Τοπικές Ειδήσεις

Δεν δόθηκε ακόμα λύση με τους πρόσφυγες στα παλιά σφαγεία Ρόδου

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια και έντεκα… ημέρες έκλεισαν από τότε που λειτουργεί ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που δημιουργήθηκε στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Αν και η κατάσταση ξεκίνησε ως “προσωρινή”, έχει γίνει μόνιμη και φυσικά, οι παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο, προωθούνται σε χώρους που μόνον ‘κατοικήσιμοι’ δεν είναι.
Την ώρα που οι ροές των μεταναστών συνεχίζονται, σήμερα ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, φιλοξενεί 57 άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων.
«Αρχικά, νομίζαμε ότι η κατάσταση ήταν προσωρινή. Με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, υπολογίζαμε πως θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε να κρατήσουμε έναν ή δύο χρόνια αυτή την δομή. Κλείσαμε όμως ήδη τα 4 χρόνια και παραμένει ως έχει. Οι άνθρωποι έρχονται συνεχώς, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες, Συρία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτο, Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι, Πακιστανοί κ.λπ.
Οι εθελοντές που μείναμε εδώ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάθε χρόνο ζητούμε βοήθεια, αλλά δεν γίνεται τίποτε. Κατά καιρούς, μας βοηθάει ο Δήμος Ρόδου με τρόφιμα ή άλλες παρεμβάσεις και φυσικά, ο κόσμος και η τοπική κοινωνία. Μέχρι πότε όμως, αυτό θα συνεχιστεί;» αναρωτήθηκε χτες, με δηλώσεις του στην “δ”, ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός ο οποίος ξεκαθάρισε πως η δομή αυτή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών, στις προσπάθειες των συμπολιτών μας, των απλών ανθρώπων, ιδιωτών, ξενοδόχων και επιχειρηματιών που προσφέρουν φαγητά και ρουχισμό όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, φτάσαμε σήμερα εν έτει 2019, να έχει εδραιωθεί μία κατάσταση, όπως δεν είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι υποδομές δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την φιλοξενία ανθρώπων (αφού δεν είναι hot spot όπως στην Κω, στην Λέρο και σε άλλα νησιά) ενώ εγκυμονούνται πολλοί κίνδυνοι τόσο από θέματα στατικότητας στα κτήρια αυτά, όσο και από θέματα ηλεκτρικής εγκατάστασης που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.
«Ο ίδιος ο κ. Χατζηδιάκος, εδώ και δύο χρόνια, μάς έδινε συνεχώς ημερομηνίες ότι θα κλείσει αυτή η δομή. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις και είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι είναι απαραίτητο να κλείσει αφού ήθελε να μεταφερθούν αλλού και να αξιοποιήσει τα παλαιό αυτό κτήριο.
Μόνοι μας ψάχνουμε καθημερινά τρόπους για να βρούμε φαγητό, να μεριμνούμε για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών και να ψάχνουμε για φάρμακα. Έχουμε κάνει επανειλημμένως πολλές επαφές με όλους τους φορείς και όλοι συμφωνούν ότι η δομή αυτή πρέπει να κλείσει. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί όπως είναι. Υπάρχει μια μελέτη από ένα Γαλλικό Πανεπιστήμιο που υποδηλώνει την ακαταλληλότητα του κτηρίου. Σε περίπτωση σεισμού θα θρηνήσουμε θύματα ενώ καθημερινά, υπάρχουν φθορές», είπε ο κ. Μαντικός.
Θυμίζουμε, πως επανειλημμένα ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να δεχτεί την δημιουργία hot spot στο νησί της Ρόδου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο εντός ή εκτός πόλεως που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών – αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.
Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες, φιλοξενούνται μετά από παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε σπίτια ενώ λαμβάνουν και επιδόματα. Μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από την Ρόδο πάνω από 16.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο, η νέα δημοτική αρχή Ρόδου να εξετάσει με μεγάλη προσοχή το τι μέλλει γενέσθαι με αυτή την δομή. Όσο συνεχίζεται το πρόβλημα με την μετανάστευση στην “γειτονιά” μας, η Ρόδος θα υποδέχεται τους ανθρώπους αυτούς σε αυτό τον χώρο, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι. Πέραν των διαδικαστικών που προβλέπονται από το νόμο με τις αλλαγές που προωθεί η νέα κυβέρνηση, η δημιουργία χώρου φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων είναι πλέον απαραίτητη, αφού ο… κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου