Ρεπορτάζ

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της νέας Μαρίνας Ρόδου προκάλεσαν αντιδικία με μισθωτή

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου στην Νέα Μαρίνα Ρόδου εξαιτίας των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και πλέον της πανδημίας του κορωνοϊού, εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» για την εικόνα του νησιού, ενώ πλέον φαίνεται να έχει δυσμενείς συνέπειες και σε επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά προσδοκώντας την προσέλκυση πελατείας υψηλών απαιτήσεων.
Μία από αυτές τις υποθέσεις θα εξετάσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου όπου κατατέθηκε προχθές αγωγή από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Νέα Μαρίνα κατά της ανώνυμης εταιρείας.
Σύμφωνα με την αγωγή, η ενάγουσα εταιρεία έχει μισθώσει από το 2017 και για 12 έτη ένα εκ των καταστημάτων με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 2.300 ευρώ.
Κίνητρο για την μίσθωση από την ενάγουσα εταιρεία ήταν ότι η εκμισθώτρια με δαπάνες της, θα επένδυε άμεσα σε υποδομές και έργα στη μαρίνα, ώστε να προσελκύσει υψηλού επιπέδου πελατεία, όπως πολλά ακόμη εμπορικά καταστήματα, πάρκα, κλειστές πισίνες, συνεδριακό κέντρo, yaght club και δωμάτια διαμονής. Ωστόσο, όπως εκθέτει η ενάγουσα, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί από την εναγόμενη το σχέδιο της μαρίνας, δεν υπήρξε διαφήμιση για την προσέλκυση ντόπιων πολιτών, δεν πραγματοποίησε κάποια εκδήλωση για την προσέλκυση του κόσμου, κάποια σημεία του λιμένα είναι ημιτελή με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση της εγκατάλειψης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται προβλήματα και δυσλειτουργίες λόγω πλημμελών κατασκευών και η εναγόμενη εταιρεία αντιμετωπίζει και κάποιες εκκρεμότητες οικονομικής φύσεως.
Όπως υποστηρίζει η ενάγουσα εταιρεία έχει προβεί σε δαπάνες περίπου 12.000 ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει κατάλληλα το μίσθιο και να το καταστήσει έναν ιδιαίτερης αισθητικής και ποιότητας πολυτελή χώρο, έχει διαφυγόντα κέρδη ποσού άνω των 133.000 περίπου, ενώ πλην των ανωτέρω ποσών με την αγωγή της αιτείται και το ποσό των 100.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.
Διατείνεται ειδικότερα η ενάγουσα εταιρεία ότι είχε λάβει την υπόσχεση και τη διαβεβαίωση από την αντίδικο ότι ο τουριστικός λιμένας Ρόδου, στον οποίο εντάσσεται το μίσθιο είναι υψηλής αισθητικής, εναρμονισμένος στα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της πόλης της Ρόδου, και ότι θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες και επισκέπτες αυτού, οι οποίοι κατά τεκμήριο έχουν εκλεπτυσμένες προτιμήσεις και αυξημένα εισοδήματα.
Ωστόσο, ήδη από τον Ιούνιο του 2017 διαπίστωσε, όπως υποστηρίζει, ότι η εναγόμενη δεν ήταν συνεπής, αφού υπήρχαν καθυστερήσεις κατά τη διαμόρφωση του μισθίου, καθώς δεν είχαν εγκατασταθεί τα κουφώματα και δεν είχε τοποθετηθεί στο χώρο ένα παράθυρο. Υποστηρίζει ακόμη ότι λόγω προβλημάτων της μαρίνας και μη υλοποίησης τελικά των σχετικών έργων και υποδομών από πλευράς της αντιδίκου, υπήρχε πολύ μικρό ενδιαφέρον από σκάφη, οπότε η «υψηλού επιπέδου πελατεία» που υποσχέθηκε ήταν στην πραγματικότητα ανύπαρκτη από υπαιτιότητά της. Η αντίδικος, όπως υποστηρίζει, ουδέποτε υλοποίησε, ως όφειλε και είχε οριστεί από τον Δήμο Ρόδου – φορέα διαχείρισης του έργου – το σχέδιο της μαρίνας. Ισχυρίζεται ότι υπήρξε πλημμελής κατασκευή και υποστήριξη με έργα του λιμένα, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υπέρμετρος κυματισμός, δεδομένου ότι το προστατευτικό τείχος είναι ανολοκλήρωτο.
Η ενάγουσα αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα της εναγόμενης με την Τράπεζα Eurobank Ergasias και τονίζει ότι την 11η Φεβρουαρίου 2020 η εταιρεία ΕΥΠΡΑΞΙΣ FSI ΑΕΔΑΔΠ της γνωστοποίησε ότι διαχειρίζεται αυτή πλέον την απαίτηση, η οποία μεταβιβάστηκε στην αλλοδαπή εταιρεία με την επωνυμία Palisades Greek Holdings LLC και επέβαλε εκ νέου συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τους. Υποστηρίζει ότι, όχι μόνο δεν συντελέστηκαν τα έργα των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων του τουριστικού λιμένα και οι υποδομές που είχε ευαγγελιστεί η αντίδικος, αλλά λόγω της κατάσχεσης των λογαριασμών της, «ρήμαξαν» και όσα έργα είχαν γίνει, για τα οποία δεν υπήρξε καμία συντήρηση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου