ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Όλες οι αλλαγές που φέρνει για τα Πανεπιστήμια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πανεπιστήμιο

Κα­τα­τέ­θη­κε χθες Πα­ρα­σκευή, λίγο πριν τα με­σά­νυ­χτα, το νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των με τίτλο “Ει­σα­γω­γή στην Τρι­το­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση, Προ­στα­σία της Ακα­δη­μαϊ­κής Ελευ­θε­ρί­ας, Ανα­βάθ­μι­ση του Ακα­δη­μαϊ­κού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και άλλες δια­τά­ξεις”.

Όπως έχει ση­μειώ­σει από τη δη­μο­σί­ευ­σή του το υπουρ­γείο, το νο­μο­σχέ­διο «απο­σκο­πεί στη συ­νο­λι­κή ανα­βάθ­μι­ση των σπου­δών στην Τρι­το­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση, στη βελ­τί­ω­ση του ακα­δη­μαϊ­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος, καθώς και στην εξα­σφά­λι­ση στο­χευ­μέ­νων και ποιο­τι­κών επι­λο­γών για τους απο­φοί­τους Λυ­κεί­ου και υπο­ψη­φί­ους των πα­νελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων».

Το νο­μο­σχέ­διο έχει φέρει αντι­δρά­σεις στις τά­ξεις φοι­τη­τών αλλά και κα­θη­γη­τών κυ­ρί­ως για τη θε­σμο­θέ­τη­ση Ομά­δων Προ­στα­σί­ας Πα­νε­πι­στη­μια­κών Ιδρυ­μά­των που θα υπά­γε­ται στην Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία, ενώ επι­φυ­λά­ξεις έχουν εκ­φρα­στεί από τη Σύ­νο­δο των Πρυ­τά­νε­ων για τις επι­πτώ­σεις στα πε­ρι­φε­ρεια­κά τμή­μα­τα του νέου τρό­που ει­σα­γω­γής στα πα­νε­πι­στή­μια.

Το νο­μο­σχέ­διο θα τεθεί σε συ­ζή­τη­ση στην αρ­μό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής την ερ­χό­με­νη Τρίτη, 2 Φε­βρουα­ρί­ου, και στό­χος του υπουρ­γεί­ου είναι να έχει ψη­φι­στεί από την Ολο­μέ­λεια μέχρι τα μέσα του Φε­βρουα­ρί­ου, καθώς αρ­κε­τές δια­τά­ξεις του αφο­ρούν τις φε­τι­νές Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις.

Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής

Με το νο­μο­σχέ­διο θε­σπί­ζε­ται Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής (ΕΒΕ) στα πα­νε­πι­στη­μια­κά τμή­μα­τα όχι με από­λυ­το αριθ­μό (πχ. 10), αλλά ορι­σμέ­νη από το κάθε τμήμα. Μά­λι­στα, η αλ­λα­γή αυτή θα ισχύ­σει από τις φε­τι­νές Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις (2021). Ει­δι­κό­τε­ρα, η ΕΒΕ θα δια­μορ­φώ­νε­ται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθ­μο­λο­γι­κών επι­δό­σε­ων των υπο­ψη­φί­ων στα τέσ­σε­ρα πα­νελ­λα­δι­κώς εξε­τα­ζό­με­να μα­θή­μα­τα ανά επι­στη­μο­νι­κό πεδίο. Ο μέσος αυτός όρος θα πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται με συ­ντε­λε­στή που θα έχει απο­φα­σι­στεί από τα ιδρύ­μα­τα ει­σα­γω­γής για κάθε σχολή, τμήμα ή ει­σα­γω­γι­κή κα­τεύ­θυν­ση και θα στρογ­γυ­λο­ποιεί­ται στο δεύ­τε­ρο δε­κα­δι­κό ψηφίο.

Ο συ­ντε­λε­στής θα πρέ­πει βρί­σκε­ται εντός του δια­στή­μα­τος ελά­χι­στης και με­γί­στης τιμής, το οποίο θα ορί­ζε­ται με από­φα­ση του υπουρ­γού Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των. Ο συ­ντε­λε­στής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή ει­σα­γω­γι­κή κα­τεύ­θυν­ση θα κα­θο­ρί­ζε­ται με από­φα­ση της Συ­γκλή­του έπει­τα από πρό­τα­ση της κάθε σχο­λής, τμή­μα­τος ή ει­σα­γω­γι­κής κα­τεύ­θυν­σης, η οποία θα εκ­δί­δε­ται εντός εντός δύο μηνών από τον κα­θο­ρι­σμό της ελά­χι­στης και μέ­γι­στης τιμής από το υπουρ­γείο. Το σύ­νο­λο των συ­ντε­λε­στών των σχο­λών, τμη­μά­των και ει­σα­γω­γι­κών κα­τευ­θύν­σε­ων, θα συ­γκε­ντρώ­νε­ται σε μία Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση.

Ει­δι­κό­τε­ρα, για τον υπο­λο­γι­σμό της ΕΒΕ, προ­βλέ­πο­νται τα εξής:

– Κάθε πα­νε­πι­στη­μια­κό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ πο­σο­στό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επι­δό­σε­ων (ΜΕ) όλων των υπο­ψη­φί­ων στο σύ­νο­λο των τεσ­σά­ρων μα­θη­μά­των (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου του υπο­ψη­φί­ου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

– Το Υπουρ­γείο θα κα­θο­ρί­ζει το εύρος για το πο­σο­στό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Έτσι, για πα­ρά­δειγ­μα εάν ο μέσος όρος των μέσων επι­δό­σε­ων όλων των υπο­ψη­φί­ων ενός επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου είναι 12/20 και ένα τμήμα έχει ορί­σει το πο­σο­στό Χ% στο 90%, τότε η ελά­χι­στη βάση ει­σα­γω­γής για το εν λόγω τμήμα θα είναι το 10,8.

Σε πε­ρί­πτω­ση που κά­ποιο ίδρυ­μα ει­σα­γω­γής δεν θα κα­θο­ρί­σει τον εν λόγω συ­ντε­λε­στή, ο κα­θο­ρι­σμός του θα γί­νε­ται από το υπουρ­γείο.

Στην πε­ρί­πτω­ση που κά­ποια τμή­μα­τα εντάσ­σο­νται σε πε­ρισ­σό­τε­ρα του ενός Επι­στη­μο­νι­κά Πεδία, θα λαμ­βά­νε­ται υπόψη ο μι­κρό­τε­ρος μέσος όρος με­τα­ξύ των Πε­δί­ων.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, οι προ­τει­νό­με­νες ρυθ­μί­σεις δεν επη­ρε­ά­ζουν την προ­ε­τοι­μα­σία των φε­τι­νών υπο­ψη­φί­ων στις Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις, καθώς «οι αλ­λα­γές δεν αφο­ρούν τα προς εξέ­τα­ση μα­θή­μα­τα, την ύλη ή οτι­δή­πο­τε αφορά στην προ­ε­τοι­μα­σία τους. Αφο­ρούν μόνο την κα­τά­τα­ξή τους στις σχο­λές προ­τί­μη­σής τους, αφού έχουν εκ­δο­θεί τα απο­τε­λέ­σμα­τα των Πα­νελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων».

Αλ­λα­γές στο μη­χα­νο­γρα­φι­κό

Με το νο­μο­σχέ­διο προ­τεί­νε­ται η κα­τά­θε­ση του Μη­χα­νο­γρα­φι­κού Δελ­τί­ου να έχει δύο φά­σεις. Στην Α’ φάση οι υπο­ψή­φιοι θα συ­μπλη­ρώ­νουν το μη­χα­νο­γρα­φι­κό δελ­τίο με συ­γκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό επι­λο­γών. Μετά την ανα­κοί­νω­ση των επι­τυ­χό­ντων της Α’ φάσης, οι μη ει­σα­χθέ­ντες θα συμ­με­τέ­χουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επι­λο­γές τους θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν όσα τμή­μα­τα εξα­κο­λου­θούν να έχουν κενές θέ­σεις από την Α’ φάση χωρίς πε­ριο­ρι­σμό αριθ­μού επι­λο­γών, εφό­σον επι­τυγ­χά­νε­ται η κα­θο­ρι­σμέ­νη ΕΒΕ κάθε τμή­μα­τος.

Οι ρυθ­μί­σεις αυτές για δύο φά­σεις υπο­βο­λής μη­χα­νο­γρα­φι­κού προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να ισχύ­σουν από το 2022.

Επι­πλέ­ον, με το νο­μο­σχέ­διο δί­νε­ται για πρώτη φορά η δυ­να­τό­τη­τα για υπο­βο­λή πα­ράλ­λη­λου μη­χα­νο­γρα­φι­κού δελ­τί­ου για τη φοί­τη­ση σε δη­μό­σιο ΙΕΚ. Συ­νε­πώς, ένας υπο­ψή­φιος θα μπο­ρεί να υπο­βά­λει πα­ράλ­λη­λα α) Μη­χα­νο­γρα­φι­κό για εί­σο­δο σε ΑΕΙ, βάσει της επί­δο­σής τους στις Πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις και β) Μη­χα­νο­γρα­φι­κό για εγ­γρα­φή σε δη­μό­σιο ΙΕΚ, βάσει του απο­λυ­τη­ρί­ου του και επι­πλέ­ον κρι­τη­ρί­ων σύμ­φω­να με τον κα­νο­νι­σμό λει­τουρ­γί­ας των ΙΕΚ.

Οι εν λόγω ρυθ­μί­σεις ανα­μέ­νε­ται να ισχύ­σουν από τις φε­τι­νές Πα­νελ­λα­δι­κές.

Όριο φοί­τη­σης

Με το νο­μο­σχέ­διο θε­σπί­ζε­ται και ανώ­τα­τη χρο­νι­κή διάρ­κεια φοί­τη­σης. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, το όριο φοί­τη­σης κα­θο­ρί­ζε­ται ως εξής: Στα 4ετή προ­πτυ­χια­κά προ­γράμ­μα­τα σπου­δών, συν 2 έτη. Στα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών στα οποία ο ελά­χι­στος χρό­νος υπερ­βαί­νει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Ει­δι­κή μέ­ρι­μνα θα λαμ­βά­νε­ται για φοι­τη­τές, για τους οποί­ους συ­ντρέ­χει σο­βα­ρός λόγος υγεί­ας στο πρό­σω­πο των ιδίων ή στο πρό­σω­πο συγ­γε­νούς πρώ­του βαθ­μού εξ αί­μα­τος ή συ­ζύ­γου ή προ­σώ­που με το οποίο ο φοι­τη­τής έχει συ­νά­ψει σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης, στις οποί­ες πε­ρι­πτώ­σεις είναι δυ­να­τή η υπέρ­βα­ση του ανώ­τα­του χρό­νου.

Για όσους είναι ήδη φοι­τού­ντες, ο ανώ­τα­τος χρό­νος φοί­τη­σης θα υπο­λο­γί­ζε­ται ως εξής: α) για τους φοι­τη­τές που κατά την έναρ­ξη ισχύ­ος του πα­ρό­ντος δεν έχουν υπερ­βεί την ελά­χι­στη χρο­νι­κή διάρ­κεια φοί­τη­σης σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα σπου­δών, ο υπο­λο­γι­σμός γί­νε­ται σύμ­φω­να με όσα ανα­φέρ­θη­καν πα­ρα­πά­νω (4+2 έτη για τα τε­τρα­ε­τή, ν+3 για τα πε­ντα­ε­τή κ.ο.κ.) και β) για τους φοι­τη­τές που κατά την έναρ­ξη ισχύ­ος του πα­ρό­ντος έχουν υπερ­βεί την ελά­χι­στη χρο­νι­κή διάρ­κεια φοί­τη­σης του προ­γράμ­μα­τος σπου­δών, δια­θέ­τουν για την ολο­κλή­ρω­ση των σπου­δών τους χρόνο ίσο προς την ελά­χι­στη χρο­νι­κή διάρ­κεια φοί­τη­σης (4 έτη για τα τε­τρα­ε­τή, 5 για τα πε­ντα­ε­τή, κ.ο.κ.).

Προ­στα­σία της ακα­δη­μαϊ­κής ελευ­θε­ρί­ας και ανα­βάθ­μι­ση του ακα­δη­μαϊ­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος

Το σχέ­διο νόμου προ­τεί­νει ρυθ­μί­σεις που «φέρ­νουν» ελεγ­χό­με­νη εί­σο­δος στα ΑΕΙ, την ίδρυ­ση Μο­νά­δας και Επι­τρο­πής ασφα­λεί­ας και προ­στα­σί­ας, τη θε­σμο­θέ­τη­ση Ομά­δων Προ­στα­σί­ας Πα­νε­πι­στη­μια­κών Ιδρυ­μά­των που θα υπά­γε­ται στην Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία, καθώς επί­σης και ένα πλαί­σιο πει­θαρ­χι­κού δι­καί­ου φοι­τη­τών στα πα­νε­πι­στή­μια.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.