Πολιτιστικά

30/07 – Μουσικές Κυριακές με τον Λαβύρινθο

Συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή οι συναυλίες που διοργανώνονται από το Μουσικό Ερργαστήρι Λαβύρινθος, το Δήμο Ρόδου και το ΔΟΠΑΡ. Αυτή την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:30 στον Προμαχώνα του Παλατιού, ταξιδεύουμε μέχρι τη γειτονική Τουρκία.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας οι δεξιοτέχνες στο σάζι Περικλής Παπαπετρόπουλος και Cihan Türkoğlu θα συμπράξουν σε μελωδίες και τραγούδια από την Ελλάδα και την Τουρκία σε ένα είδος μουσικού διαλόγου που ονομάζεται “Μουχαμπέτ’’.

Ενώ στη συνέχεια οι ΧρήστοςΜπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και Ahmet Faruk Ayaz (φωνή) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς καθώς και από κομμάτια του παραδοσιακού ρεπερτορίου.

1ο μέρος: Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι, φωνή) & Cihan Türkoğlu (σάζι, φωνή)


Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο CihanTürkoğlu είναι και οι δυο αναγνωρισμένοι δεξιοτέχνες στο σάζι, ένα όργανο της οικογένειας του λαούτου με μακρύ βραχίονα που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις μουσικές παραδόσεις της τουρκικής υπαίθρου. Ο Cihan σπούδασε αυτό το όργανο στη χώρα του την Τουρκία με διάφορους δασκάλους ανάμεσα στους οποίους και ο κορυφαίος MehmetErenlerαπό τον οποίο μυήθηκε στα διαφορά τοπικά ιδιώματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία. Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος ξεκίνησε τις σπουδές του στο σάζι με τον RossDalyστην Κρήτη και στη συνέχεια δέχθηκε πολύτιμη καθοδήγηση από τον αείμνηστο Talip Özkanκαθώς και από τον MehmetErenler. Στη συνέχεια δούλεψε πολλά χρόνια προσαρμόζοντας τμήματα του Ελληνικού ρεπερτορίου στο σάζι εξερευνώντας σύγχρονες συνθέσεις για το όργανο αυτό. Από τη διαδικασία αυτή ανέπτυξε ένα μοναδικό δικό του τρόπο προσέγγισης και παιξίματος που τον χαρακτηρίζει.

2ο μέρος: Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ahmet Faruk Ayaz (φωνή)


Ο Χρήστος Μπάρμπας είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες στην Ελλάδα στο νέυ. Μετά από πολλά χρόνια μελέτης του παραδοσιακού τουρκικού τρόπου παιξίματος πλάιστον μεγάλο δάσκαλο Ömer Erdoğdularξεκίνησε μια δική του πορεία εξερευνώντας νέους τρόπους παιξίματος και νέες μουσικές προσεγγίσεις για το νέυ. Ο Muhittin Kemal Temelείναι ένας Τούρκος δεξιοτέχνης στο κανονάκι ο οποίος γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία. Σε συνεργασία με διακεκριμένους συνθέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει μουσικές γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς. Ο Ahmet Faruk Ayaz είναι ένας νέος τραγουδιστής από τη Σμύρνη που ειδικεύεται στο κλασσικό τουρκικό φωνητικό ιδίωμα. Μαζί τους στο ούτι ο Ταξιάρχης Γεωργούλης.

To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Φέτος για πρώτη φορά το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με τα σεμινάρια του και τις συναυλίες τους, θα φιλοξενηθούν και στη Ρόδο φιλοδοξώντας να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός στο νησί μας, πραγματοποιώντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που καταθέσαμε για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. (To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και ο Ross Daly ήταν επιμελητές ενός μεγάλου project με την ονομασία Mitos).

Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την Βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από Ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολίτων και κρατών μελών.

Επίσης πολύ πρόσφατα (23 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη με θέμα τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με φορείς και σχετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση του ρόλου του Πολιτισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων που διοργανώνονται , οι δάσκαλοι και οι µαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριµένα µαθήµατα, παίζουν µουσική µαζί, τρώνε µαζί, συζητούν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσµα όχι µόνο την εκµάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίµα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Τα σεμινάρια στη Ρόδο θα γίνονται στον Προφήτη Ηλία όπου θα διαμένουν καθηγητές και μαθητές απολαμβάνοντας την ηρεμία και την δροσερή ενέργεια του βουνού, με στόχο της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τις πρώην κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, σε ένα Διεθνές Μουσικό Κέντρο.

Οι µαθητές θα παρακολουθούν καθηµερινά δύο τρίωρα µαθήµατα τεχνικής στο όργανο, µουσική φρασεολογία και θεωρία της µουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν σε «µουσικές παρέες» µαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους µαθητές, ενώ συχνά οι προχωρηµένοι λαµβάνουν µέρος στις καθιερωμένες συναυλίες – κλείσιμο σεμιναρίων, σε εξωτερικούς χώρους του τόπου που διεξάγονται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου