Προλογικό σημείωμα:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσεται μια συνεχόμενη δημιουργική καινοτομία,  τόσο σε επίπεδο κατασκευών και εκθέσεων όσο και προγραμμάτων / δραστηριοτήτων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά στην τοπική κοινωνία. Αποτελεί παράδειγμα για την επαγγελματική εκπαίδευση, αφού, παρά τα κτιριακά του προβλήματα, ο σύλλογος των καθηγητών χαρακτηρίζεται από συνεργατική διάθεση, διάθεση προσφοράς στους μαθητές και θέληση για  γνώση και επιμόρφωση. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε μια καινοτόμα εφαρμογή που δημιούργησαν οι καθηγητές πληροφορικής Παύλος Κεφαλάκης (ΠΕ19, Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου) και Δημήτρης Σπανός (ΠΕ19, Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής 1ου Ε.Κ. Ρόδου), σε συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καραμήτσα Ιωάννη,  να μπορέσει να αποτελέσει μια καλύτερη προσέγγιση  στο θέμα της επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια εφαρμογή την οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ώστε να επεκταθεί, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Γιάννης Καραγιάννης

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ03 Ν. Δωδεκανήσου

Παιδαγωγικά υπεύθυνος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

 

 Πρωτοποριακή Πλατφόρμα Επικοινωνίας Σχολείου – Οικογένειας στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου

Στο 1ο ΕΠΑΛ αναπτύχθηκε ένα διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου ενισχύεται η επικοινωνία μεταξύ του σχολείου και των γονέων / κηδεμόνων των μαθητών. Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται για τις απουσίες του παιδιού τους, αλλά και για θέματα σχετικά με την πρόοδό του μέσω μηνυμάτων που αφήνουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το σύστημα χαρακτηρίζεται από ευχρηστία, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς, και μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δημιουργοί του συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, Παύλος Κεφαλάκης (ΠΕ19, Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου) και Δημήτρης Σπανός (ΠΕ19, Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής 1ου Ε.Κ. Ρόδου) σε συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καραμήτσα Ιωάννη. Η ανάπτυξή του βασίστηκε στην πλατφόρμα Ruby on Rails (http://rubyonrails.org/).

Η πρόσβαση για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς παρέχεται μέσω της διεύθυνσης http://epal1-rodou.herokuapp.com και είναι προσβάσιμο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές. Κάθε εκπαιδευτικός έχει μοναδικά user name και password και το ίδιο ισχύει για κάθε γονέα/κηδεμόνα.

Το σύστημα ήδη λειτουργεί με επιτυχία για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά και έχει λάβει θετικές κριτικές και ενθάρρυνση τόσο από τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Καραγιάννη Βασίλειο, τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη, όσο και από τον Σχολικό σύμβουλο Μαθηματικών και παιδαγωγικής ευθύνης για το 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου, κ. Καραγιάννη Ιωάννη.

Λειτουργίες

Το σύστημα υποστηρίζει λογαριασμούς διαχειριστή (administrator) για τη δημιουργία λογαριασμών των εκπαιδευτικών, ενημέρωση / προσθήκη μαθητών (π.χ. ενημέρωση απουσιών), αποστολή μηνύματος σε όλους τους μαθητές (π.χ. γνωστοποίηση εκδρομής), επεξεργασία / διαγραφή μηνυμάτων κλπ.

Η ενημέρωση των απουσιών μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα, π.χ. από τον υπεύθυνο τμήματος, είτε μαζικά μέσω ενός αρχείου csv που εξάγεται πολύ εύκολα από το myschool. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να εισαχθούν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών (συμπεριλαμβανομένων user name και password).

Ο εκπαιδευτικός, αφού μπει στο σύστημα, μπορεί να πλοηγηθεί ανάμεσα στις σελίδες (με κλικ στον αριθμό της σελίδας ή στους συνδέσμους Next, Previous) ή να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο μαθητή (πληκτρολόγηση επωνύμου ή ονόματος στο πλαίσιο κειμένου και κλικ στο «Αναζήτηση») ή από τη λίστα «τάξη» να επιλέξει συγκεκριμένο τμήμα / τάξη.

Μια σημαντική λειτουργία είναι η δυνατότητα για κάθε μήνυμα που δημιουργεί ο εκπαιδευτικός  να ορίζει αν θα είναι εμφανές από όλους ή μόνο από τους γονείς ή μόνο από τους εκπαιδευτικούς. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται οι απουσίες και τα (εμφανή από τους εκπαιδευτικούς / από όλους) μηνύματα που δημιούργησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί για τον μαθητή αυτό κατά φθίνουσα σειρά ως προς την ημερομηνία δημιουργίας.

 

Ο γονέας αφού συνδεθεί με τα στοιχεία του, έχει πρόσβαση μόνο στην καρτέλα με τα δεδομένα του παιδιού του, οπότε και ενημερώνεται για τις απουσίες και όσα μηνύματα άφησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία

Η εφαρμογή έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο που είναι πολύ εύκολη η παραμετροποίηση και η εγκατάσταση σε διακομιστή, ώστε να λειτουργήσει για οποιοδήποτε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα στοιχεία που χρειάζονται οι δημιουργοί είναι:

  • Ένα αρχείο excel με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών (εξάγεται από το myschool).
  • Ένα αρχείο excel με τα στοιχεία των μαθητών (εξάγεται από το myschool).
  • Προαιρετικά μια εικόνα – λογότυπο του σχολείου.
  • Κάποιοι εκπαιδευτικοί που θα οριστούν διαχειριστές και θα τους γίνει μια σύντομη ενημέρωση.

 

Όποιο σχολείο ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το σύστημα μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, καλώντας στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου 2241021545, που υποστηρίζει την εφαρμογή, από τις 08:00 έως τις 14:00 ή στα e-mail:

mail@1epal-rodou.dod.sch.gr  και  pavlos.kefalakis@gmail.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ