Ειδήσεις

Γνωστά ξενοδοχεία που βγαίνουν “στο σφυρί” – Tο Royal Beach Hotel στην Κάρπαθο

Αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί είναι προγραμματισμένο να βρεθούν μέσα στους επόμενους μήνες αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει προσπάθεια εκποίησης και για μία… νησίδα.

Στην κορυφή της λίστας, με βάση την υψηλότερη τιμή εκκίνησης, φιγουράρει το 4 αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα Lesse Hotel στη Χανιώτη Χαλκιδικής, για το οποίο ‒εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια ενέργεια για την αναστολή της διαδικασίας‒ έχει δρομολογηθεί πλειστηριασμός στις 19 Οκτωβρίου. Η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία βρίσκεται κανονικά σε λειτουργία, κατασκευάστηκε το 2002 σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και περιλαμβάνει 5 κτίρια, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξωτερική πισίνα, καθώς και ένα υδάτινο ποτάμι με μίνι καταρράκτη.

Επιπρόσθετα, στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου έχει κατασκευαστεί pool bar επιφάνειας 55,05 τ.μ. με στεγασμένο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Το ξενοδοχείο, που εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Χανιώτης, βρίσκεται στην καταπράσινη χερσόνησο της Κασσάνδρας, με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά του Τορωναίου Κόλπου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 56 δωματίων και 98 κλινών.

Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,2 εκατ. ευρώ έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, ενώ τον πλειστηριασμό επισπεύδει η doValue.

Tο Royal Beach Hotel στην Κάρπαθο
Για ακόμα μία φορά, και πιο συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, θα χτυπήσει το σφυρί για το Royal Beach Hotel στην Αρκάσα της Καρπάθου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η PQH. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο το οποίο αποτελείται από 5 κτίρια, δυναμικότητας 56 δωματίων και 98 κλινών και το οποίο κατασκευάστηκε περίπου το 2009 από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ, όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, τόσο η ποιότητα κατασκευής του όσο και η κατάσταση συντήρησής του χαρακτηρίζονται ως καλές. Ο περιβάλλων χώρος είναι πλακοστρωμένος και διαμορφωμένος, ενώ επιπλέον διαθέτει χώρο πάρκινγκ, πισίνα εμβαδού 130 τ.μ. περίπου και ένα εκκλησάκι εμβαδού 15 τ.μ.

Το Koufonisia Resort στο Κουφονήσι
Στις 21 Δεκεμβρίου ‒εφόσον δεν προηγηθεί κάποια ενέργεια για την αναστολή του πλειστηριασμού, καθώς μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα‒ έχει δρομολογηθεί να εκποιηθεί ηλεκτρονικά το 4 αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα Koufonisia Resort, το οποίο εντοπίζεται στη Χώρα στο Κουφονήσι των Μικρών Κυκλάδων. Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas. Η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία εντοπίζεται σε μια έκταση 15 στρεμμάτων, αποτελείται από συνολικά 8 λειτουργικά ανεξάρτητα και αυτοτελή κτίρια, τα οποία κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1990 μέχρι το 2009. Όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης, το εν λόγω ακίνητο, το οποίο εντοπίζεται στη Χώρα και στο λιμάνι του νησιού, έχει απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα νότια και ανατολικά. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως από ιδιωτικά κτίρια κατοικιών-μονοκατοικιών, καθώς και από συγκροτήματα κατοικιών τύπου μεζονέτας, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, με την αρχιτεκτονική των κτιρίων να ακολουθεί την τυπική κυκλαδίτικη. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, η περιοχή παρουσιάζει γενικά μέση πυκνότητα δόμησης, καθώς εντοπίζονται αρκετά αδόμητα οικόπεδα, ενώ εμφανίζει μέτρια ρυμοτομία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου βγαίνει προς εκποίηση και το 2 αστέρων τουριστικό κατάλυμα Australia/Sirene Hotel, το οποίο βρίσκεται στον Λαγανά της Ζακύνθου και απέχει περίπου 7 χλμ. από την Ιερά Μονή Παναγίας Σκοπιώτισσας. Τον πλειστηριασμό δεν επισπεύδει κάποια τράπεζα, αλλά ιδιωτική εταιρεία, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2,603 εκατ. ευρώ.

Το Φαίδων Palace στη Φλώρινα
Στις 28 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το επαναληπτικό σφυρί για το 3 αστέρων ξενοδοχείο Φαίδων Palace στη Φλώρινα, δυναμικότητας 38 δωματίων, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε μια συνολική έκταση 2.147 τ.μ. Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία προέκυψε από τη συνένωση δύο ανεξάρτητων υπό ίδρυση ξενοδοχείων β’ τάξης σε όμορα οικόπεδα, αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο 5 δωματίων, 2 πτέρυγες με 18 δωμάτια η καθεμία. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, το κατάλυμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα εξωτερικά κουφώματα από αλουμίνιο και τα δάπεδα έχουν επιστρωθεί με μάρμαρο, κεραμικά πλακάκια και ξύλο ανάλογα με τη χρήση του χώρου. Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο ο χώρος εστίασης χρησιμοποιείται και για εξωτερικούς πελάτες του ξενοδοχείου.

Ο χώρος της εισόδου, τα πεζοδρόμια, οι ράμπες που οδηγούν σε υπόγειους χώρους και ο πίσω ακάλυπτος είναι πλακοστρωμένα με πέτρα και επενδυμένα τοιχία, ενώ οι υπαίθριοι χώροι, εμβαδού 200 τ.μ., είναι φυτεμένοι με γρασίδι, λουλούδια και κυπαρίσσια και ο περιβάλλων χώρος είναι φωτισμένος. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου, όπου η τιμή πρώτης προσφοράς ανερχόταν στα 1,15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τιμή εκκίνησης διορθώθηκε προς τα πάνω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας.

Μία ακόμα προσπάθεια θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου προκειμένου να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής για το ξενοδοχείο Στελλίνα, το οποίο βρίσκεται στη θέση Αμμουδιά της Σκιάθου, και πιο συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού επί της επαρχιακής οδού Σκιάθου-Αεροδρομίου, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το αεροδρόμιο και περίπου 1 χιλιομέτρου από το λιμάνι και το κέντρο της Χώρας της Σκιάθου. Το ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει 73 δωμάτια και 168 κλίνες, χτίστηκε σε ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 5.447 τ.μ., ενώ αποτελείται από συνολικά 3 κτίρια, τα οποία λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα κατασκευής της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας είναι καλή, όπως και ο βαθμός συντήρησης. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2,25 εκατ. ευρώ, ενώ τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Intrum Hellas.

Εκ νέου στις 9 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το σφυρί για το Alexandros Hotel, το οποίο βρίσκεται στη Λευκάδα. Τον εν λόγω πλειστηριασμό επισπεύδει η Cepal, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,71 εκατ. ευρώ.

Το Όασις στη Μεσσηνία
Στα τέλη του ίδιου μήνα, και πιο συγκεκριμένα στις 28, έχει δρομολογηθεί να βγει προς εκποίηση το 3 αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα Όασις, το οποίο βρίσκεται στη θέση Καλό Νερό του Δήμου Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο με δυναμικότητα 32 δωματίων με 80 κλίνες, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνα, μπαρ παραλίας, εστιατόριο, βοηθητικούς χώρους και βιολογικό καθαρισμό. Το ακίνητο περιλαμβάνει μια έκταση 7 στρεμμάτων, στην οποία έχει κατασκευαστεί ένα συγκρότημα με οικοδομική άδεια του 1992, το οποίο αποτελείται από αυτοτελή διώροφα κτίρια. Στο πλαίσιο της εξωτερικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο είναι σε πολύ καλό επίπεδο συντήρησης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, εντοπίζεται σε μια ήσυχη οικιστική-αγροτική περιοχή, στην οποία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάζονται ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα με απεριόριστη θέα και σε επίπεδο έδαφος. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ξενοδοχείο Όασις έχει οριστεί στα 1.703.632, ενώ επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas.

Για τις 21 Δεκεμβρίου ‒εφόσον δεν υπάρξει κάποια κίνηση αναστολής‒ έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το Malemi hotel, το οποίο βρίσκεται στη Σκάλα Καλλονής της Λέσβου. Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,55 εκατ. ευρώ.

Στις 19 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να βγει σε πλειστηριασμό το 4 αστέρων ξενοδοχείο Skiathos Club Hotel στη Σκιάθο. Η εν λόγω τουριστική μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους κτίσματα με συνολική επιφάνεια 1.584,72 τ.μ., έχει δυναμικότητα 31 δωμάτια και 70 κλίνες. Η τιμή εκκίνησης έχει τεθεί στα 1,19 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas.

Το συγκρότημα κατοικιών στη Μύκονο
Το επόμενο ακίνητο, αν και δεν εντάσσεται στην κατηγορία του ξενοδοχείου, ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουριστική εκμετάλλευση, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, τη Μύκονο. Ο λόγος για ένα συγκρότημα δύο κατοικιών με γκαράζ και πισίνες στη θέση Αμυγδαλίδι ή Χονδρός Γκρεμνός ή Πήγαδος στο νησί των Ανέμων, το οποίο ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία Πάνο Δάβαρη. Ειδικότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου έχει δρομολογηθεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το εν λόγω ακίνητο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 1,64 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal Hellas. Ο πλειστηριασμός αφορά ένα αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικής έκτασης 4.154 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε από τον επιχειρηματία το 2002. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο απέχει μόλις 550 μέτρα από τη θάλασσα, κατασκευάστηκε με βάση την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2007 ένα συγκρότημα δύο κατοικιών με γκαράζ και πισίνες, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειο, το οποίο αποτελείται από δύο αυτοτελή τμήματα συνολικού εμβαδού 130,24 τ.μ., ισόγειο, που επίσης αποτελείται από δύο αυτοτελή τμήματα συνολικής επιφάνειας 194,31 τ.μ., και πρώτο όροφο, ο οποίος αναπτύσσεται σε ένα αυτοτελές τμήμα επιφάνειας 49,72 τ.μ. Επιπλέον, περιλαμβάνει δύο πισίνες εμβαδού 27,2 τ.μ. στο ισόγειο, με τα μηχανοστάσιά τους.

Το νέο σφυρί έρχεται να προστεθεί σε αυτό που προηγήθηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε το πολυτελές τουριστικό κατάλυμα με την επωνυμία Elafivolia, το οποίο βρίσκεται στην Αράχωβα και μέχρι πρότινος ανήκε στην εταιρεία Δάβαρη Αράχωβα, της οποίας διαχειριστής εμφανίζεται να είναι ο Πάνος Δάβαρης. Το ακίνητο, τελικά, μέσω της ηλεκτρονικής εκποίησης, πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ομίλου Centric Συμμετοχών.

Η ιδιωτική νησίδα Μάκρη
Εκτός, όμως, από τα τουριστικά ακίνητα, στο στόχαστρο των πλειστηριασμών έχει μπει και η νησίδα Μάκρη, η οποία βρέθηκε στο κατώφλι της πλατφόρμας εξαιτίας οφειλών του ιδιοκτήτη της, Στέφανο Λιόβαρο. Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά με το σφυρί το ιδιωτικό νησί Μάκρη στο σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο.

Αρχικά ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή μετά το αίτημα ανακοπής που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλλονιάς για διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνει, πλέον, με σημαντικά “ψαλιδισμένη” τιμή εκκίνησης, στα 1,5 εκατ. ευρώ, από 3,8 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί σε πρώτο χρόνο.

Η μειωμένη τιμή πιθανότατα να λειτουργήσει θετικά στην αναζήτηση αγοραστή, ωστόσο το στοίχημα στο τέλος θα κριθεί στο κατά πόσο η έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Η Μάκρη, που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο της Ιθάκης, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξεία (ή Οξυά), τη Δρακονέρα και το Προβάτι, ενώ εκτείνεται σε μια επιφάνεια 993.900 τ.μ., εκ των οποίων τα 172.700 αποτελούν ζώνη αιγιαλού, τα 74.715 τ.μ. ζώνη παραλίας και τα 748.482 τ.μ. ιδιωτική έκταση δάσους. Η νησίδα είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως ιδιωτικό δάσος, κάτι που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η δόμηση. Επιπλέον, εντάσσεται σε περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και Ζώνης Ειδικής Προστασίας ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Σύμφωνα με τα παραπάνω, στο νησί επιτρέπονται ήπιες παρεμβάσεις, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκη επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., καθώς και μόνιμη ελαφριά υποδομή που να εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ήπια αναψυχή, ενώ δεν διαθέτει παραλία που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λουόμενους, καθώς ο αιγιαλός είναι βραχώδης.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου