ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπόνηση master plan για την αναβάθμιση των τριών λιμανιών της Ρόδου

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
ΛΙΜΑΝΙ ΡΟΔΟΣ

Στην ολική ανα­βάθ­μιση του εμπο­ρι­κού λιμένα Ακα­ντιάς και στη λει­τουρ­γική ανα­βάθ­μιση του του­ρι­στι­κού λιμένα στο­χεύει η δημο­τική αρχή Ρόδου, μέσω της εκπό­νη­σης master plan εντός του 2023.

Ειδι­κό­τερα, στόχος είναι μέσω του master plan να αξιο­ποι­η­θεί πλήρως ο λιμένας Ακα­ντιάς με τη δημιουρ­γία επι­πλέον εγκα­τα­στά­σεων που θα στε­γά­σουν υπη­ρε­σίες του Τελω­νείου, του Λιμε­ναρ­χείου αλλά και η δημιουρ­γία προ­βλή­τας από την εξω­τε­ρική πλευρά του λιμένα για την εξυ­πη­ρέ­τηση μεγάλων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων.

Παράλ­ληλα, μέσω του master plan θα ανα­ζη­τη­θεί λύση για το χρόνιο ζήτημα του ελλι­με­νι­σμού των ημε­ρό­πλοιων και να βρεθεί η προ­σφο­ρό­τερη λύση για την μετα­φορά τους από την μαρίνα Μαν­δρα­κίου, καθώς η πρόταση που κατα­τέ­θηκε παλαιό­τερα για τη δημιουρ­γία προ­βλή­τας στην Ακαντιά δεν κρίθηκε ικα­νο­ποι­η­τική, οπότε το θέμα παρα­μέ­νει ανοικτό.

Όπως δήλωσε στη «δημο­κρα­τική» ο πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Λιμε­νι­κού Ταμείου κ. Βασίλης Παπα­οι­κο­νό­μου, η δια­δι­κα­σία ανά­θε­σης για την εκπό­νηση του master plan έχει ήδη ξεκι­νή­σει και καλώς εχόντων των πραγ­μά­των θα ολο­κλη­ρω­θεί εντός του 2023 με σκοπό την πλήρη, λει­τουρ­γική και αισθη­τική ανα­βάθ­μιση των τριών λιμένων της Ρόδου.

Εκτός από τη δημιουρ­γία εγκα­τα­στά­σεων στο εμπο­ρικό λιμάνι της Ρόδου που θα εξυ­πη­ρε­τούν τους επι­βά­τες αλλά και τις εμπλε­κό­με­νες υπη­ρε­σίες, στο master plan προ­βλέ­πε­ται και η ανα­βάθ­μιση του του­ρι­στι­κού λιμένα της Ρόδου που εξυ­πη­ρε­τεί τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια.

Η μετα­φορά των υπη­ρε­σιών από το του­ρι­στικό λιμάνι στον εμπο­ρικό λιμένα Ακα­ντιάς, θα απε­λευ­θε­ρώ­σει χώρους που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για την εξυ­πη­ρέ­τηση των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων και των επι­βα­τών τους.

«Στόχος μας είναι η ανα­βάθ­μιση των λιμένων για την καλύ­τερη εξυ­πη­ρέ­τηση των επι­βα­τών που δια­κι­νού­νται μέσω του του­ρι­στι­κού λιμένα αλλά και του εμπο­ρι­κού. Η αυξη­μένη κίνηση κρουα­ζιε­ρό­πλοιων απαιτεί ενέρ­γειες που θα διευ­κο­λύ­νουν τις εται­ρείες αλλά και την ανα­βάθ­μιση των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών μας ως προ­ο­ρι­σμού προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψουμε την ζήτηση.

Όλα αυτά, παράλ­ληλα με την αξιο­ποί­ηση των χώρων που προ­σφέ­ρει ο λιμένας Ακα­ντιάς θα περι­λαμ­βά­νο­νται στο master plan που θα εκπο­νη­θεί.

Καλώς εχόντων των πραγ­μά­των, η ανάθεση για την εκπό­νησή του θα γίνει εντός του 2023» δήλωσε στη «δ» ο πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Λιμε­νι­κού Ταμείου κ. Βασίλης Παπα­οι­κο­νό­μου.

Μελέτη περι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σεων για τους τρεις λιμένες

Στην εκπό­νηση Μελέτης Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων για τους υφι­στά­με­νους λιμένες Κολόνας, Αγγέλων, Ακα­ντιάς, τα συνοδά έργα βελ­τί­ω­σής τους και την ανά­πλαση της ακτής από την Θαλασ­σινή Πύλη έως τον λιμένα Ακα­ντιάς, προχωρά το Δημο­τικό Λιμε­νικό Ταμείο.

Η εκτι­μώ­μενη αξία για τις μελέτες είναι 15.362,30 €. Η προ­τει­νό­μενη δια­δι­κα­σία ανά­θε­σης είναι η απευ­θείας ανάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 328 του Ν. 4412/16.

Ειδι­κό­τερα, για τον υφι­στά­μενο Λιμένα της Ακα­ντιάς έχει εκδοθεί η υπ. Αριθμ. Πρωτ. 30290/26-08-1994 Κοινή Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΕΝ με Θέμα: «Εγκριση Περι­βαλ­λο­ντι­κών Όρων για τα νέα λιμε­νικά έργα στον λιμένα Ακα­ντιάς Ρόδου που βρί­σκε­ται στον θαλάσ­σιο χώρο της πόλεως Ρόδου, με ισχύ έως 31-12-2004.

Για τους άλλους υφι­στά­με­νους λιμένες δεν έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρι­σης Περι­βαλ­λο­ντι­κών Όρων. Επειδή όμως η παρα­πάνω απόφαση είχε ισχύ έως 31-12-2004 και οι υπό­λοι­ποι υφι­στά­με­νοι λιμένες δεν έχουν περι­βαλ­λο­ντι­κούς όρους, κρί­νε­ται απα­ραί­τητη η εκ νέου υποβολή Μελέτης Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων για την Περι­βαλ­λο­ντική Αδειο­δό­τηση του υφι­στά­με­νου έργου.

Η Διεύ­θυνση Τεχνι­κών Υπη­ρε­σιών του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. αδυ­να­τεί να συντά­ξει τη μελέτη λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού.

Με σχετικό έγγραφό της η Δ/νση Τεχνι­κών έργων Δωδε­κα­νή­σου γνω­στο­ποί­ησε την αδυ­να­μία εκπό­νη­σης της μελέτης του θέματος. Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση για την ανάθεση της μελέτης είναι η σύνταξη Φακέλου Δημό­σιας Σύμ­βα­σης.

Ο Φάκελος Δημό­σιας Σύμ­βα­σης για την μελέτη έχει συντα­χθεί σύμφωνα με τα προ­βλε­πό­μενα του άρθρου 277 του Ν. 4412/16. Η σύνταξή του έγινε από την Τεχνική Υπη­ρε­σία του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. και αφορά στην ανάθεση της μελέτης του θέματος.

Η μελέτη που θα εκπο­νη­θεί για τους υφι­στά­με­νους λιμένες Κολόνας, Αγγέλων, Ακα­ντιάς πόλης Ρόδου περι­λαμ­βά­νει τα ακό­λουθα:

1. Τη λει­τουρ­γία των υφι­στά­με­νων λιμένων Κολόνας, Αγγέλων και Ακα­ντιάς πόλης Ρόδου.

2. Την κατα­σκευή και λει­τουρ­γία προ­βλή­τας ημε­ρό­πλοιων επί πασ­σά­λων στον λιμένα της Ακα­ντιάς, την κατα­σκευή και λει­τουρ­γία απο­θή­κης στον λιμένα της Ακα­ντιάς, και

3. Την ανά­πλαση της ακτής από την Θαλασ­σινή Πύλη έως τον Λιμένα Ακα­ντιάς.

Γενικά σε όλο το μέτωπο θα κατα­σκευα­στεί νέος ποδη­λα­τό­δρο­μος συνο­λι­κού μήκους 1.433,00 μ. και νέος ξύλινος πεζό­δρο­μος μήκους 861,00 μ.

Συμπλη­ρω­μα­τικά έργα στην γενι­κό­τερη επέμ­βαση είναι η ανά­πλαση της Θαλασ­σι­νής Πύλης σε περιοχή έκτασης 4.500 τ.μ. η νέα είσοδος του λιμα­νιού, και η ανά­πλαση των υπαί­θριων χώρων ανα­ψυ­χής, έκτασης 3.000 τ.μ. που προ­κύ­πτουν από τη κατάρ­γηση τον τμή­μα­τος της παρα­λια­κής οδού στη θέση του Προ­μα­χώνα της Ακτής Προ­μη­θέως.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.