Ειδήσεις

Θα συνεχιστεί η στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού

Πλούσιο θα είναι και το έτος 2014 το πρόγραμμα δράσεων που θα υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Και το τρέχον έτος, όπως δήλωσε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, που έχει την ευθύνη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ. Δέσποινα Μουτάφη, θα υλοποιηθούν αρκετές δράσεις.
«Στόχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας για το 2014 είναι αφενός μεν να συνεχίσει να διεκδικεί παροχές για την κοινωνία από το κεντρικό κράτος και αφετέρου στις βάσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο νομό μας για Εθελοντισμό και Κοινωνική Αλληλεγγύη να αναπτύξει περισσότερους τομείς ώστε να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ιστός και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δωδεκανήσου.

Συνεχίζουμε τη δράση μας, δεν σταματάμε, γιατί οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τη στήριξΉ μας. Θα πρέπει να σας αναφέρω πως η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου απαιτεί επτά τόνους τροφίμων ανά μήνα», δήλωσε η κ. Μουτάφη.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου είναι μια δομή που υποστηρίζει τους άπορους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια μετά από πρωτοβουλία και στήριξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Τα είδη βασικής διατροφής που διατίθενται στις εγγεγραμμένες οικογένειες (πχ ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, λάδι, ζάχαρη, γάλα, κονσέρβες κλπ) διατίθενται δωρεάν, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας εξυπηρετεί 270 οικογένειες, αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνεται.

Απώτερος σκοπός της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως τόνισε η κ. Μουτάφη, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους κατοίκους τοΥ νησιού μας μέσω του οποίου θα καλύπτονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά και ανάγκες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας και περίθαλψης.
«Μέσα στις 270 οικογένειες υπάρχουν 195 παιδιά και 600 ενήλικες. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά προκειμένου να έχουν τις ειδικές τροφές που χρειάζονται. Με την αρωγή και τη συνεργασία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, τα παιδιά του Κοινωνικού Παντοπωλείου παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα, για να έχουν και εκείνα ίσες ευκαιρίες μάθησης και να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.Επίσης οργανώνονται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο δωρεάν προληπτικές εξετάσεις πάλι για τα παιδιά», επισημαίνει η κ. Μουτάφη.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας η οποία έχει ως στόχο κάθε φορά την στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την καταπολέμηση της φτώχειας, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και του πνεύματος της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας πολιτών και φορέων. Αποτελεί δε πάντα εφαλτήριο για την κοινωνική αλλαγή, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Αυτά ήταν η βασική προτεραιότητα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας για το έτος 2013. Ως μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, χρησιμοποιήθηκαν η κοινωνική, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού, η διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων καθώς και η συνεργασία και στήριξη όλων των Φορέων Κοινωνικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

«Με όλες τις δράσεις, επιδιώξαμε να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αφυπνίσουμε το κοινωνικό σύνολο για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, επιδιώξαμε την κοινωνική αλλαγή για τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Αρωγοί μας όλοι οι τοπικοί φορείς και υπηρεσίες, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες, απλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες», τόνισε η κ. Δ. Μουτάφη.
«Με τη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων, φορέων και υπηρεσιών έγιναν σημαντικές παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στους κατοίκους της Δωδεκανήσου. Προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε δράσεις που δεν είχαν μεγάλο κόστος», δήλωσε η κ. Δ. Μουτάφη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου