Αποκλειστικά υπαίτιο θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος με θύμα έναν ανήλικο, που ανετράπη από τη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε και προσπαθούσε εντός της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου να την μεταφέρει εκτός πορείας των οχημάτων, έκρινε το Εφετείο Δωδεκανήσου, οδηγό που βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος και τον παρέσυρε.
Πιο συγκεκριμένα το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επιλήφθηκε εφέσεων 7 κατοίκων της Ρόδου κατά 3 εφεσιβλήτων και μιας ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας για τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον Αντώνιο Στέργου.
Την 22α Ιανουαρίου 2017 και περί ώρα 04:30, ο Αντώνιος Στέργου του Εμμανουήλ, γιος των δύο πρώτων εναγόντων, αδελφός της τρίτης ενάγουσας και εγγονός των λοιπών εναγόντων, μη έχων συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του οδηγούσε δίκυκλο μοτοποδήλατο, ιδιοκτησίας της μητέρας του, επί της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου με κατεύθυνση προς την Λίνδο.
Το δίκυκλο μοτοποδήλατο είχε υποστεί τεχνική επέμβαση άνευ αδείας («πείραγμα», κατά το κοινώς λεγόμενο), με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του κινητήρα να έχει ανέλθει από τα 50 κ.εκ., όπως αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας στα 110 κυβικά, μετατραπείσα στην πραγματικότητα σε δίκυκλη μοτοσικλέτα.
Κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οδηγούσε το προαναφερόμενο όχημα επί της ανωτέρω οδού παράλληλα με έτερο δίκυκλο όχημα που οδηγούσε φίλος του, ευρισκόμενος στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στη δεξιά λωρίδα.
Από αιτία που δεν αποδείχθηκε, ο Αντώνιος Στέργου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και έπεσε μαζί με αυτό στο οδόστρωμα, ο δε φίλος του καθώς αντιλήφθηκε την πτώση του Α., ακινητοποίησε το όχημά του στο δεξί άκρο του οδοστρώματος.
Τη στιγμή κατά την οποία ο Αντώνιος Στέργου επιχειρούσε να σηκώσει το δίκυκλο που είχε πέσει στο οδόστρωμα, o πρώτος εναγόμενος, ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας των γονέων του επί της ιδίας οδού και με την ίδια κατεύθυνση (από Ρόδο προς Λίνδο), λόγω της υπερβολικής για τις περιστάσεις ταχύτητα που είχε αναπτύξει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την παρουσία του Αντωνίου Στέργου στο οδόστρωμα και συγκεκριμένα πλησίον της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας (και στο αριστερό τμήμα της δεξιάς λωρίδας, όπου είχε πέσει το δίκυκλο σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα της τροχαίας Ρόδου), με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να τον τραυματίσει θανάσιμα, ενώ συγκρούστηκε και με το πεσμένο δίκυκλο.
Εν συνεχεία και αμέσως μετά την προαναφερόμενη σύγκρουση, το αυτοκίνητο που οδηγούσε συνέχισε την ανεξέλεγκτη πορεία του και προσέκρουσε στη διαχωριστική των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας νησίδα, ανατράπηκε και τελικώς ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 82 περίπου μέτρων μετά το αρχικό σημείο σύγκρουσης και 28 μέτρων από το σημείο που ακινητοποιήθηκε το δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Αντώνιος Στέργου.
Αποτέλεσμα της παραπάνω σύγκρουσης ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός του Αντωνίου Στέργου, ο οποίος υπέστη πολλαπλές σωματικές κακώσεις από τις οποίες, ως ενεργές αιτίες, επήλθε ο θάνατός του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η προηγούμενη της οδήγησης κατανάλωση αλκοόλ από τον οδηγό του αυτοκινήτου συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος, καθώς μείωσε τα αντανακλαστικά του ως άνω οδηγού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος προ του έμπροσθεν του οχήματός του ευρισκομένου εμποδίου να μην αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο και να μην είναι σε θέση να προβεί σε κίνηση πέδησης.
Με βάση τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, το δικαστήριο έκρινε ότι αποδείχθηκε ότι αποκλειστικά υπαίτιος για την πρόκληση του ατυχήματος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου και πρώτος εναγόμενος ο οποίος προκάλεσε αυτό από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε και μπορούσε να επιδείξει υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Το δικαστήριο με την απόφαση του υποχρεώνει τους εναγομένους να καταβάλουν σε ολόκληρο στην πρώτη ενάγουσα το συνολικό ποσό των 56.000 ευρώ, στον δεύτερο ενάγοντα το ποσό των 55.000 ευρώ, στην τρίτη ενάγουσα, ο ποσό των 40.000 ευρώ και σε καθένα από τους τέταρτο, πέμπτη, έκτο και έβδομη των εναγόντων το ποσό των 12.000 ευρώ, όλα τα ανωτέρω ποσά με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής έως την εξόφληση. Υποχρεώνει επιπλέον τους εναγομένους να καταβάλουν στην ασφαλιστική εταιρεία οποιοδήποτε ποσό καταβάλει εκείνη στους ενάγοντες της κύριας αγωγής, με το νόμιμο τόκο από την καταβολή του.
Την υπόθεση χειρίστηκε για τους ενάγοντες ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ