Σε ένα πραγματικό «μπάχαλο» για τα παραταξιακά επιτελεία έχει εξελιχθεί η εφαρμογή του Κλεισθένη στην κατανομή των εδρών και τον καθορισμό του ακριβούς αριθμού των υποψηφίων ανά δημοτική ενότητα αφού υφίστανται λεπτομέρειες που αλλάζουν άρδην τους σχεδιασμούς τους.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» με τον «Κλεισθένη» προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα τα τοπικά συμβούλια να εκλέγονται, πέρα και άσχετα, από τις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου.
Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο της δημοτικής αρχής καθώς μπορεί να βρει απέναντί της προέδρους τοπικών συμβουλίων που δεν θα ανήκουν στην παράταξή της. Εκτός αυτού, το μέτρο αυτό ενισχύει αντί να αμβλύνει, τους τοπικισμούς και τον παραγοντισμό.
Το πιο… εμπνευσμένο όμως του «Κλεισθένη» και το πιο πονηρό συνάμα, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα απαρτίζουν έναν πλήρη συνδυασμό.
Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι όσοι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων συν 10%, με την προοπτική να γίνει συν 30%.
Χθες διαπιστώθηκε ότι ενώ ο Καλλικράτης προέβλεπε η κατανομή των εδρών να γίνεται με βάση τον πραγματικό πληθυσμό, όπως αυτός είχε καταγραφεί στην απογραφή του 2011 ο Κλεισθένης προβλέπει πλέον η κατανομή αυτή να γίνει με βάση τον μόνιμο πληθυσμό.
Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έχει φέρει τα «πάνω – κάτω» στην κατανομή που είχαν υπόψη τους τα παραταξιακά επιτελεία αφού ο πραγματικός πληθυσμός ανέρχεται σε 152.528 ενώ ο μόνιμος σε 115.490.
Ο αριθμός των εδρών και ταυτόχρονα ο miminum αριθμός των υποψηφίων, που πρέπει να έχει ένα ψηφοδέλτιο στον Δήμο Ρόδου για να είναι πλήρες και έγκυρο παραμένει 49 ενώ για τον μέγιστο αριθμό των υποψηφίων οι απόψεις διίστανται με ορισμένους να θεωρούν ότι είναι 72 και άλλους 66.
Η διαφορά έγκειται στην ερμηνεία του Κλεισθένη που δίνει bonus ενός υποψήφιου σε δημοτικές ενότητες που έχουν ολιγότερες των 5 εδρών αν και δεν ξεκαθαρίζει αν αυτό εφαρμόζεται στο κεντρικό ψηφοδέλτιο ή μόνο στα ψηφοδέλτια των δημοτικών/ τοπικών κοινοτήτων.
Εν πάση περιπτώσει με βάση τη νεότερη κατανομή που έγινε, λαμβάνοντας υπόψιν τον μόνιμο πληθυσμό ο ελάχιστος αριθμός των υποψηφίων φέρεται να είναι 21 στην πόλη της Ρόδου (27 ο μέγιστος), 3 στον Αρχάγγελο (5 ο μέγιστος), ένας στον Ατάβυρο (2 ο μέγιστος), 3 στ’ Αφάντου (5 ο μέγιστος), 5 στην Ιαλυσό (7 ο μέγιστος), 4 στην Καλλιθέα (6 ο μέγιστος), 2 στην Κάμειρο (4 ο μέγιστος), 2 στη Λίνδο (4 ο μέγιστος), 2 στη Νότια Ρόδο (4 ο μέγιστος) και 6 στις Πεταλούδες (8 ο μέγιστος).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι μετά την κατανομή που έγινε με βάση τον μόνιμο πληθυσμό οι δημοτικές κοινότητες Μονολίθου, Σιαννών, Πλατανίων, Αρνίθας, Λαχανιάς, Μεσαναγρού και Ίστριου κατεβάζουν έναν υποψήφιο ο οποίος είναι εκτός παρατάξεων αφού ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων είναι κατώτερος των 300.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την κατανομή των εδρών που έγινε με βάση τον μόνιμο πληθυσμό, ο αριθμός των υποψηφίων για να είναι πλήρες το ψηφοδέλτιο ανέρχεται στους 51 και ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται στους 77.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ