Τοπικές Ειδήσεις

Διαμαρτυρία για την μη αναγραφή της ποικιλίας Αθήρι στα μέτρα πρώιμης συγκομιδής

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί του καθορισμού των μέτρων για την πρώιμη συγκομιδή στην οποία δεν συμπεριελήφθησαν επιλέξιμες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και η ποικιλία Αθήρι που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στα νησιά μας. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του Υπουργείου, συγκάλεσε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και παραγωγούς για την εξέταση των δεδομένων που προκύπτουν από την απόφαση αυτή, αφού η μη ένταξη της ποικιλίας θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τους ήδη πληγέντες παραγωγούς. Προς το σκοπό αυτό ο κ. Ζαννετίδης εκτός από τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις του με επιτελείς του υπουργείου, απέστειλε την εξής επιστολή-διαμαρτυρία:

Με αφορμή την υπ’ αριθμ. 1600/163029/22-06-2020 Απόφαση περί «Καθορισμού των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του μέτρου πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για την περίοδο 2019-2020», διαπιστώνουμε ότι η ποικιλία Αθήρι δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες ποικιλίες.

Όπως έχουμε επισημάνει και με το υπ αριθμ. 4062/04-06-2020 έγγραφο μας η ποικιλία Αθήρι είναι η σημαντικότερη ποικιλία του Νομού Δωδεκανήσου καλύπτοντας άνω του 60% της συνολικής παραγωγής οιναστάφυλων στο νομό. Δεδομένου ότι τα οινοποιεία αναμένεται να αντλήσουν για το έτος 2020, σημαντικά μειωμένες ποσότητες λευκών ποικιλιών και κυρίως ποικιλίας Αθήρι, λόγω της ευαισθησίας του λευκού οίνου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκληθεί μεγάλη πίεση στην ήδη επιβαρυμένη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Θεωρούμε λοιπόν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη της ένταξης της ποικιλίας Αθήρι στο πρόγραμμα «Πρώιμης Συγκομιδής»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου