Ειδήσεις

“Σπαζοκεφαλιά” η έλλειψη νερού στην Kρητηνία για την μεγάλη επένδυση της μονάδας τουρισμού Υγείας

Ένα ακόμα εμπόδιο καλούνται να ξεπεράσουν οι μεγαλοεπενδυτές που έχουν επιλέξει την Κρητηνία για την κατασκευή της πρότυπης μονάδας τουρισμού Υγείας, μετά την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε για την έναρξη νέου κύκλου ανασκαφών από την Αρχαιολογία.
Η έλλειψη νερού στην ευρύτερη περιοχή της Κρητηνίας, τείνει να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για το μέλλον της επένδυσης, γι αυτό και οι επενδυτές σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τη δημοτική αρχή, αναζητούν τρόπο για να επιλύσουν εγκαίρως το πρόβλημα, πριν καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ομαλή λειτουργία της μονάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», οι επενδυτές, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Μανόλη Αμβροσιάδη, συναντήθηκαν στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ με τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη και τον αντιδήμαρχο και μέλος του Δ.Σ. κ. Αγαπητό Πάλλα, προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές για την εξεύρεση νερού στην περιοχή.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΡ κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Κρητηνίας, ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν αξιοποιήσιμοι υδροφόροι ορίζοντες, για να ακολουθήσει στοχευμένη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την Δ.Κ. αλλά και την επένδυση.
Όπως δηλώθηκε αρμοδίως στην «δ», οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στα έξοδα για την εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την πρότυπη μονάδα τουρισμού Υγείας αλλά και τους κατοίκους, με την ΔΕΥΑΡ να καλύπτει ωστόσο τα έξοδα για την ανόρυξη των γεωτρήσεων.
Το Ι.Γ.Μ.Ε. είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών. Βασικός σκοπός του είναι η γεωλογική μελέτη της χώρας, η έρευνα και η αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται σύμφωνα με τις γενικότερες κατευθύνσεις που χαράσσονται από τον εποπτεύοντα υπουργό στο πλαίσιο της μεταλλευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το ΙΓΜΕ συνεργάζεται επίσης με άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο είτε διακρατικών συνεργασιών, είτε κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. Ειδικότερα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην καταγραφή, αξιολόγηση ποιότητας και ορθολογική αξιοποίηση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων. Μάλιστα, με την συνδρομή του ΙΓΜΕ έχει επιτευχθεί επίλυση ζωτικών προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης σε οικισμούς όλης της χώρας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιοχές, όπως π.χ. οι Κυκλάδες, η Αττική, αρκεί να σημειωθεί ότι το 60% του λεκανοπεδίου της Αττικής και περίπου η μισή Ελλάδα υδροδοτούνται χάρις στις έρευνες του ΙΓΜΕ. Επιπροσθέτως, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση του υδατικού πλούτου με ορθολογικό τρόπο με γνώμονα τη διασφάλιση των πόρων για τις επόμενες γενεές. Για το λόγο αυτό εκτιμάται, ότι η παρουσία κλιμακίου του ΙΓΜΕ στη Ρόδο, είναι δυνατόν να δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Κρητηνίας, διασφαλίζοντας και την ομαλή λειτουργία της μεγάλης αυτής επένδυσης, που θα δώσει πνοή όχι μόνο σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές αλλά σε όλο το νησί και επιπλέον, θα βάλει τη Ρόδο στον χάρτη του Τουρισμού Υγείας.
Οι εξελίξεις στην επένδυση
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ανασκαφών από την Αρχαιολογία έχει… ξεχειλώσει, καθώς αρχική πρόθεση του επενδυτή ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων κι εφόσον ο νέος κύκλος ανασκαφών που ζήτησε η Αρχαιολογία ολοκληρωθούν εντός του πενταμήνου αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, τότε οι εργασίες για την πρότυπη μονάδα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες της «δ», ο μεγαλοεπενδυτής, γιατρός από το Ισραήλ, δέχθηκε με ανακούφιση τα νέα για την επανέναρξη των ανασκαφών τον περασμένο μήνα, που είχαν διακοπεί στο τέλος του περασμένου έτους με εντολή του, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με την Αρχαιολογία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχήμα των επενδυτών ήταν ένα βήμα πριν να αποχωρήσει και να εγκαταλείψει την προσπάθεια γι αυτό και τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από παρεμβάσεις του προέδρου της Δ.Κ. Κρητηνίας κ. Μανώλη Αμβροσιάδη, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του μεγαλοεπενδυτή με τους επιτελείς της Αρχαιολογίας
Οι επενδυτές από το Ισραήλ και την Αμερική, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχονται από τη Ρόδο περιμένοντας την θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς τους, μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, να ξεκινήσουν τις εργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, έχουν δαπανήσει περισσότερα από 200.000 ευρώ, για τις ανάγκες των ανασκαφών της Αρχαιολογίας και με τον νέο κύκλο ανασκαφών θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι κι άλλο στην τσέπη, δείχνοντας διατεθειμένοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η επένδυση και να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου