Συνεντεύξεις

Δ. Κρητικός: «Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δικές της δυσκολίες»

«Η παράταξή μας, «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», είναι η μοναδική ανεξάρτητη και υπερκομματική παράταξη που παίρνει μέρος στις εκλογές. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας γιατί έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά για το συμφέρον και την ευημερία όλων των νησιών και των κατοίκων τους συνολικά».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρητικός και προσθέτει πως οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι πιστεύουν και στηρίζουν την ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση γιατί ενώνει και ενδυναμώνει, δε διχάζει και δε διαχωρίζει.

«Γνωρίζοντας πλέον εκ των έσω τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πρώτος βαθμός, εκτιμώ ότι αν οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν με τη ψήφο τους θα προσθέσω και εγώ το δικό μου λιθαράκι, θα ενώσω και τη δική μου φωνή στην προσπάθεια που γίνεται να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις. Μέσα από το δεύτερο βαθμό μπορούμε να πιέσουμε ώστε να γίνουν πράξη οι ουσιαστικές αλλαγές.

Έχω τη διάθεση γι αυτό τον αγώνα, έχω το χρόνο, θέλω να πιστεύω ότι έχω και την εμπειρία να συνεχίσω την προσφορά μου στα νησιά μας», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Κρητικός που αναφέρεται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στον επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι κόμματα, χρώματα και χρίσματα δε χωρούν στην αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Για το αν η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολη έχω να σας πω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δικές της δυσκολίες. Κανείς δεν έχει μαγικές συνταγές ενόψει μιας κρίσιμης αναμέτρησης. Ο τελικός κριτής όλων μας είναι οι νησιώτες μας», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Κρητικός.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Κρητικού, αναλυτικά:

• Αποδεχθήκατε την πρόταση του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να είστε υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. Τι μέτρησε περισσότερο στην απόφασή σας;
Θεώρησα την πρόταση του Γιάννη Μαχαιρίδη, εξαιρετικά τιμητική για το πρόσωπό μου και μετά από ώριμη σκέψη την αποδέχτηκα. Αποδέχτηκα με αίσθημα ευθύνης να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Δωδεκανήσου ως υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης.
Θα πρέπει όμως να σας επισημάνω ότι με τον Γιάννη Μαχαιρίδη, είχα και μια άψογη συνεργασία όσο καιρό υπηρέτησα από τη θέση του δημάρχου στο Δήμο Καμείρου. Προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς όλα τα έργα που προγραμματίσαμε τότε, και είχαμε ουσιαστική βοήθεια από τον ίδιο με αποτέλεσμα έναν πολύ θετικό απολογισμό στην τετραετία.

Κατά γενική ομολογία η διαχείριση του ΕΣΠΑ ήταν επιτυχημένη και εκτιμώ ότι με το «άνοιγμα» του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ 2 τον Ιούνιο η παρουσία του Γιάννη Μαχαιρίδη θα είναι καθοριστική στην υλοποίηση περισσότερων έργων για όλα τα νησιά μας.
Όμως θέλω να μιλήσω και για τον άνθρωπο Γιάννη Μαχαιρίδη, που έζησα όταν ξενυχτούσαμε μαζί στις φωτιές, όταν δενδροφυτεύαμε στην Αρχαία Κάμειρο, ή σε άλλες φυσικές καταστροφές, που ήταν πάντα εκεί όταν τον χρειαζόμασταν με τη φυσική του παρουσία, που εργαζόταν ακούραστα και αποτελεσματικά, που προσπαθούσε να δίνει λύσεις στα προβλήματα…

• Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς η πρώτη τριετία δεν ήταν και τόσο εύκολη;
Δεν θα μπορούσε να είναι εύκολη! Ο Καλλικράτης άλλαξε τα πάντα σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ποτέ τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Πόσο μάλλον μέσα σε ένα πλαίσιο που έπρεπε να αφομοιωθεί πολύ γρήγορα από το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της περιφέρειας και να μάθει να λειτουργεί μέσα σε αυτό.
Ας μη ξεχνάμε ότι η περιφέρειά μας δημιουργήθηκε με την ένωση των δύο νομαρχιών με τις μεγαλύτερες εδαφολογικές ιδιαιτερότητες.

Όταν όμως καταφέρνεις να έχεις τόσο καλή πιστοληπτική ικανότητα σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από κακοδιαχείριση και σκάνδαλα σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, όταν είσαι η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε απορρόφηση κονδυλίων και όταν έχεις καταφέρει να αυξήσεις τόσο πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ 2 για την πενταετία 2014-2020 δεν μπορείς παρά να χαρακτηρίσεις την πορεία της περιφέρειας επιτυχημένη.

• Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης έχοντας θητεύσει στον πρώην Δήμο Καμείρου;
Η θητεία μου στο Δήμο Καμείρου ήταν ομολογουμένως καθοριστική στο να σχηματίσω μία συνολική εικόνα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο πρώτος βαθμός κατέγραψε πολλές φορές με σκληρό τρόπο τις ελλείψεις και τα στραβά του Καλλικράτη. Ακολούθησε ο ενιαίος δήμος, με τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε.

Γνωρίζοντας πλέον εκ των έσω τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πρώτος βαθμός, εκτιμώ ότι αν οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν με τη ψήφο τους θα προσθέσω και εγώ το δικό μου λιθαράκι, θα ενώσω και τη δική μου φωνή στην προσπάθεια που γίνεται να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις. Μέσα από το δεύτερο βαθμό μπορούμε να πιέσουμε ώστε να γίνουν πράξη οι ουσιαστικές αλλαγές.
Έχω τη διάθεση γι αυτό τον αγώνα, έχω το χρόνο, θέλω να πιστεύω ότι έχω και την εμπειρία να συνεχίσω την προσφορά μου στα νησιά μας.

• Με αφορμή τη σύμπραξη των παρατάξεων «Το Νότιο Αιγαίο Μπροστά» και «Νέα Εποχή για τα Νησιά μας» αλλά και τη διάθεση για αγώνα του κ. Μπενέτου Σπύρου θεωρείτε πως θα είναι δύσκολη η μάχη των εκλογών για την παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη;

Η παράταξή μας, «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», είναι η μοναδική ανεξάρτητη και υπερκομματική παράταξη που παίρνει μέρος στις εκλογές. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας γιατί έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά για το συμφέρον και την ευημερία όλων των νησιών και των κατοίκων τους συνολικά.
Άλλωστε οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι πιστεύουν και στηρίζουν την ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση γιατί ενώνει και ενδυναμώνει, δε διχάζει και δε διαχωρίζει. Σε ό,τι με αφορά αυτό το έκανα πράξη από το 2006 όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Καμείρου.
Τότε είχα καταθέσει την κομματική μου ταυτότητα και είπα ότι όσο ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση η κομματική μου ταυτότητα θα μείνει στο… ράφι. Πιστεύω ακράδαντα ότι κόμματα, χρώματα και χρίσματα δε χωρούν στην αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Για το αν η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολη έχω να σας πω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δικές της δυσκολίες. Κανείς δεν έχει μαγικές συνταγές ενόψει μιας κρίσιμης αναμέτρησης. Ο τελικός κριτής όλων μας είναι οι νησιώτες μας.

• Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση θεωρείτε πως δυσκολεύει την προσπάθεια των αυτοδιοικητικών να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν;
Το έχω επισημάνει πολλές φορές, ότι δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει βαρύ τίμημα σήμερα εξαιτίας των περικοπών αυτών. Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια οι καταστάσεις στην πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης ήταν ανεξέλεγκτες. Περάσαμε όμως από το ένα άκρο στο άλλο.
Το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα στον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, δίπλα δηλαδή στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού, όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως με τις θεσμικές αλλαγές εκείνες που χρόνια ζητάμε και χρόνια τώρα δεν βλέπουμε. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα κοινά και μέσα από αγώνες…

• Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για την Περιφέρεια την πενταετία που έρχεται; Είστε διατεθειμένος για συγκρούσεις αν αυτό απαιτεί το καλό του τόπου παρά το γεγονός ότι μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπο με τον κομματικό σας χώρο;

Το έχω αποδείξει νομίζω, ότι οι κομματικές προτιμήσεις πρέπει να παραμερίζονται όταν κάποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του. Όσο για τις συγκρούσεις αυτές πολλές φορές είναι αναπόφευκτες. Δώσαμε εξετάσεις νομίζω στην κοινωνία μας γι αυτό το θέμα.
Τα κόμματα τα θέλουμε στο πλάι μας, την επομένη των εκλογών. Να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε αυτά που σχεδιάζουμε για τα νησιά και την κοινωνία μας.

Απώτερος στόχος μου είναι να σταθώ αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης, να είμαι παρών σε όλα τα νησιά της περιφερειακής μου ενότητας, του Νομού Δωδεκανήσου, που ζω και προσφέρω τις ιατρικές μου υπηρεσίες εδώ και τόσα χρόνια, προκρίνοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την καθαριότητα, την ενέργεια και φυσικά την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν πρέπει να μένει μόνον στα στενά θεσμικά του καθήκοντα.Πρέπει να έχει λόγο σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα και να είναι σύμμαχος και συνεργάτης των αυτοδιοικητικών του Α’ βαθμού.

• Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης; Με ποια κριτήρια θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους οι πολίτες;
Το διακύβευμα πέρα από την πρόκληση να αξιοποιηθούν στο έπακρο προς όφελος του τόπου μας, των ανέργων και των ντόπιων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, τα αναπτυξιακά προγράμματα, είναι να μπορέσει επιτέλους ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης να αποκτήσει την οντότητα που απαιτείται για να διαχειριστεί και να σχεδιάσει σωστά τα της περιφέρειάς μας. Να βάλουμε ένα «φρένο» στην ασφυκτική κηδεμονία του κράτους των Αθηνών.

Οι εποχές όπου οι υποψήφιοι, οι παρατάξεις ή οι κομματικοί μηχανισμοί κουνούσαν… ραβδάκια ή σφύριζαν κι οι ψηφοφόροι ακολουθούσαν, πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Σήμερα οι πολίτες γνωρίζουν επακριβώς, πολύ πριν σταθούν μπροστά από τις κάλπες, με ποιους θα στρατευθούν και ποιους θα απορρίψουν. Είναι πολύ «μικρός» ο νησιωτικός μας χώρος ξέρετε και γνωριζόμαστε πολύ καλά.
Ως πολίτης θα σας απαντήσω λοιπόν κι εγώ κι όχι ως στέλεχος μια παράταξης.
Τις επιλογές μου θα τις έκανα με γνώμονα τους καλύτερους, τους άριστους, τους ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να με εκπροσωπήσουν και να προασπίσουν τα συμφέροντα του νησιωτικού μας χώρου. Θα επέλεγα ανθρώπους που είναι νηφάλιοι, που είναι έμπειροι, που έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα.

Θα επέλεγα όμως και νέους ανθρώπους μέσα από τα ψηφοδέλτια αυτά, με όρεξη, με μεράκι, με κέφι και ιδέες. Αυτή την αξιολόγηση θα έκανα κι αυτές θα ήταν οι επιλογές μου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου