε προ εκπλήξεως τους tour operators, καθώς δεν προηγήθηκε καμία επίσημη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν για να ενημερωθούν εγκαίρως οι επιβάτες!
Αξίζει να σημειωθεί, πως για το μέτρο -παρότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση- δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση τα τουριστικά πρακτορεία ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, παρά μόνο ενημερώθηκαν από δημοσιεύματα αργά το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία ενημέρωσης καθώς άρχισαν να επικοινωνούν με τους tour operators από το πρωί της Δευτέρας, ώστε να προλάβουν να ενημερώσουν τους επιβάτες εντός της προθεσμίας του 48ωρου!
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με αφορμή την απελευθέρωση των πτήσεων του εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας, εξέδωσε νέα αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου και θα ισχύει έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την οποία, καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες, διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωσή της.
Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται στο σχετικό έντυπο.
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η προχειρότητα με την οποία θεσπίστηκε και ανακοινώθηκε έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου.
Οι τουρίστες πλέον, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας, θα διαθέτουν… barcode, δηλαδή αυτόματη αναγνώριση και περιγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του σημείου αναχώρησής τους
Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατό να γινονται στοχευμένοι έλεγχοι σε συγκεκριμένους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και όχι στο σύνολό τους. Αυτός ο κωδικός και η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών, 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, θα τοποθετούνται σε ειδικό λογισμικό, το οποίο μέσω ειδικού αλγόριθμου, θα αναδεικνύει τους “ύποπτους” προς έλεγχο επιβάτες πριν αυτοί φθάσουν στα αεροδρόμια των νησιών και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, τόσο για τον τρόπο όσο και για τον χρόνο της δημοσιοποίησης του μέτρου.
Ηδη από χθες το πρωί, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την Ενωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ενημέρωση των επιβατών της Τετάρτης. Οι tour operators που ενημερώθηκαν μόλις χθες το πρωί από τα τουριστικά γραφεία της Ρόδου, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να εντοπίσουν τον κάθε επιβάτη και να τον ενημερώσουν ότι θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα άμεσα, ενώ προ εκπλήξεως βρέθηκαν και οι επιβάτες.
Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορωνοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποπνέει αίσθημα ασφάλειας και οργάνωσης του τόπου προορισμού των επισκεπτών, ωστόσο ανακοινώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, δυσχεραίνοντας το έργο και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της υποδοχής των πρώτων τουριστών σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.
«Το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν μπορούμε να παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο με τον οποίον ενημερωθήκαμε. Το μέτρο αυτό, ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου εμείς ενημερωθήκαμε από διάφορα δημοσιεύματα την Κυριακή και από το πρωί της Δευτέρας επιδοθήκαμε σε αγώνα δρόμου σε συνεργασία με τους tour operators προκειμένου να εντοπιστούν οι επιβάτες για να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα. Αυτό δεν βοηθάει την εικόνα μας προς τα έξω, αντιθέτως δείχνει ότι δεν ήμασταν έτοιμοι εγκαίρως και δεν ενισχύει την προσπάθεια που κάνουμε, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η τουριστική σεζόν», δήλωσε στη «δ» ο κ. Χρ. Μιχαλάκης.
Χθες η Ενωση Τουριστικών Γραφείων, απέστειλε μάλιστα σχετικές επιστολές τόσο προς τον υπουργό και υφυπουργό Τουρισμού κ.κ. Χ. Θεοχάρη και Μάνο Κόνσολα, όσο και προς τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά εκφράζοντας την δυσαρέσκεια των μελών και θέτοντας μια σειρά από διευκρινιστικές ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες, δυσκολεύοντας τη διαδικασία.

Να σημειωθεί, ότι με βάση τα όσα ανακοίνωσε από τη Ρόδο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασιας κ. Ν. Χαρδαλιάς, στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ θα γίνονται καθημερινά από την 1η Ιουλίου, 605 έλεγχοι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ