Ειδήσεις

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… κάτι ακόμα

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, εξηγεί γιατί η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής για την ανάδυση ενός νέου τουριστικού αφηγήματος.

Ο Δημήτρης Φραγκάκης βρέθηκε στην ηγεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού την καλύτερη και ταυτόχρονα τη χειρότερη στιγμή για την πιο δυνατή βιομηχανία της χώρας: τη χρονιά που η χώρα κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ παραμόνευε το πιο εφιαλτικό σενάριο καταστροφής, μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια. Μεγαλωμένος μέσα σε περιβάλλον τουριστικής δραστηριότητας (καταγωγή από Χανιά) και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού από τα πρώτα κοινοβουλευτικά βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη (υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του στη Βουλή επί σειρά ετών και σύμβουλός του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη διετία 2013-2014), έχει το δύσκολο έργο να συνδράμει στην εθνική επιχείρηση επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, με αφετηρία την τουριστική περίοδο που έχουμε μπροστά μας. Τον ρωτήσαμε όσα ελπίζουμε ότι θα ρωτούσε κάθε Έλληνας που αναγνωρίζει στον τουρισμό την προστιθέμενη αξία που μας αναλογεί και ταυτόχρονα αγωνιά για την επόμενη ημέρα της εθνικής μας βιομηχανίας.

Κύριε Φραγκάκη, θα χρειάζεται να έχουμε εμβολιαστεί για να ταξιδέψουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα; 
Κατηγορηματικά όχι. Ένα από τα πολλά μαθήματα που πήραμε πέρυσι από τη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 ήταν η ανάγκη μια κοινής πολιτικής, μεταξύ τουλάχιστον των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις προϋποθέσεις μετακίνησης ταξιδιωτών. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνολικά, όχι μόνο ο ελληνικός, υπέστησαν ζημία από τις συχνές αλλαγές αυτών των προϋποθέσεων, ανάλογα με τη χώρα και την περίοδο. Η επιστολή του πρωθυπουργού σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι μια ορθή πολιτική επιλογή, προκειμένου να κινητοποιηθεί η Ευρώπη και να τεθεί στον ευρωπαϊκό διάλογο από τώρα το θέμα των ξεκάθαρων υγειονομικών προϋποθέσεων στις μετακινήσεις. Τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και τα rapid tests αποτελούν εργαλεία που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να γίνονται μετακινήσεις το καλοκαίρι του 2021. Φέτος, σε κάθε περίπτωση, έχουμε περισσότερα υγειονομικά «όπλα» και μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να διευκολύνουμε τα ασφαλή ταξίδια. Και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε όλα.

ligo-krasi-ligo-thalassa-kai-kati-akoma0
Φωτογραφίες Βαγγέλης Ζαβός

«Ο τουρισμός μας πιο ανθεκτικός από τον ιό»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επαναδιατυπώθηκαν απόψεις που προτείνουν «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», υπονοώντας ότι η χώρα μας είναι υπερβολικά εκτεθειμένη σε κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική μας βιομηχανία. 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όσοι θέτουν ζήτημα «αλλαγής μείγματος» θα πρέπει και να αντιπροτείνουν ποιοι κλάδοι θα «αντικαθιστούσαν» τον τουρισμό, σε πόσο χρόνο και σε ποιες περιοχές. Ο τουρισμός έχει πράγματι υψηλή συνεισφορά στο ΑΕΠ μας. Έχει όμως και σημαντική διάχυση στην κοινωνία ως οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελεί έναν κεντρικό πυρήνα γύρω από τον οποίο «περιστρέφονται» δεκάδες άλλες οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα. Ο ελληνικός τουρισμός έχει δείξει μια εξαιρετική δυναμική τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν έφτασε ψηλά εύκολα ή ευκαιριακά. Έχει στηθεί σε στέρεες βάσεις, έχουν γίνει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο, ενώ έχουμε αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και καλή φήμη στον τουριστικό τομέα διεθνώς. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, παρά τη ζημία που έχει υποστεί από τον Covid-19, ο τουρισμός μας θα αποδειχθεί τελικά πιο ανθεκτικός από έναν ιό.

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης μεγέθη;
Δεν ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούμε πάνω από μία πενταετία για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα, ούτε όμως και σε εκείνους που θεωρούν ότι το 2021 θα γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού θα έρθει, αλλά θα είναι σταδιακή και θα χρειαστεί προσπάθεια από όλους μας για να ξαναμπούμε σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Προφανώς στον ΕΟΤ συμμεριζόμαστε τις αγωνίες της αγοράς. Συμβαδίζουμε και συνεννοούμαστε με την αγορά και τις επιχειρήσεις και κατανοούμε το πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε ως ο εθνικός φορέας προβολής και εξωστρέφειας του τουρισμού. Έτσι δουλέψαμε και το 2020 στη συνολική προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού. Σε μια εθνική προσπάθεια στην οποία, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνταχθήκαμε όλοι μας: κράτος, ιδιωτικός τομέας, αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς του κλάδου. Και καταφέραμε πολλά. Στον ΕΟΤ, υπό πρωτοφανείς συνθήκες, υλοποιήσαμε τέσσερις διαφορετικές καμπάνιες προβολής της χώρας σε διάστημα μόλις δέκα μηνών, συνολικού προϋπολογισμού 11,9 εκατομμυρίων. Από πέρυσι το καλοκαίρι όμως είχαμε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζουμε τη μεγάλη αντεπίθεση της χώρας μας ενόψει του 2021, της χρονιάς που, κατά τη γνώμη μου, θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Όπως πέρυσι συμβάλαμε ώστε να πάρει μπρος η μηχανή του τουρισμού, έτσι και τώρα βάζουμε τα δυνατά μας για να επιταχύνει η μηχανή μας, στον σκληρό αγώνα αντοχής που έχουμε μπροστά μας το 2021.

Πώς οργανώνει ο ΕΟΤ τη στρατηγική του ενόψει μιας ακόμα απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν;
Στον ΕΟΤ δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι καλούμαστε να επιχειρήσουμε σε κινούμενη άμμο και τη νέα σεζόν. Όμως επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση σαν ευκαιρία. Γι’ αυτό και ως πρώτο βήμα επιλέξαμε η στρατηγική μας να έχει ορίζοντα τριετίας και να λειτουργήσει ως ομπρέλα όσον αφορά την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή καμπάνια αλλά για ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα, σε ένα νέο αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό. Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι βασικές παράμετροι της στρατηγικής της καμπάνιας μας, καθώς πράγματι οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Ποντάρουμε όμως πολλά στην πρόοδο του εμβολιασμού, στα rapid tests, τα οποία είναι φθηνότερα και ακριβέστερα, αλλά και στα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας. Όλα αυτά θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των ταξιδιωτών και θα δώσουν ξανά ώθηση στον κλάδο. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Για πρώτη φορά θα εφαρμόσουμε ένα δυναμικό μοντέλο διαχείρισης πόρων, το οποίο θα βασίζεται στη συνεχή ανάλυση όλων των δεδομένων (σταθερών και μεταβλητών) ώστε να έχουμε την καλύτερη τοποθέτηση των χρημάτων των φορολογουμένων. Αυτό συνδέεται με ένα δυναμικό μοντέλο επικοινωνίας, στο οποίο στέλνουμε το σωστό μήνυμα, στον σωστό αποδέκτη, τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο, μέσω της προσωποποίησης και ενός μοναδικού «οικοσυστήματος» φτιαγμένου για τις ανάγκες της επικοινωνίας μας. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν για όλα τα σενάρια με τα πιο καινοτόμα εργαλεία.

 

Επένδυση στην αυθεντικότητα

Η Ελλάδα έχει καταχωρισθεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως προορισμός μαζικού τουρισμού. Πόσο δύσκολο είναι να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό μας brand;

Η επένδυση στην αυθεντικότητα και στην ξεχωριστή ταυτότητα της Ελλάδας, του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι η κεντρική μας στρατηγική επιλογή. Η πανδημία μάς πήγε πίσω, όμως μας έκανε να δούμε ακόμα περισσότερο πόσο επιτακτική ανάγκη είναι πλέον ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος. Ο Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων, γι’ αυτό και στη νέα στρατηγική μας κεντρική επιλογή είναι η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών όλο τον χρόνο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά μας. Αυτά που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς, μαζεμένα, σχεδόν παντού. Μοναδικές εμπειρίες σε κάθε τόπο ο οποίος έχει μια δική του ιστορία να πει στον επισκέπτη του. Με βάση αυτή τη στρατηγική και η καμπάνια μας θα τοποθετηθεί στο μυαλό των υποψήφιων επισκεπτών της χώρας μας, απλά και κατανοητά, καθώς ξέρουμε τι θέλουν οι ταξιδιώτες μετά από αυτό που έχουν ζήσει, και αυτό είναι η Ελλάδα.

Τι πιστεύετε ότι θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο για την καλύτερη διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης στον τουρισμό, ώστε να ανακάμψει σύντομα; 
Εάν απαντούσα μονολεκτικά, θα σας έλεγα η προσαρμοστικότητα όλων. Νομίζω ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετική και στον τουριστικό κλάδο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο διαφορετική, αλλά σίγουρα θα αλλάξουν πολλά και θα χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές από όλους στα νέα δεδομένα. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έδειξαν μια αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα το προηγούμενο διάστημα, η οποία έγινε και αντικείμενο θετικών σχολίων από τον διεθνή Τύπο. Δεν είναι τυχαίο που το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ψηφίστηκαν ως ο κορυφαίος φορέας τουρισμού στον κόσμο από το WTA 2020. Το γεγονός ότι κρατήσαμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία με την ισότιμη συνδρομή και την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο ήταν ένα μικρό θαύμα. Είναι όμως και μια παρακαταθήκη για τη σεζόν που έρχεται αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Επισκέφθηκα τις ιστοσελίδες του ΕΟΤ και του visitgreece και θα συμφωνήσετε ότι υπάρχει περιθώριο μεγάλης βελτίωσης των διαδικτυακών μας εργαλείων. 
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Γι’ αυτό, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έβαλα σαν στόχο να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα το visitgreece.gr είναι σε διαδικασία ολικής αναμόρφωσης και τον Μάρτιο θα έχουμε νέο portal αντάξιο της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Παράλληλα ήδη λειτουργεί το visitgreece app, μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά η οποία απέσπασε πριν από λίγες ημέρες τρία βραβεία, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού λειτουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα Greece Health First, η οποία προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες υγειονομικού περιεχομένου στους ταξιδιώτες της χώρας μας. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα ψηφιακά εργαλεία και αξιοποιούμε, με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού του ΕΟΤ, όλες τις διαθέσιμες digital πλατφόρμες. Οι καμπάνιες μας του 2020 ήταν σε ποσοστό πάνω από 70% ψηφιακές και προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα. Αντίστοιχα θα τρέξουμε καμπάνιες και στα social media, κάτι που κάναμε εξίσου επιτυχημένα και πέρυσι, με την καμπάνια μας στο twitter, για παράδειγμα, να αποσπά άλλο ένα σημαντικό βραβείο. Προσθέτω εδώ τη δυνατότητα που έχουμε πλέον να συλλέγουμε και να αναλύουμε δεδομένα και τάσεις κοινού, τα οποία θα τα αξιοποιούμε για στοχευμένες καμπάνιες. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, ειδικά τώρα που η ψηφιακή φαρέτρα μας πρέπει να είναι γεμάτη.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου