Ειδήσεις

Χ. Καλογήρου: «Σε όλες τις αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα»

Την άποψη ότι το προσφυγικό είναι ένα πρωτόγνωρο ζήτημα το οποίο η χώρα μας δεν μπορεί να το διαχειριστεί χωρίς υποστήριξη, εξέφρασε με δηλώσεις της στην «δημοκρατική» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, υπογραμμίζοντας πως για τα νησιά και για τη νησιωτικότητα θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.
«Δεν θα πάψω ποτέ να επαναλαμβάνω ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, το οποίο έχει ως συνεπακόλουθα, πολλές δυσκολίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Και φυσικά είναι τόσο μεγάλο που ούτε το Βόρειο Αιγαίο, ούτε το Νότιο Αιγαίο, ούτε ολόκληρη η χώρα μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Χρειάζεται την συμπαράσταση της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Και σύμφωνα με τον απολογισμό του 2016 είναι απολύτως προφανές πως δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Ο ρυθμός της ανταπόκρισης στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ήταν απολύτως αναντίστοιχος με το μέγεθος των ζητημάτων και με την ταχύτητα με την οποία θα έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες και η ανταπόκριση. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό χρειάζεται  εγρήγορση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και κυρίως έργα –όχι λόγια. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από επισκέψεις, ούτε από δηλώσεις, ούτε από διαπιστώσεις. Έχουμε ανάγκη από έργα και αυτό περιμένουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καλογήρου.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την δημιουργία των Hot Spots θα δίνονταν πόροι στην Ελλάδα για την διαχείριση του μεταναστευτικού, η κα Καλογήρου δήλωσε:
«Υπάρχει μια διαπιστωμένη αργοπορία στην διαδικασία της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και νομίζω ότι αυτό είναι ακόμη ένα θέμα που μπορούμε να επισημάνουμε καθώς κλείνει το 2016. Έτσι λοιπόν, η χώρα μας και πολύ περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες και τα νησιά, που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες οι οποίες δίδονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το 2017 η κινητικότητα σε αυτά τα θέματα να είναι όπως οφείλει –δηλαδή σε πιο γοργούς και αποτελεσματικούς ρυθμούς».
Πάντως, την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, η οποία συνδέει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα με τον ΦΠΑ στα νησιά (αν και τα περισσότερα δεν είχαν δεχτεί μεταναστευτικές ροές) φαίνεται ότι οι νησιώτες δεν το είδαν αρνητικά:

«Το κάθε μέτρο που έρχεται να ανακουφίσει την δύσκολη ζωή των νησιωτών και τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, δεν μπορούμε παρά να το δούμε με θετικό μάτι –πολύ περισσότερο μπροστά στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας» σχολίασε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Όσον αφορά τα νησιά η κα Καλογήρου, επέμεινε πως: «Για τα νησιά και για τη νησιωτικότητα θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Η νησιωτικότητα δεν είναι ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός και δεν είναι απλώς μια έννοια χωρίς ουσία. Είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει πεποίθηση του καθενός ότι για το καθετί που γίνεται στην Ελλάδα, για την κάθε απόφαση που λαμβάνεται, θα πρέπει να μπαίνει και η κανονιστική διάταξη της νησιωτικότητας. Γιατί τίποτε δεν είναι ίδιο στα νησιά μας όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά για τα νησιά και γι’ αυτό το οποίο δικαιούνται να έχουν οι νησιώτες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου