ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το διαβατήριο της εισαγωγής στα ΑΕΙ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τι δεί­χνουν για την τάση των βά­σε­ων οι βαθ­μο­λο­γί­ες των Πα­νελ­λα­δι­κών

Το 8 εξα­σφα­λί­ζει ένα δια­βα­τή­ριο για την ελ­λη­νι­κή τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση. Η χθε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας των βαθ­μο­λο­γι­κών επι­δό­σε­ων για τους 90.416 υπο­ψη­φί­ους κα­τέ­δει­ξε ότι η Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής (ΕΒΕ) έχει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρο­νιά εφαρ­μο­γής της. Συ­γκε­κρι­μέ­να, φέτος εκτι­μά­ται ότι το χα­μη­λό­τε­ρο κα­τώ­φλι ει­σα­γω­γής θα είναι το 8,34 στο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο της Οι­κο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής. Βέ­βαια, η Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής δια­φο­ρο­ποιεί­ται ανά επι­στη­μο­νι­κό πεδίο, όπως και οι τά­σεις των βά­σε­ων ει­σα­γω­γής. Την ίδια στιγ­μή, λόγω ΕΒΕ θα μεί­νουν κενές ουκ ολί­γες εκ των συ­νο­λι­κά 68.851 θέ­σε­ων στα πα­νε­πι­στή­μια, στις οποί­ες θα προ­στε­θούν εκεί­νες των Στρα­τιω­τι­κών και Αστυ­νο­μι­κών Σχο­λών και των Ακα­δη­μιών της Πυ­ρο­σβε­στι­κής, του Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού και του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος.

Αυ­ξη­μέ­νος σε σχέση με πέ­ρυ­σι ήταν ο φε­τι­νός αριθ­μός υπο­ψη­φί­ων, 90.416 ένα­ντι 88.570 το 2023. Εξ αυτών οι 74.847 απο­φοί­τη­σαν από Γε­νι­κό Λύ­κειο και οι 15.569 από Επαγ­γελ­μα­τι­κό. Φέτος η Νε­ο­ελ­λη­νι­κή Γλώσ­σα Γε­νι­κής Παι­δεί­ας –το κοινό μά­θη­μα για όλες τις ομά­δες προ­σα­να­το­λι­σμού– ωθεί ανο­δι­κά τις βά­σεις ει­σα­γω­γής, αφού οι επι­δό­σεις είναι κα­λύ­τε­ρες σε σχέση με το 2022. Τα πο­σο­στά των υπο­ψη­φί­ων που έγρα­ψαν πάνω από 18 στη Νε­ο­ελ­λη­νι­κή Γλώσ­σα και Λο­γο­τε­χνία είναι κα­λύ­τε­ρα (σχε­δόν δι­πλά­σια) και στα τέσ­σε­ρα επι­στη­μο­νι­κά πεδία. Αντί­στοι­χα, λι­γό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι έχουν βαθ­μο­λο­γη­θεί κάτω από 10. Ωστό­σο, εκτός από το κοινό για όλους υπο­ψη­φί­ους μά­θη­μα, οι βά­σεις ει­σα­γω­γής σε ΑΕΙ κάθε επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου δια­φο­ρο­ποιού­νται ανά­λο­γα με τις επι­δό­σεις στα άλλα τρία εξε­τα­ζό­με­να μα­θή­μα­τα.

Ει­δι­κό­τε­ρα, στη Νε­ο­ελ­λη­νι­κή Γλώσ­σα και Λο­γο­τε­χνία, υπο­χρε­ω­τι­κό μά­θη­μα για όλους τους υπο­ψη­φί­ους, φέτος οι άρι­στες επι­δό­σεις πο­σο­στιαία ήταν λίγο χα­μη­λό­τε­ρες από πέ­ρυ­σι. Βαθ­μο­λο­γη­τές ανέ­φε­ραν στην «Κ» ότι οι μα­θη­τές δυ­σκο­λεύ­τη­καν με το θέμα της Εκ­θε­σης –ζη­τού­σε οι υπο­ψή­φιοι να εκ­φρά­σουν τεκ­μη­ριω­μέ­να τη γνώμη τους για την αξία των τα­ξι­διών, ως μέσο με το οποίο ο άν­θρω­πος να εξε­λι­χθεί εσω­τε­ρι­κά και να ανα­ζη­τή­σει την ευ­τυ­χία–, αλλά όχι με τις γραμ­μα­το­λο­γι­κές πα­ρα­τη­ρή­σεις. Ωστό­σο, εκτός από το κοινό για όλους τους υπο­ψη­φί­ους μά­θη­μα, οι βά­σεις ει­σα­γω­γής σε ΑΕΙ κάθε επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου δια­φο­ρο­ποιού­νται ανά­λο­γα με τις επι­δό­σεις στα άλλα τρία εξε­τα­ζό­με­να μα­θή­μα­τα.

 

Οι προ­βλέ­ψεις

Συ­γκε­κρι­μέ­να, με βάση την επε­ξερ­γα­σία των στοι­χεί­ων των βαθ­μο­λο­γι­κών επι­δό­σε­ων από τον μα­θη­μα­τι­κό – ανα­λυ­τή Στρά­το Στρα­τη­γά­κη, ανά επι­στη­μο­νι­κό πεδίο προ­βλέ­πο­νται τα εξής:

• 1ο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο (αν­θρω­πι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών): Γε­νι­κά οι επι­δό­σεις είναι λίγο χει­ρό­τε­ρες από το 2023, κυ­ρί­ως στην Ιστο­ρία και λι­γό­τε­ρο στα Λα­τι­νι­κά. Αντί­θε­τα, είναι στα ίδια επί­πε­δα σε Γλώσ­σα και Αρ­χαία. Ωστό­σο πα­ρα­τη­ρεί­ται με­γά­λη μεί­ω­ση –λίγο πάνω από 50%– των άρι­στων γρα­πτών στα Αρ­χαία. Ετσι, εκτι­μά­ται ότι θα υπάρ­ξει πτω­τι­κή τάση και στις πε­ρι­ζή­τη­τες σχο­λές (νο­μι­κές, φι­λο­λο­γί­ες) που θα κι­νη­θεί περί τα 100 μόρια, η οποία θα είναι με­γα­λύ­τε­ρη στις με­σαί­ες και χα­μη­λό­βαθ­μες σχο­λές. Η ελά­χι­στη βάση ει­σα­γω­γής στις σχο­λές και τα τμή­μα­τα του πε­δί­ου θα κι­νη­θεί από 9,1 η χα­μη­λό­τε­ρη έως 13,64 η υψη­λό­τε­ρη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρ­τά­ται και από τον συ­ντε­λε­στή που έχει απο­φα­σί­σει κάθε τμήμα για τη δια­μόρ­φω­σή της).

Φέτος εκτι­μά­ται ότι το χα­μη­λό­τε­ρο κα­τώ­φλι ει­σα­γω­γής στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση θα είναι το 8,34 στο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο της Οι­κο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής.

• 2ο πεδίο (θε­τι­κών και τε­χνο­λο­γι­κών επι­στη­μών): Στη βαθ­μο­λο­γι­κή κλί­μα­κα πάνω από 18 υπάρ­χει με­γά­λη μεί­ω­ση των επι­δό­σε­ων στα τρία από τα τέσ­σε­ρα μα­θή­μα­τα (δη­λα­δή, πλην της Χη­μεί­ας). Αυτό προ­κα­λεί συσ­σώ­ρευ­ση των επι­δό­σε­ων στις με­σαί­ες βαθ­μο­λο­γι­κές κλί­μα­κες, ενώ γε­νι­κά οι μέσοι όροι στα δύο κομ­βι­κά μα­θή­μα­τα του πε­δί­ου (Φυ­σι­κή και Μα­θη­μα­τι­κά) είναι χα­μη­λό­τε­ροι από πέ­ρυ­σι. Ετσι, ανα­μέ­νε­ται πτώση των βά­σε­ων που θα ξε­κι­νή­σει από τα 300 μόρια στις υψη­λό­βαθ­μες σχο­λές και θα αυ­ξά­νε­ται. Στις σχο­λές με βάση ει­σα­γω­γής από 12 και κάτω εκτι­μά­ται ότι στην πτώση θα συμ­βά­λει η μεί­ω­ση του αριθ­μού των υπο­ψη­φί­ων του πε­δί­ου. Η ΕΒΕ στις σχο­λές και τα τμή­μα­τα του πε­δί­ου θα κι­νη­θεί από 9,69 η χα­μη­λό­τε­ρη έως 14,53 η υψη­λό­τε­ρη.

• 3ο πεδίο (σπου­δών υγεί­ας και ζωής): Η Φυ­σι­κή απο­τε­λεί για δεύ­τε­ρη χρο­νιά τη δυ­σά­ρε­στη έκ­πλη­ξη του πε­δί­ου. Ο μέσος όρος στο μά­θη­μα από το 9,97 του 2023 (για πρώτη φορά κάτω από 10), φέτος έφθα­σε στο 8,66. Αντί­θε­τα, κα­λύ­τε­ρα από πέ­ρυ­σι πήγαν οι υπο­ψή­φιοι σε Χη­μεία και Βιο­λο­γία. Ετσι, ανα­μέ­νε­ται στα­θε­ρό­τη­τα στις πε­ρι­ζή­τη­τες Ια­τρι­κές και μι­κρές αυ­ξο­μειώ­σεις στις υπό­λοι­πες σχο­λές. Η ΕΒΕ του πε­δί­ου θα κι­νη­θεί από 9,57 η χα­μη­λό­τε­ρη έως 14,35 η υψη­λό­τε­ρη.

• 4ο πεδίο (οι­κο­νο­μί­ας και πλη­ρο­φο­ρι­κής): Η γε­νι­κή ει­κό­να των επι­δό­σε­ων είναι στα­θε­ρή σε σύ­γκρι­ση με εκεί­νες του 2023. Βε­βαί­ως υπάρ­χουν αυ­ξο­μειώ­σεις ανά βαθ­μο­λο­γι­κή κλί­μα­κα και μά­θη­μα. Ωστό­σο, φέτος υπάρ­χουν ση­μα­ντι­κά πε­ρισ­σό­τε­ροι αρι­στού­χοι στο κρί­σι­μο μά­θη­μα της Οι­κο­νο­μί­ας, στο οποίο ο μέσος όρος βελ­τιώ­θη­κε. Ετσι, η εκτί­μη­ση είναι πως θα υπάρ­ξει μικρή αύ­ξη­ση των βά­σε­ων ει­σα­γω­γής σε όλο το εύρος των βαθ­μο­λο­γι­κών επι­πέ­δων. Η ΕΒΕ του πε­δί­ου θα κι­νη­θεί από 8,34 –η χα­μη­λό­τε­ρη όλων των επι­στη­μο­νι­κών πε­δί­ων– έως 12,54.

Δια­βά­στε τις εκτι­μή­σεις του κ. Στρα­τη­γά­κη για την Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής όλων των τμη­μά­των ΕΔΩ.

Κερ­δί­ζουν ει­σα­κτέ­ους οι αν­θρω­πι­στι­κές επι­στή­μες

Οι θε­ω­ρη­τι­κές επι­στή­μες αντι­στέ­κο­νται και αντε­πι­τί­θε­νται; Πα­ρό­τι τα τε­λευ­ταία χρό­νια σχο­λές όπως φι­λο­λο­γι­κές, αρ­χαιο­λο­γί­ας, ιστο­ρί­ας, κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, που εντάσ­σο­νται στο πεδίο των αν­θρω­πι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών, προ­σέλ­κυαν όλο και λι­γό­τε­ρους 18χρο­νους λόγω των χα­μη­λών επαγ­γελ­μα­τι­κών προ­ο­πτι­κών, φέτος ο αριθ­μός των υπο­ψη­φί­ων γι’ αυτές τις σχο­λές αυ­ξή­θη­κε. Είναι η δεύ­τε­ρη συ­νε­χής χρο­νιά που κα­τα­γρά­φε­ται αύ­ξη­ση, μετά τον πολύ καλό αριθ­μό συμ­με­το­χών του 2021. Αντί­στρο­φα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι επι­λέ­γουν πλέον το επι­στη­μο­νι­κό πεδίο Οι­κο­νο­μί­ας και Διοί­κη­σης, που έχει σχο­λές με καλές επαγ­γελ­μα­τι­κές προ­ο­πτι­κές, ενώ τα εξε­τα­ζό­με­να μα­θή­μα­τά του θε­ω­ρού­νται ευ­κο­λό­τε­ρα των υπο­λοί­πων πε­δί­ων.

Ει­δι­κό­τε­ρα, με βάση τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, φέτος το 1ο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο –των αν­θρω­πι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών– επέ­λε­ξαν και τε­λι­κά εξε­τά­στη­καν 20.132 υπο­ψή­φιοι Γε­νι­κών Λυ­κεί­ων. (Ο αριθ­μός είναι μι­κρό­τε­ρος από αυτόν που δή­λω­σαν το πεδίο, καθώς δεν προ­σέρ­χο­νται όλοι στις εξε­τά­σεις.) Πέ­ρυ­σι ο αντί­στοι­χος αριθ­μός ήταν 18.982. Πα­ρα­τη­ρεί­ται λοι­πόν μικρή ανά­καμ­ψη του εν­δια­φέ­ρο­ντος, μετά τη «βου­τιά» που έγινε το 2022. Τότε επέ­λε­ξαν το 1ο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο και προ­σήλ­θαν στις εξε­τά­σεις 18.405 υπο­ψή­φιοι, με τον αριθ­μό να μειώ­νε­ται πολύ από τους 22.825 υπο­ψη­φί­ους του 2021.

Βέ­βαια, ο με­γά­λος κερ­δι­σμέ­νος των τε­λευ­ταί­ων ετών είναι οι σχο­λές Οι­κο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής. Το 2021 τις επέ­λε­ξαν 24.469 υπο­ψή­φιοι, το 2022 25.190, το 2023 26.678 και φέτος 27.308 υπο­ψή­φιοι. Η τάση είναι αυ­ξη­τι­κή. Για τον λόγο αυτό, μά­λι­στα, πα­νε­πι­στη­μια­κοί τμη­μά­των χα­μη­λής ζή­τη­σης ζη­τούν από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας τα τμή­μα­τά τους να εντα­χθούν και στο πεδίο Οι­κο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής, για να έχει με­γα­λύ­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες να επι­λε­γούν από κά­ποιον υπο­ψή­φιο, και άρα να μην έχουν κενές θέ­σεις. Ανά­λο­γες πιέ­σεις ασκούν και οι το­πι­κοί πα­ρά­γο­ντες πό­λε­ων με τμή­μα­τα χα­μη­λής ζή­τη­σης, για προ­φα­νείς λό­γους, αφού οι φοι­τη­τές ενι­σχύ­ουν την το­πι­κή οι­κο­νο­μία.

Το μη­χα­νο­γρα­φι­κό

Οι υπο­ψή­φιοι πλέον μπο­ρούν να συ­μπλη­ρώ­σουν πρό­χει­ρα το μη­χα­νο­γρα­φι­κό τους δελ­τίο. Η προ­θε­σμία υπο­βο­λής θα ξε­κι­νή­σει την επό­με­νη εβδο­μά­δα και θα ολο­κλη­ρω­θεί στα μέσα Ιου­λί­ου. Πέ­ρυ­σι η προ­θε­σμία ξε­κί­νη­σε στις 7 Ιου­λί­ου και ολο­κλη­ρώ­θη­κε στις 17 Ιου­λί­ου. Οι υπο­ψή­φιοι χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον προ­σω­πι­κό κω­δι­κό ασφα­λεί­ας τους (password) που έχουν ήδη απο­κτή­σει ή που θα απο­κτή­σουν αυτές τις μέρες, θα μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται την ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επι­λέ­γουν το μη­χα­νο­γρα­φι­κό δελ­τίο για ει­σα­γω­γή στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση ή και το πα­ράλ­λη­λο μη­χα­νο­γρα­φι­κό δελ­τίο για ει­σα­γω­γή στα δη­μό­σια ΙΕΚ.

Τέλος, οι βά­σεις ει­σα­γω­γής ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες του Ιου­λί­ου.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.