Ειδήσεις

Guardian: Μέρες του 2015 στα ελληνικά νησιά -Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές

Τη δραματική αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα hotspot των νησιών επισημαίνει  σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

Από τις αρχές του καλοκαιριού οι αφίξεις από ξηράς και θαλάσσης διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016. Εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, «ολόκληρες οικογένειες που εγκατάλειψαν τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και το Ιράκ…. άνθρωποι που βίωσαν τη βία, θύματα βιασμών και βασανιστηρίων», όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη χώρα μας, καταφθάνουν όχι μόνον με σωσίβιες λέμβους από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και πεζή από την Τουρκία.

Ο Guardian σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ζούμε τις μέρες του 2015»

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης έφθασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα. «Ζούμε τις μέρες του 2015», δήλωσε στον Guardian ο Παντελής Δημητρίου της ΜΚΟ «Ηλιακτίδα» στη Λέσβο. «Οι ροές είναι τεράστιες.Από τα περίπου 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα είναι περισσότερα από 200 ημερησίως. Μπορεί να ευθύνονται οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ή ίσως το τελευταίο κύμα πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, επισημαίνει η οργάνωση “Save the Children” είναι ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18, την ώρα που πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικες περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, κάνει ειδική αναφορά στο hotspot της Μόρια στη Λέσβο, όπου διαβιούν 4.825 πρόσφυγες, από τους 1.800 που προβλέπονται, σύμφωνα με την UNHCR. Η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω της δραματικής καθυστέρησης στις διαδικασίες επανένωσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα», λέει ο Δημητρίου. Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κράτος κινείται πολύ, πολύ αργά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν, όπως θα έπρεπε οι ανάγκες».

Πηγή: The Guardian

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου