Εμφανείς είναι ήδη στην τοπική κοινωνία οι πρώτες επιπτώσεις του lockdown, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Ανθρωποι, που περίμεναν να ανοίξει η τουριστική περίοδος για να εργαστούν και χωρίς οικονομικά αποθέματα εξασφαλίζουν το καθημερινό φαγητό τους, χάρις στον εθελοντισμό που έχει αναπτυχθεί στο νησί της Ρόδου.
Η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία», κυρία Σοφία Μανιά, περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν βοήθεια για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά στη «δ», το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. «Οικογένειες, μητέρες με μικρά παιδιά, χρόνιοι ασθενείς, ασθενείς που δεν έχουν περάσει ακόμα από επιτροπή για να τους εγκριθεί το επίδομα, άνεργοι, άνθρωποι που περίμεναν τη σεζόν για να δουλέψουν και έχουν ξεμείνει από χρήματα, ακόμα και συμπολίτες μας που είχαν δική τους δουλειά, απευθύνονται σε εμάς. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Σύλλογος για να καλύψουμε τις ανάγκες αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Ευτυχώς, μάς στηρίζουν συμπολίτες μας, ιδιώτες και καταστηματάρχες για να εξασφαλίσουμε φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη αλλά τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ούτε οι μισοί υπάλληλοι δεν θα προσληφθούν φέτος, τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτάται η κ. Μανιά.

Όπως ανέφερε στη «δ», την καλούν συμπολίτες μας για να ζητήσουν τη βοήθειά της και πολλοί από αυτούς, επειδή ντρέπονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ζητούν να τη δουν προσωπικά, να της εξηγήσουν την κατάσταση και αν είναι εφικτό, να διατηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό στο στενό πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας μας ότι αδυνατούν να διασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους.
«Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα έρθουν σε αυτή τη δύσκολη θέση. Ντρέπονται ακόμα και που μου τηλεφωνούν, γιατί μέχρι σήμερα είχαν τη δουλειά τους, ήξεραν ότι θα δουλέψουν τη σεζόν και θα διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Σήμερα, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, κάποιοι δεν έχουν καν ρεύμα, κι έρχονται για να ζητήσουν λίγο φαγητό για τους ίδιους, ή για τα παιδιά τους. Ως Σύλλογος όπως ξέρετε δεν έχουμε έσοδα, προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας αβοήθητος».
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου στη «δ», είναι σημαντική κάθε βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα κι αν φαντάζει μικρή. Το πλέον συγκινητικό, όπως λέει η ίδια, είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας, προσφέρουν βοήθεια από το υστέρημά τους, για να μην στερηθούν οι έχοντες ανάγκη.
Σήμερα Πέμπτη, 30 Απριλίου, θα διατεθούν στα Γραφεία του Συλλόγου, μάσκες στις ευπαθείς ομάδες, κρέας, κοτόπουλα, ψάρια, πατάτες, πορτοκάλια και διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, γάλατα και κρέμες για μωρά, λάδι, ξύδι, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους και ψωμί, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας.
Η διανομή γίνεται με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και γι αυτό ζητείται από όλους να φορούν γάντια και μάσκες και επιπλέον να έχουν μαζί τους τσάντες για να τοποθετηθούν τα τρόφιμα.
Όπως ανέφερε η κυρία Σοφία Μανιά, κάθε φορά προστρέχουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, γι αυτό και τα τρόφιμα μοιράζονται κατά προτεραιότητα, σε ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους.
Η Σοφία Μανιά, πριν από περίπου εννέα χρόνια ξεκίνησε συστηματικά, σε συνεργασία με ιδιώτες και επαγγελματίες να βοηθάει, όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στη Ρόδο. Ετσι, συστήθηκε ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών που καθημερινά εξασφαλίζει το φαγητό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παπούτσια σε δεκάδες οικογένειες της Ρόδου, μερικές εκ των οποίων διαβιούν χωρίς ρεύμα, άλλες χωρίς νερό και υπάρχουν κι εκείνες οι οικογένειες που ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς ρεύμα, στην Ελλάδα του 2020 με την περίοδο της καραντίνας και του lockdown να έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα… Κι αν δεν ήταν η Σοφία και οι εθελοντές της, κανείς δεν ξέρει πού θα βρίσκονταν και πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι άνθρωποι που εξασφαλίζουν το φαγητό τους και τα είδη πρώτης ανάγκης, χάρις στη Σοφία.
Ηλικιωμένοι, λεχώνες μητέρες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, βαριά άρρωστοι συμπολίτες μας, άνθρωποι ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, στην Σοφία Μανιά.
Οσοι έχουν ανάγκη αλλά και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται από την ίδια και τον ταμία του Συλλόγου κ. Χρήστο Νικολαΐδη, μπορούν να καλούν στο προσωπικό τηλέφωνο της κ. Σοφίας Μανιά 6948460375. Η κ. Μανιά τονίζει ότι οι ανάγκες για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως επίσης και είδη προσωπικής υγιεινής είναι τεράστιες και μέρα με την ημέρα μεγαλώνουν, με το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό.
Ο Σύλλογος δεν δέχεται ρούχα, καθώς αυτή την περίοδο δεν επιτρέπεται λόγω του κορωνοϊού, όσοι όμως επιθυμούν μπορούν να δωρίσουν μικροσυσκευές, οικιακές συσκευές ή διάφορα άλλα χρηστικά αντικείμενα, τα οποία ο Σύλλογος θα διαθέσει προς ανταλλαγή με τρόφιμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ