Ειδήσεις

Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις της ΝΔ

Πως «διαβάζει» τα ευρήματα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νέοι και «απολιτίκ», οι δύο κατηγορίες – κλειδιά για την αυτοδυναμία. Ο ρόλος του ποσοστού των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι.

«Πάμε πολύ καλά, μπορούμε ακόμα καλύτερα». Με αυτή τη φράση, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ σχολιάζει τις φανερές και τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Πειραιώς και οι οποίες δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (σε κάποιες φτάνει σε διψήφιο νούμερο), φλερτάροντας με την αυτοδυναμία.Στις τελευταίες έρευνες διαπιστώνεται αύξηση της συσπείρωσης και των δύο κομμάτων, λιγότερο της ΝΔ, που ούτως ή άλλως είναι πολύ υψηλή (αγγίζει το 85%) και περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μειώσει την διαφορά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Και όσο οι εθνικές κάλπες πλησιάζουν, τόσο θα αυξάνεται η πόλωση και αντιστοίχως και η συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων, αν και στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να ανησυχούν.

«Τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη είχαμε ως εικόνα, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ανεπιστρεπτί το 30% και πλέον των ψηφοφόρων του κατά τις περασμένες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Και αυτό αποτυπώνεται, όχι μόνο από την πρόθεση ψήφου, αλλά ακόμα πιο ενδεικτικά, για παράδειγμα από το ότι το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Πεποίθηση στην Πειραιώς είναι ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει πλαφόν στο ποσοστό του το οποίο -εκτιμούν- μπορεί να φτάσει στο 25-26%, αλλά όχι παραπάνω, χωρίς από την άλλη πλευρά να αποκλείουν τα τελικά νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακόμα πιο χαμηλά. Το αιτιολογούν από το γεγονός ότι η συμμετοχή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν η χαμηλότερη στην μεταπολίτευση, δεδομένου ότι δεν υπήρχε σταυρός προτίμησης (έγιναν με λίστα) και οι βουλευτές δεν διεκδίκησαν με πάθος την ψήφο υπέρ των κομμάτων τους.

Και σε αυτό το σημείο ποντάρει η ΝΔ για να στοχεύσει στην καθολική εκλογική επικράτηση: στην προσέλκυση των «απολιτίκ» πολιτών, που έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. «Θέλουμε να επανέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Όσοι επανακάμψουν, προφανώς δεν θα έρθουν για να στηρίξουν κυβέρνηση αλλά να την διώξουν», υποστηρίζουν, ενώ ειδική κατηγορία θεωρούν τους νέους μέχρι 30 ετών, όπου κι εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των γαλάζιων ποσοστών.

Η οικονομική κρίση

Οι σημερινοί νέοι, όπως αποκαλύπτουν και τα δημοσκοπικά ποιοτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, είναι αποστασιοποιημένοι γενικότερα από τα κόμματα, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, με ένα από τα μεγάλα θύματα τους νέους ανθρώπους και μείζον πρόβλημα την ανεργία. «Επιδίωξή μας είναι να καταδείξουμε σε αυτά τα νέα παιδιά ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος από αυτόν που ακολουθούμε σήμερα και που έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», σημειώνουν.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ, έχει προαναγγείλει 600.000 νέες θέσεις εργασίας που θα έρθουν από το συνδυασμό «της μείωσης φόρων και της έκρηξης επενδύσεων στο πρόγραμμα της ΝΔ», ενώ δεσμεύτηκε για «πραγματική μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες μέσα στην πρώτη τριετία». Παράλληλα, έχει προαναγγείλει πως «οι απολαβές των νέων θα είναι οι ίδιες με όλων των εργαζομένων και η εργατική νομοθεσία θα τηρείται απαρέγκλιτα», πρωτοβουλίες που -αν μη τι άλλο- έχουν και στόχο την «εκλογική δεξαμενή» της νεολαίας.

Εν κατακλείδι, η προσέλκυση των νέων ανθρώπων και όσων δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα κόμματα, είναι το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ για το επόμενο διάστημα και εν πολλοίς θα καθορίσει την δυνατότητα εξασφάλισης αυτοδυναμίας ή όχι από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως τουλάχιστον εκτιμά το περιβάλλον του- το οποίο έχει βάλει στο μικροσκόπιο και την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, της εταιρίας Marc για το «Πρώτο Θέμα». Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι πέντε κόμματα καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, γεγονός που βοηθάει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία (η οποία -βάσει του εκλογικού μας συστήματος- θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα παραμείνουν εκτός Βουλής), ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει στο 15,3% και προφανώς αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

πηγή euro2day.gr

Συντάκτης Φίλιππος Πανταζής

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου