Το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης σε βάρος των κτηνοτρόφων παραγωγών κρέατος σε Κω και Λέρο, που αποκλείονται από τον κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων των νησιών του Αιγαίου που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως είναι γνωστό, η Πολιτεία, θέλοντας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, εξέδωσε, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απόφασης έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, συνολικού ύψους 1,68 εκ. ευρώ.
Το παράδοξο, όμως, είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, ότι οι ενισχύσεις αφορούν στους κτηνοτρόφους που είναι παραγωγοί γάλατος και όχι σε αυτούς που είναι κρεατοπαραγωγοί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέρου, να μην δικαιούται ενίσχυσης.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου θέτει ζήτημα ισονομίας και ζητά να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι που είναι κρεατοπαραγωγοί στους δικαιούχους της ενίσχυσης.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αρ.Πρ.: 1359/21-11-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άνιση αντιμετώπιση σε βάρος των κτηνοτρόφων παραγωγών κρέατος σε Κω και Λέρο, που αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση»

Κύριε Υπουργέ,

Η Πολιτεία θέλοντας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, εξέδωσε, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απόφασης έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, συνολικού ύψους 1,68 εκ. ευρώ.
Το παράδοξο, όμως, είναι ότι οι ενισχύσεις αφορούν στους κτηνοτρόφους που είναι παραγωγοί γάλατος και όχι σε αυτούς που είναι κρεατοπαραγωγοί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέρου να μην δικαιούται ενίσχυσης.
Λόγοι ισονομίας αλλά και κριτήρια εξορθολογισμού επιβάλλουν την αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα πέντε αυτά νησιά είναι ίδιες για όλους τους κτηνοτρόφους.
Θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι που είναι κρεατοπαραγωγοί στους δικαιούχους της ενίσχυσης.
Κατά δεύτερο λόγο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα ισχύσει, σε ό, τι αφορά στις ενισχύσεις, για τους κτηνοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα, ως μικτού τύπου εκμεταλλεύσεις, με τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος να χρησιμοποιείται για την ιδιωτική παραγωγή τυριών σε άτυπες και μικρές τυροκομικές εγκαταστάσεις, και όχι στα ελάχιστα τυροκομεία του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να τροποποιήσει την υπουργική απόφαση και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι κτηνοτρόφοι που είναι παραγωγοί κρέατος.
2. Τι ακριβώς θα ισχύσει για τις ενισχύσεις σε ό, τι αφορά στους κτηνοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα σε μικτού τύπου εκμεταλλεύσεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ