ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος: Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών απαιτεί επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΟΣ

“Δεν γίνεται να συνε­χί­ζε­ται, η εδαφική ασυ­νέ­χεια των νησιών, να απο­τε­λεί λόγο τιμω­ρίας τους”, τόνισε ο Περι­φε­ρειάρ­χης  κατά την διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου

Την επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και την υλο­ποί­ηση έργων κλί­μα­κας από τα τομεακά προ­γράμ­ματα των υπουρ­γείων, ως τις δύο βασικές συνι­στώ­σες της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της οικο­νο­μίας των νησιών, ζητά με απόφασή του το Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο Νοτίου Αιγαίου, που συνε­δρί­ασε χθες, Δευτέρα, στην Ερμού­πολη, στην πρώτη δια ζώσης συνε­δρί­αση από τις αρχές του 2020, λόγω της παν­δη­μίας.

Το ζήτημα των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ, τέθηκε από τον Περι­φε­ρειάρχη, Γιώργο Χατζη­μάρκο, μαζί με το χρη­μα­το­δο­τικό περι­βάλ­λον έργων υπο­δο­μής των νησιών της Περι­φέ­ρειας, διότι, όπως εξήγησε, αυτοί είναι οι δύο πυλώνες από τους οποίους εξαρ­τά­ται η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της οικο­νο­μίας και του του­ρι­σμού στο Νότιο Αιγαίο.

Συγκε­κρι­μένα, και όσον αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ, ο Περι­φε­ρειάρ­χης ανα­φέρ­θηκε στις ευθύνες συγκε­κρι­μέ­νου πολι­τι­κού χώρου για την κατάρ­γησή τους, ενώ ιδιαί­τερη έμφαση έδωσε στην σύνδεση του ΦΠΑ με το μετα­φο­ρικό κόστος των νησιών, την οποίαν χαρα­κτή­ρισε «έγκλημα», καθώς έδωσε το «πάτημα» στην κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ να προ­χω­ρή­σει στην κατάρ­γηση του ειδικού φορο­λο­γι­κού καθε­στώ­τος των νησιών και εν συνε­χεία να θεσπί­σει ως αντάλ­λαγμα το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο, το οποίο στην πράξη απο­δεί­χθηκε αδύναμο για να αντι­σταθ­μί­σει το πλήγμα που υπέστη η οικο­νο­μία των νησιών και η αντα­γω­νι­στι­κό­τητά της.

«Να γυρί­σουμε κάποια χρόνια πίσω και να μιλή­σουμε για τις ευθύνες.  Ωραίος είναι ο ηρω­ι­σμός να ζητάμε πίσω τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές που μας κλέψανε, αλλά να δούμε και την δια­δρομή πώς φτάσαμε ως εκεί και σε ποια επι­χει­ρή­ματα πάτησαν εκείνοι που προ­χώ­ρη­σαν στην αφαί­ρεσή τους και ποιο ήταν το καθρε­φτάκι που μας έδωσαν σε αντάλ­λαγμα για να μας κοροϊ­δέ­ψουν.  Έλεγα πάντα, επι­τέ­λους στα­μα­τή­στε, όταν μιλάτε δημόσια, να συν­δέ­ετε τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ΦΠΑ με το κόστος μετα­φο­ράς στα νησιά. Μην κάνετε αυτό το έγκλημα. Ακόμα και 15 χρόνια πριν έλεγα το ίδιο, όταν δεν είχαμε φαντα­στεί ότι θα ερχόταν μια κυβέρ­νηση που θα ανα­κά­λυ­πτε το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο ως σκα­λο­πάτι για να καταρ­γή­σει τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ΦΠΑ. Δεν με ενδια­φέ­ρει το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο όταν θέλω να κερδίσω και πάλι τη χαμένη αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της οικο­νο­μίας των νησιών μας» ανέφερε ο Περι­φε­ρειάρ­χης και επα­νέ­λαβε ότι το ειδικό φορο­λο­γικό καθε­στώς δεν το αφαί­ρεσε η τρόικα από τα νησιά, αλλά άνθρω­ποι συγκε­κρι­μέ­νου πολι­τι­κού χώρου, που ήθελαν να καταρ­γή­σουν τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές για λόγους ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κούς.  Υπεν­θύ­μισε την θέση που είχε δια­τυ­πώ­σει και τον Απρίλιο του 2018, στο Περι­φε­ρειακό Ανα­πτυ­ξιακό Συνέ­δριο, ενώπιον του τότε πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρ­νη­σής του, όταν είπε «πάρτε πίσω το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο και δώστε μας ξανά τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ΦΠΑ».

«Υπο­στή­ριξα μια στάση ζωής 20ετίας, αυτό που έλεγα σε όλους εκεί­νους τοπι­κούς παρά­γο­ντες που με κρο­κο­δεί­λια δάκρυα μιλού­σαν για το δυσβά­στα­χτο κόστος μετα­φο­ράς και ζητού­σαν μειω­μέ­νους συντε­λε­στές. Αυτό που δήλωσα στον Πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Απρίλιο του ’18 στη Ρόδο, για την ανταλ­λαγή του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου με τους Μειω­μέ­νους Συντε­λε­στές ΦΠΑ, ισχύει ως πρόταση μου και σήμερα που Πρω­θυ­πουρ­γός είναι ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης» τόνισε ο κ. Χατζη­μάρ­κος και πρό­σθεσε: «Το Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο συζητά τα θέματα με την σοβα­ρό­τητα που του αρμόζει και κυρίως, η Περι­φε­ρειακή αρχή υπη­ρε­τεί ως στάση ζωής την διεκ­δί­κηση των λύσεων που οι νησιώ­τες έχουν ανάγκη, και βεβαίως δεν έχει ρόλο να ξεπλύ­νει την ντροπή όσων συνερ­γά­στη­καν με αυτούς που κατήρ­γη­σαν τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές».

Όσον αφορά το χρη­μα­το­δο­τικό πλαίσιο των  έργων υπο­δο­μής, ο Περι­φε­ρειάρ­χης εξήγησε ότι μπορεί να αυξή­θη­καν, σχεδόν να τρι­πλα­σιά­στη­καν οι πόροι που έχει στην διάθεσή του το Νότιο Αιγαίο, μετά την επα­να­φορά του στον Στόχο 1 των μετα­βα­τι­κών Περι­φε­ρειών και την άντληση νέων πόρων μέσω εκχω­ρή­σεων (ΥΜΕΠΕΡΑΑ κλπ), εν τούτοις αυτό σε καμία περί­πτωση δεν αντι­με­τω­πί­ζει την υπο­χρη­μα­το­δό­τηση του Νοτίου Αιγαίου από τα τομεακά προ­γράμ­ματα, από τα οποία έχουν χρη­μα­το­δο­τη­θεί έργα πολλών δις. ευρώ στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα, κυρίως μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως η Εγνατία Οδός ή Ιόνια Οδός κλπ.

«Αντα­γω­νι­στι­κό­τητα είναι οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ και το επίπεδο των υπο­δο­μών.  Το Νότιο Αιγαίο έχει τρι­πλα­σιά­σει τους πόρους που έχει στη διάθεσή του.  Η υπο­χρη­μα­το­δό­τηση του Νοτίου Αιγαίου κρύ­βε­ται πια στα μεγάλα έργα κλί­μα­κας των τομε­α­κών προ­γραμ­μά­των. Έργα πολλών δις. ευρώ τα οποία γίνο­νται σε κάθε περιοχή της χώρας από την εκά­στοτε κυβέρ­νηση. Το επίπεδο των υπο­δο­μών στα νησιά  απαιτεί έργα κλί­μα­κας από τα τομεακά προ­γράμ­ματα των υπουρ­γείων , τα οποία δεν γίνο­νται στο Νότιο Αιγαίο λόγω της εδα­φι­κής ασυ­νέ­χειάς του. Δεν γίνεται να συνε­χί­ζε­ται, η εδαφική ασυ­νέ­χεια των νησιών, να απο­τε­λεί λόγο τιμω­ρίας τους. Το Νότιο Αιγαίο χρειά­ζε­ται τα αντί­στοιχα κον­δύ­λια με την ηπει­ρω­τική Ελλάδα για να φτια­χτεί η όποια υποδομή που θα αντι­κα­τα­στή­σει το μετα­φο­ρικό σύστημα των νησιών που περι­λαμ­βά­νει τις 118  λιμε­νι­κές υπο­δο­μές, που απαι­τούν δισε­κα­τομ­μύ­ρια για να σταθούν δίπλα σε μια υπερ­σύγ­χρονη Ιόνια ή Εγνατία Οδό» ανέφερε ο Περι­φε­ρειάρ­χης κατά την εισή­γησή του και κατέ­ληξε:

«Ζητώ από εσάς σήμερα να στα­μα­τή­σετε να συν­δέ­ετε το ζήτημα του ΦΠΑ με το κόστος μετα­φο­ράς. Το θέμα που συν­δέ­ε­ται με τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές –  διότι  αφορά την ίδια παρά­με­τρο της οικο­νο­μίας, δηλαδή την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα –  είναι το επίπεδο των υπο­δο­μών. Τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ΦΠΑ τους αξίζαμε και τους αξί­ζουμε  και θα συνε­χί­σουμε να τους διεκ­δι­κούμε και να τους απαι­τούμε, όχι με το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο, αλλά μαζί με τα μεγάλα τομεακά έργα που λείπουν, για να συμπλη­ρώ­σουν τον μεγάλο πίνακα της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της νησιω­τι­κής οικο­νο­μίας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.