Ειδήσεις

«Μαύρο» από το Σ.τ.Ε. στο «μαύρο» του Νίκου Παππά

Αθήνα, 27

Ανατροπή μετά την απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζοντας στον αέρα το νόμο Παππά και κρίνοντας ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη που διήρκεσε 5,30 ώρες αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Οι 14 δικαστές που πλειοψήφησαν, υιοθέτησαν την “σκληρή γραμμή”, δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Πάντως με δεδομένη, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει “μαύρο” σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Οσον αφορά τους υπερθεματιστές -είτε αυτούς που έχουν ήδη κανάλια, είτε εκείνους που δεν τα έχουν ακόμη δημιουργήσει- θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς ο νόμος κατέπεσε συνολικά, οπότε ο διαγωνισμός θεωρείται ως μη γενόμενος.
Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, πχ αν είναι συνταγματικός ή όχι ο ορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε 4.
• Μετά την απόφαση τα κανάλια που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ενώ εκείνα που πήραν άδειες και δεν έχουν ακόμα εκπέμψει δεν μπορούν να εκπέμψουν, αφού οι άδειες είναι πλέον στον αέρα.
• Τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές για τις άδειες, αφού οι άδειες πλέον δεν ισχύουν, πρέπει να επιστραφούν και το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα καθοριστεί από το ΕΣΡ όταν αυτό συγκροτηθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», δικαστικές πηγές δήλωναν πως το απόλυτο της χθεσινής κρίσης συναρτάται με την εκτίμηση των δικαστών ότι ο νόμος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, ενείχε αντισυνταγματικότητα που θεωρήθηκε εξόφθαλμη. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι το βεβαρημένο κλίμα που είχε τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργηθεί στη Δικαιοσύνη από χειρισμούς δικαστικών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων προκάλεσε αρνητικό κλίμα και μέσα στο ανώτατο δικαστήριο.
Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η πρωτοφανής δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια, γεγονός που θεωρήθηκε εκβιαστική κίνηση ενόψει της επικείμενης δικαστικής κρίσεως. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι με βάση την απόφαση μόνον το ΕΣΡ θα αδειοδοτήσει στο εξής τα κανάλια και η κυβέρνηση είναι εφικτό να προχωρήσει μόνον σε προσωρινές αδειοδοτήσεις.

ΝΔ:Αποκαταστάθηκε
η νομιμότητα,
επιβεβλημένες οι εκλογές
Καθοριστικό γεγονός για το δημόσιο βίο της χώρας χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Η NΔ δηλώνει δικαιωμένη γιατί αποκαταστάθηκε η συνταγματική νομιμότητα στη χώρα και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παρουσιάσει, άμεσα, νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Παράλληλα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να διχάσει τη χώρα και υπογραμμίζει πως «η αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη».
Η ανακοίνωση της ΝΔ μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας.
Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να αντεπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκαταστάση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Aπάντηση από το Μαξίμου
Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης.
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.
Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού.

Παππάς για ΣτΕ: Δεσμευτική η απόφαση, αλλά άδικη
Συνέχεια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο ΣτΕ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την οποία αιφνιδιάστηκε το Μαξίμου καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας στον ελληνικό λαό καθώς αναιρεί την μεταφορά πόρων από εύπορους πολίτες σε πολίτες που έχουν την ανάγκη αυτών των πόρων, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος κυρίως στα 15.000 παιδιά που εντάχθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στις προσλήψεις στον τομέα της υγείας.
Ο κ. Παππάς έκανε γνωστό από την πλευρά του ότι την Δευτέρα θα κατατεθεί ρύθμιση γέφυρα η οποία θα καθορίζει το καθεστώς παροχής προσωρινών αδειών μέχρι την διενέργεια νέου διαγωνισμού. «Το Τζάμπα δεν θα συνεχιστεί δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η αεροπειρατεία», δήλωσε ο Ν. Παππάς σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση αλλά άδικη. «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις αλλά ο λαός με εκλογές ή η απώλεια της δεδηλωμένης στην βουλή», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ προκειμένου να διαμορφώσει την νομοθετική ρύθμιση για την οποία σημείωσε ότι θα προβλέπει καταβολή ποσού για την προσωρινή λειτουργία των καναλιών αντίστοιχο με αυτό που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές του πρώτου διαγωνισμού. «Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας να το ξεχάσουν. Θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα πάψει να ισχύει το δωρεάν για τους καβαλάρηδες των συχνοτήτων. Όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης να αλλάξουν πλευρό» δήλωσε ο Ν. Παππάς.
Σημείωσε επίσης ότι το τίμημα για τις προσωρινές άδειες μέχρι τον διαγωνισμό θα είναι μεγάλο σημειώνοντας ότι με την απόφαση του ΣτΕ επιστρέφει η χώρα στο καθεστώς το οποίο το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό.

Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου και σκληρή επίθεση στο ΣτΕ
Απόλυτο αιφνιδιασμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση-κόλαφος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ανέμενε στην χειρότερη περίπτωση μια «light απόφαση» του ΣτΕ, που θα έδινε δηλαδή τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να κρίνει αυτό αν και ποιές διατάξεις του νόμου Παππά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Τον αρχικό αιφνιδιασμό όμως, διαδέχθηκε η πρωτοφανής και ευθεία επίθεση κατά του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και των μελών του. Την «κυβερνητική γραμμή» εξέφρασε η Ολγα Γεροβασίλη, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου.
Στη λογική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές αλλά όχι σεβαστές και κρίνονται, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι με την απόφαση του ΣτΕ επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας. «Είναι το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο και το μαύρο της ΕΡΤ και το PSI που διέλευσε τα ασφαλιστικά ταμεία» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές αλλά και οι αποφάσεις κρίνονται. Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση 15.000 παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που εντάχθηκαν με τα χρήματα της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών, επιχειρώντας προφανώς να δημιουργήσει έναν «κοινωνικό αυτοματισμό», χρεώνοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο τα όποια κενά.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» η οποία προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νόμο την Δευτέρα όπου θα ζητήσει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας για τους τηλέοπτικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι όποιο κανάλι επιθυμεί να εξασφαλίσει προσωρινή άδεια θα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος που κρίθηκε ως αντισυνταγματικός για τις υποδομές, το πρόγραμμα καθώς και τα 450 άτομα που πρέπει να απασχολούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα παραμείνει στην ευθύνη του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά η δήλωση της κ. Γεροβασίλη έχει ως εξής:
«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
– έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
– έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ,
– έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
– Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
• στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
• εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
• στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
• και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων
• επιχειρηματιών.
– Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Πολιτική θύελλα μετά την απόφαση του ΣτΕ
Η Νέα Δημοκρατία αφού σημείωσε πως «οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν», ανέφερε πως η αποχώρηση του κ.Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την αποπομπή του Νίκου Παππά, όπως και το «Ποτάμι», που επιπροσθέτως κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί.

Φώφη Γεννηματά:
Επιβάλλεται να
απομακρυνθεί ο εκτελεστής της καθεστωτικής
επιχείρησης κ.Παππάς
“Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.
Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη.
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.
Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ.Παππάς”.

«Ποτάμι»: Να παραιτηθεί
ο Παππάς, να απολογηθεί
ο Τσίπρας
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν “SIRIZATV”.
Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Ενωση Κεντρώων: «Μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά»
“Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.
Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους”.

Πρωτοφανής επίθεση της «Αυγής» κατά δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ
«Πρωτοφανής επίθεση από την “Αυγή” κατά δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά.
Πρωτοφανής επίθεση από την “Αυγή” κατά δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα με τίτλο “Ευτυχώς δεν κυβερνούν οι δικαστές” κάνει λόγο για “πρωτοφανή πολιτική απόφαση από το ΣτΕ που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο”.
Η εφημερίδα μάλιστα μιλά για “βαθύ κράτος” το οποίο “είναι εδώ” υποστηρίζοντας σε κύριο άρθρο ότι “η πλειοψηφία του ΣτΕ επέλεξε την τυφλή-μετωπική σύγκρουση με τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία”».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου