Ειδήσεις

Νέα παρέμβαση για το «λουκέτο» στην Τράπεζα Δωδεκανήσου

Με συστημένη – επείγουσα επιστολή τους προς τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Χαρίτος και Στέφανος Στεφανίδης, επανήλθαν, προσκομίζοντας νέα στοιχεία, όπως προκύπτουν από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» στο αίτημα τους να μην γίνει δεκτή η διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.
Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, πέντε πρώην βουλευτές Δωδεκανήσου, που προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Στην επιστολή τους οι δύο δικηγόροι αναφέρουν τα εξής:
«Αξιότιμε   Κύριε   Εισαγγελέα ,
Σε συνέχεια του από 8 Απριλίου 2017 εγγράφου μας, προς υμάς, αναφορικά με,  το τεράστιο σκάνδαλο της    ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και του συνακόλουθου κλεισίματος της, σας υποβάλλομε συνημμένως, για τον σχετικό φάκελλο της δικογραφίας, το με αριθμ. 10441/11.4.2017 φύλλο της τοπικής εφημερίδας “Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”, στο οποίο (σελ.14-15)    γίνεται αναπτυγμένη και ακριβής περιγραφή των πραγματικών γεγονότων, της θλιβερής αυτής, και συγχρόνως καταστροφικής, για τους Δωδεκανησίους υπόθεσης, τα οποία (γεγονότα) εξειδικεύουν, συγκεκριμενοποιούν και τεκμηριώνουν το ανωτέρω μέγα και πρωτάκουστο σκάνδαλο, στο οποίο άλλωστε έχει, κατά κόρον, αναφερθεί σύσσωμος ο τοπικός   τύπος.
Υπογραμμίζομε δε, εν παρόδω, ότι η αφελής πραγματογνωμοσύνη, που εντάχθηκε στην εν λόγω δικογραφία,  δεν  συγκεντρώνει  στοιχειωδώς,  τις εγγυήσεις επάρκειας, για να αποτελεί αξιόπιστο, και το “δέον” αποδεικτικό   μέσο.
Σας παρακαλούμε και πάλι αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα για τις δικές σας ενέργειες , για να ικανοποιηθεί, ουσιαστικά, το περί δικαίου αίσθημα ολόκληρου του Δωδεκανησιακού πληθυσμού».
Σημειώνεται ότι αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προέκυπτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Ελήφθησαν καταθέσεις από τους κ.κ. Γεώργιο Φρόνα, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Κωσταρίδη, Α’ αντιπροέδρο, και Αντ. Μαγκαφά, γενικό διευθυντή.
Ανωμοτί καταθέσεις με τις οποίες αντικρούουν, με την παρουσίαση εκθέσεων επιθεωρητών, τους ισχυρισμούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας έδωσαν ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Προβόπουλος και τα μέλη κ.κ Ιωάννης Παπαδάκης, Υποδιοικητής, Βασιλική Ζάκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Σπυρίδων Ζάρκος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου.
Υποστήριξαν ότι η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και η θέση της σε εκκαθάριση, στο χρονικό σημείο που αυτή έλαβε χώρα, ήταν επιβεβλημένη καθώς, μεταξύ άλλων, η αδυναμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της διαπιστωμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαιακής ανεπάρκειάς της, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της, καθιστούσε δυσχερή και προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η συνέχιση λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα όχι μόνον στους καταθέτες, αλλά θα ενείχε και κινδύνους συστημικής φύσης για τα υπόλοιπα δραστηριοποιούμενα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή, λόγω της άμεσης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Διατείνονται ακόμη ότι με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας προστατεύτηκε και η τοπική οικονομία από τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η συνεχιζόμενη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος υπό καθεστώς ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Στo πλαίσιo της ίδιας έρευνας διενεργήθηκε πραγματογνωμοσύνη από τον κοινοτάρχη Παραδεισίου, οικονομολόγο κ. Κυριαζή Μιχαηλόγλου.
Με μια πολυσέλιδη έκθεση, ο πραγματογνώμονας έκρινε ότι ορθώς ανακλήθηκε η άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Τονίζεται ότι από το περιεχόμενο απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει αβίαστα ότι η απόφαση για την ανάκληση της αδείας ήταν προειλημμένη και ότι παραβιάστηκε ουσιαστικά το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης από τους εντεταλμένους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου