Αθλητικά

«Ζόρικο» για όλους το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους

Το εξήντα τοις εκατό της χωρητικότητας των γηπέδων θα είναι διαθέσιμο στους φίλους του ποδοσφαίρου που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων, πάντα με την προϋπόθεση πως θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή θα φέρουν πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.
Το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις που προκύπτουν όχι μόνο για τους φίλαθλους, αλλά και για τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία καλούνται να μεριμνήσουν για την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Αναλυτικά:
«Το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους περιγράφει τους κανόνες, τις λειτουργίες και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι θεατές και όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση των αγώνων, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα των αγώνων του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα, με βάση το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ το περιεχόμενό του θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα.
Βασικές Αρχές
1. Στους αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, το ποσοστό των θεατών σε κάθε γήπεδο/στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 60% επί συνολικής χωρητικότητας της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα τίθεται ανώτατο όριο 10.000 θεατών. Το ποσοστό 60% επί της συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα και αναφέρεται στις θύρες που θα είναι ανοιχτές, σύμφωνα με την απόφαση μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.
2. Η είσοδος στο γήπεδο για τους φιλάθλους επιτρέπεται με εισιτήρια διαρκείας, μεμονωμένα εισιτήρια και προσκλήσεις (υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι) και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρών Πρωτόκολλο.
3. Πρόσβαση στην εγκατάσταση για τη διεξαγωγή των αγώνων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσοστό εισερχομένων, έχουν όσοι συμμετέχουν στους αγώνες (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, αξιωματούχοι αγώνα και αξιωματούχοι ομάδων), καθώς και όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του αγώνα (προσωπικό ομάδας, προσωπικό εγκατάστασης, δυνάμεις ασφαλείας κ.ο.κ.), σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο ισχύον Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, το οποίοι ισχύει συμπληρωματικά σε σχέση με το παρών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλοι όσοι εργάζονται στο στάδιο/γήπεδο τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
Σε περίπτωση που το εμβολιασμένο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων, τότε κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, θα πρέπει αν επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών).
4. Οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι των ομάδων και οι αξιωματούχοι του αγώνα θα πρέπει να εισέρχονται στον χώρο των αποδυτηρίων από μία και μοναδική είσοδο, η οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά διαφορετική από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τους φιλάθλους.
Σε κάθε περίπτωση, η γηπεδούχος ομάδα θα λαμβάνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ αφ’ ενός όσων συμμετέχουν στον αγώνα και των υπόλοιπων συντελεστών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και αφ’ ετέρου των φιλάθλων.
5. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό/εκπρόσωποι που εργάζονται στην εγκατάσταση και θα εισέρχονται στους χώρους της εγκατάστασης, συνιστάται, όπου είναι εφικτό, να χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο/έξοδο από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν από τους φίλαθλους. Επίσης, συνιστάται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τους δημοσιογράφους και εν γένει για όσους κάθονται στα δημοσιογραφικά θεωρεία, καθώς και για τους φωτορεπόρτερ. Όλοι οι παραπάνω οφείλουν να πληρούν το βασικό κριτήριο που είναι ο εμβολιασμός ή προηγούμενη νόσηση από τον covid-19 το τελευταίο εξάμηνο.
Σε περίπτωση που το εμβολιασμένο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων, τότε κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών).
6. Οι γηπεδούχες ομάδες θα ενημερώνουν για τις προϋποθέσεις και τα μέτρα προστασίας έναντι στον κορωνοϊό sars-cov-2, το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με φίλαθλους και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.
7. Λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και διασπορά του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες που θα εισέλθουν στο γήπεδο θα φορούν μάσκα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στον χώρο, καθώς επίσης θα τηρούν όλα τα άλλα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης που απαιτούνται για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.
Οδηγίες για τους φιλάθλους
Γενικές Οδηγίες

1. Γενικώς, για την αποφυγή μετάδοσης του sars-cov-2 , θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κάτωθι:
1.1. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα, πριν την προσέλευση στο γήπεδο και αμέσως μετά την αποχώρηση από αυτό.
1.2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου /μάσκας (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).
1.3. Άμεσο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.
1.4. Τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα κατά την άφιξη και την αποχώρηση των φιλάθλων.
2. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους θεατές κατά την παραμονή τους στις κερκίδες, στους προαύλιους χώρους , καθώς και κατά την προσέλευση ή αποχώρησή τους.
3. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική εγκατάσταση, παρουσιάσει-είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή-συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δεν θα πρέπει να προσέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση και άμεσα να ενημερώνει τηλεφωνικά τον προσωπικό του γιατρό.
4. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος έχει παραστεί πρόσφατα σε αγώνα, βρεθεί θετικός σε εξέταση για τη νόσο covid-19, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο ομάδα και να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.
Μέσα εισόδου στην εγκατάσταση
5. Η είσοδος των ενήλικων φιλάθλων στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.
6. Η βεβαίωση ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου rapid test, PCR ή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) στους ενήλικες, δεν γίνεται αποδεκτή.
7. Αναφορικά με την είσοδο των ανήλικων φιλάθλων, για όσους ανήκουν στο ηλικιακό όριο 13-17 ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται με τη βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με PCR τεστ εντός εβδομήντα δύο ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ για τους 12 ετών και κάτω, επιτρέπεται να εισέρχονται με αρνητικό self test, που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
8. Σε περίπτωση που κάποιος φίλαθλος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην εγκατάσταση, με εξαίρεση τους ανήλικους φίλαθλους ηλικίας 13-17 ετών και τα παιδιά 12 ετών και κάτω που θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται.
Λειτουργία Εγκατάστασης-Υγειονομικά μέτρα
1. Σε όλες τις εισόδους, καθώς και σε ευκρινή σημεία της εγκατάστασης, θα πρέπει να είναι αναρτημένες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τους κανόνες προστασίας.
2. Πριν το άνοιγμα της αθλητικής εγκατάστασης/γηπέδου για τον κάθε αγώνα, οι γηπεδούχες ομάδες θα πρέπει να έχουν πάρει όλα τα μέτρα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων (εξαιρουμένων των καθισμάτων των φιλάθλων), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Έμφαση στον καθαρισμό θα πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια, όπως τα πόμολα, οι διακόπτες, οι κουπαστές των κλιμακοστασίων, οι νιπτήρες, οι επιφάνειες των επίπλων κ.ο.κ., ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον καθαρισμό των τουαλετών, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Συστήνεται, όπως ο καθαρισμός της εγκατάστασης πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα και να έχιε ολοκληρωθεί μέχρι τρεις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Ισχυρή σύσταση για τήρηση χρονοδιαγράμματος και διατήρηση αρχείου εκτέλεσης των πρωτοκόλλων των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν.
3. Οι γηπεδούχες ομάδες θα πρέπει να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό (καλάθια απορριμμάτων, χαρτιά υγείας κ.ο.κ.), ενώ σε όλους τους χώρους του γηπέδου, σε εμφανή σημεία (π.χ. είσοδο θυρών, κυλικεία κ.ο.κ.), συστήνεται να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70%. Επιπλέον, στους νιπτήρες θα πρέπει να υπάρχει υγρό σαπούνι χεριών και χαρτοπετσέτες μίας χρήσης, ενώ στα αποχωρητήρια χάρτινο κάλυμμα λεκάνης μίας χρήσης.
4. Οι καντίνες και τα κυλικεία θα παραμένουν ανοικτά τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, θα εξυπηρετούν σε μορφή «self service» και θα προμηθεύουν μόνο συσκευασμένα προϊόντα και νερά, καφέ, τσάι και άλλα αφέψημα σε ποτήρια μίας χρήσης.
5. Συστήνεται να υπάρχει ειδική σήμανση στους κοινόχρηστους χώρους (κυλικεία, τουαλέτες), καθώς και παρουσία προσωπικού το οποίο θα καθοδηγεί στους φίλαθλους και θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Στους χώρους των τουαλετών θα πρέπει να τηρούνται τα όρια εισόδου που ορίζουν οι υγειονομικές αρχές.
6. Οι σουίτες-εμπορικοί χώροι του γηπέδου δύναται να παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι υγειονομικές αρχές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου