ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά εκλογικά τμήματα στη Ρόδο για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

• Τρεις στην πόλη της Ρόδου (Ροδίνι), μία στη Δ.Κ. Κρε­μα­στής, μία στη Δ.Κ. Αρχαγ­γέ­λου, μία στη Δ.Κ. Γεν­να­δίου, μία στη Δ.Κ. Έμπωνας, μια στη Δ.Κ. Ιαλυσού και μία στη Δ.Κ. Αφάντου

Με βάση τις κάλπες που είχαν στηθεί για τις εσω­κομ­μα­τι­κές εκλογές του 2021 θα διε­ξα­χθούν τελικά οι εκλογές την ερχό­μενη Κυριακή για την ανά­δειξη νέου προ­έ­δρου στο ΠΑΣΟΚ, αφού η ΕΔΕΚΑΠ δεν έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Ν.Ε. νότιας Δωδε­κα­νή­σου για να λει­τουρ­γή­σουν εκλο­γικά τμήματα και στις 10 Δημο­τι­κές Ενό­τη­τες.

Η Ν.Ε. με απόφασή της είχε προ­τεί­νει στην ΕΔΕΚΑΠ τη λει­τουρ­γία εκλο­γι­κών τμη­μά­των σε κάθε δημο­τική ενότητα, προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λυν­θούν με κάθε τρόπο οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που επι­θυ­μούν να ψηφί­σουν για την ανά­δειξη νέου προ­έ­δρου λαμ­βά­νο­ντας υπ΄όψιν το αυξη­μένο ενδια­φέ­ρον αλλά και το γεγονός ότι η του­ρι­στική σεζόν είναι σε εξέλιξη.

Η απόφαση ωστόσο δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο όργανο και έτσι θα στηθούν συνο­λικά στα νότια Δωδε­κά­νησα 28 κάλπες, εκ των οποίων επτά στη Ρόδο τρεις στην πόλη της Ρόδου (Ροδίνι), μία στη Δ.Κ. Κρε­μα­στής, μία στη Δ.Κ. Αρχαγ­γέ­λου, μία στη Δ.Κ. Γεν­να­δίου, μία στη Δ.Κ. Έμπωνας, μια στη Δ.Κ. Ιαλυσού και μια στη Δ.Κ. Αφάντου για τις εκλογές της 6ης Οκτω­βρίου 2024 και της 13ης Οκτω­βρίου 2024.

Μέχρι και χθες το από­γευμα ωστόσο δεν είχαν φτάσει ακόμα στη Ρόδο τα τάμπλετ τα οποία θα χρη­σι­μο­ποιούν για την εκλο­γική δια­δι­κα­σία, τα οποία στη συνέ­χεια θα πρέπει με μέριμνα της Ν.Ε. νότιας Δωδε­κα­νή­σου, να δια­μοι­ρα­στούν και στα υπό­λοιπα νησιά.

Η ψηφο­φο­ρία θα διε­ξα­χθεί με βάση τον Εθνικό Εκλο­γικό Κατά­λογο, στον οποίο Θα ενσω­μα­τω­θεί το μητρώο μελών του Κινή­μα­τος, ώστε να προ­στε­θεί ειδική σήμανση δίπλα από τα μέλη του.

Με αυτή τη δυνα­τό­τητα, κατά την ανα­ζή­τηση των ψηφο­φό­ρων στον εκλο­γικό κατά­λογο, θα εντο­πί­ζο­νται αυτό­ματα τα μέλη και δεν θα χρειά­ζε­ται η συμπλή­ρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την δια­δι­κα­σία ψηφο­φο­ρίας, σε αντί­θεση με τα νέα μέλη και όλους τους φίλους που υπο­χρε­ω­τικά θα συμπλη­ρώ­σουν έντυπο εγγρα­φής. Σημειώ­νε­ται πως βάσει κατα­στα­τι­κής πρό­βλε­ψης δικαί­ωμα ψήφου έχουν “Ελληνες πολίτες και αλλο­δα­ποί που κατοι­κούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεν­νη­θέ­ντες το έτος 2008).

Εκαστος που προ­σέρ­χε­ται στην ψηφο­φο­ρία, αν δεν είναι ήδη εγγε­γραμ­μέ­νος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγρα­φής μέλους ή φίλου που υπο­γρά­φει απο­δέ­χε­ται και ανα­λαμ­βά­νει πλήρως τα δικαιώ­ματα, τις υπο­χρε­ώ­σεις και τις δεσμεύ­σεις που απορ­ρέ­ουν από την αντί­στοιχη ιδιό­τητα με βάση το κατα­στα­τικό και συναι­νεί στην δια­χεί­ριση των στοι­χείων του κατα­λό­γου ψηφι­σά­ντων από τον πολι­τικό φορέα με βάση το ισχύον κανο­νι­στικό πλαίσιο για την Προ­στα­σία Προ­σω­πι­κών Δεδο­μέ­νων (GDPR).

Στον δεύτερο γύρο, δικαί­ωμα να ψηφί­σουν έχουν όλα τα μέλη/φίλοι που συμ­με­τεί­χαν στην εκλο­γική δια­δι­κα­σία της πρώτης Κυρια­κής. Κατά την εκλο­γική δια­δι­κα­σία του δεύ­τε­ρου γύρου, η ανα­ζή­τηση των στοι­χείων των ψηφο­φό­ρων θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από το μητρώο ψηφι­σά­ντων που θα δια­μορ­φω­θεί με την ολο­κλή­ρωση τού πρώτου γύρου. Οι ψηφο­φό­ροι θα μπορούν να ασκή­σουν το εκλο­γικό τους δικαί­ωμα σε οποιο­δή­ποτε τμήμα επι­θυ­μούν (ίδιο ή δια­φο­ρε­τικό με τον πρώτο γύρο).

Κάθε Νομαρ­χιακή Επι­τροπή θα έχει την ευθύνη: Για την έγκαιρη εξεύ­ρεση των κατα­στη­μά­των της ψηφο­φο­ρίας.

Οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές θα είναι του­λά­χι­στον τρμε­λείς διευ­ρυ­νό­με­νες από 1 εκπρό­σωπο κάθε υπο­ψη­φίου. Σε συνερ­γα­σία με τους τοπι­κούς Δικη­γο­ρι­κούς Συλ­λό­γους, τα τοπικά όργανα οφεί­λουν να μερι­μνή­σουν για τη μέγιστη δυνατή πλήρωση των Θέσεων των προ­έ­δρων των Εφο­ρευ­τι­κών Επι­τρο­πών, από άτομα που φέρουν τη δικη­γο­ρική ιδιό­τητα. Για την εξα­σφά­λιση του εκλο­γι­κού υλικού και της απα­ραί­τη­της ηλε­κτρο­λο­γι­κής υπο­δο­μής για διαρκή φόρτιση των συσκευών (tablet).

Ως «Εκλο­γικά Κέντρα» νοού­νται οι χώροι στους οποίους θα διε­ξα­χθεί η ψηφο­φο­ρία. Ως «Εκλο­γικά Τμήματα» νοού­νται το σύστημα «Εφο­ρευ­τική Επι­τροπή» και κάλπη. Σε ένα «Εκλο­γικό Κέντρο» μπορεί να εγκα­τα­στα­θούν ένα ή και περισ­σό­τερα «Εκλο­γικά Τμήματα».

Οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές θα είναι τρι­με­λείς, οι οποίες θα συνε­πι­κου­ρού­νται από τους εκπρο­σώ­πους των υπο­ψη­φίων (ένας από κάθε υπο­ψή­φιο) και θα απο­τε­λού­νται από τον πρόεδρο, από τον γραμ­μα­τέα και τον χει­ρι­στή tablet.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.