Ρεπορτάζ

Αγωγή δύο Ολλανδών κατά ημεδαπών που τους πώλησαν βεβαρημένο με οφειλές ακίνητο

Με αγωγή αδικοπραξίας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγαν δύο Ολλανδοί κατά δύο ημεδαπών, διεκδικώντας το ποσό των 172.000 ευρώ ως αποζημίωση
Σύμφωνα με την αγωγή, οι ενάγοντες Ολλανδοί επισκέπτονται την Κάρπαθο επί αρκετούς μήνες για πολλά χρόνια και λόγω της αγάπης τους προς το νησί αποφάσισαν να προβούν στην αγορά κατοικίας ώστε να διαμένουν σ’ αυτήν ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Τον Οκτώβριο του 2010 ευρισκόμενοι στο νησί για διακοπές όπως ισχυρίζονται πληροφορήθηκαν ότι οι εναγόμενοι ανοικοδομούσαν σε κεντρικό σημείο μία διώροφη πολυκατοικία σε κοινό οικόπεδό τους.
Τότε όπως διατείνονται, οι εναγόμενοι τούς δήλωσαν ότι η πολυκατοικία τους θα ήταν έτοιμη σε λίγους μήνες, ότι υπήρχε διαθέσιμο για πώληση το τελευταίο διαμέρισμα στον Α’ όροφο με τίμημα 135.000 ευρώ και ότι επειδή υπήρχε μεγάλη ζήτηση διαμερισμάτων στην περιοχή θα έπρεπε για να το δεσμεύσουν να καταβάλουν άμεσα ένα σημαντικό ποσό ως προκαταβολή.
Πράγματι οι ενάγοντες πείστηκαν κι έσπευσαν να δεσμεύσουν το διαμέρισμα καταβάλλοντας σταδιακά το συνολικό ποσό των 122.000 ευρώ με μεταφορά των χρημάτων μέσω τραπέζης με τη συμφωνία να εξοφλήσουν το υπόλοιπο των 13.000 ευρώ κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας.
Ωστόσο τον Ιούνιο του 2014 κι ενώ, όπως υποστηρίζουν, οι ενάγοντες είχαν στο μεταξύ εγκατασταθεί στο πωλούμενο διαμέρισμα πληροφορήθηκαν ότι είχε υπογραφεί η πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας γι’ αυτό και ήρθαν σε επαφή με τους εναγόμενους για να υπογράψουν το συμβολαιογραφικό πωλητήριο αλλά τότε οι εναγόμενοι τους δήλωσαν ότι όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή αλλά υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα, με κάποιον όμορο ιδιοκτήτη σχετικά με μία παλαιά αποθήκη και ότι ήταν θέμα λίγων μηνών για να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα.
Τότε οι ενάγοντες δυσανασχέτησαν καθώς ήδη είχαν παρέλθει 4 χρόνια και αντέδρασαν με αποτέλεσμα να υπογράψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τους εναγόμενους. Στη συνέχεια και με την πάροδο ακόμη 4 χρόνων από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού οι ενάγοντες, όπως ισχυρίζονται, οχλούσαν τους εναγομένους προκειμένου να υπογράψουν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας οι οποίοι συνεχώς διατείνονταν πως εκκρεμεί ακόμη το θέμα της αποθήκης.
Τον Ιούλιο του 2020 οι ενάγοντες, όπως υποστηρίζουν, παρά την πανδημία βρέθηκαν στην Κάρπαθο και επειδή οι εναγόμενοι προέβαλαν και πάλι τις ίδιες δικαιολογίες άρχισαν να υποπτεύονται πως συμβαίνει κάτι άλλο και για το λόγο αυτό απευθύνθηκαν σε δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας των εναγόμενων και της νομικής κατάστασης του διαμερίσματος.
Τότε προς έκπληξή τους οι ενάγοντες διαπίστωσαν ότι από το έτος 2006 ήταν ήδη βεβαρημένο με προσημειώσεις και υποθήκες συνολικού ποσού 245.000 ευρώ, γεγονός που οι εναγόμενοι τούς απέκρυψαν με δόλο, με σκοπό όπως επισημαίνουν να τους αποσπάσουν παράνομα το ποσό των 122.000 ευρώ
Ετσι οι ενάγοντες ζητούν με την αγωγή τους να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να τους καταβάλουν το ποσό των 122.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της διαπραχθείσας σε βάρος τους απάτης και το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος Ρόδου κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου