ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεοδωρικάκος: Έτσι θα διοικηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες-Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του ΥΠΕΣ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Θεοδωρικάκος

Η νομο­θε­τική ρύθμιση που προωθεί ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος αντι­με­τω­πί­ζει συνο­λικά τα σημα­ντικά προ­βλή­ματα που προ­κλή­θη­καν από τον «Κλει­σθένη» (Νόμος 4555/2018), τον οποίο ψήφισε η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την ιστο­σε­λίδα Protothema, οι κυριό­τε­ρες επεμ­βά­σεις εντο­πί­ζο­νται στη δια­σφά­λιση της ομαλής λει­τουρ­γίας των Οργα­νι­σμών Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρ­μο­γής της απλής ανα­λο­γι­κής κατά την εκλογή των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών συμ­βου­λίων.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν στο σύνολό τους προ­βλή­ματα που υπάρ­χουν ενόψει της εγκα­τά­στα­σης των νέων αρχών.

Επι­γραμ­μα­τικά η νομο­θε­τική παρέμ­βαση εστιά­ζε­ται στα παρα­κάτω σημεία:

• Θέσπιση δυνα­τό­τητα σύμπρα­ξης δημο­τι­κών παρα­τά­ξεων (στις οποίες συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται υπο­χρε­ω­τικά η παρά­ταξη του Δημάρ­χου ή Περι­φε­ρειάρχη), οι οποίες λογί­ζο­νται ως ενιαία παρά­ταξη για τη λει­τουρ­γία των οργάνων των ΟΤΑ, δια­τη­ρώ­ντας ταυ­τό­χρονα την αυτο­τέ­λεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρ­ρύ­νε­ται η συνερ­γα­σία τους κατά τρόπο αντί­στοιχο με την Κοι­νο­βου­λευ­τική δια­δι­κα­σία (σχη­μα­τι­σμός συμ­μα­χι­κών κυβερ­νή­σεων).

• Εξα­σφά­λιση πλειο­ψη­φίας του Δημάρ­χου και του Περι­φε­ρειάρχη στις επι­τρο­πές (Οικο­νο­μική Επι­τροπή και Επι­τροπή Ποιό­τη­τας Ζωής στους Δήμους, Οικο­νο­μική Επι­τροπή και λοιπές επι­τρο­πές στις Περι­φέ­ρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρ­χος και ο Περι­φε­ρειάρ­χης θα μπορούν να εφαρ­μό­σουν το πρό­γραμμα για το οποίο εκλέ­χθη­καν από τους πολίτες, δια­τη­ρώ­ντας όμως τον σημα­ντικό ρόλο του Δημο­τι­κού ή Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου. Παράλ­ληλα μετα­φέ­ρο­νται στις επι­τρο­πές περιο­ρι­σμέ­νος αριθμός αρμο­διο­τή­των του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λίου.

• Εξα­σφά­λιση πλειο­ψη­φίας του Δημάρ­χου και του Περι­φε­ρειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημο­τικά Ιδρύ­ματα, ΝΠΙΔ, Κοι­νω­φε­λείς Επι­χει­ρή­σεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυ­γράμ­μιση της πολι­τι­κής του Δημάρ­χου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.

• Προ­σαρ­μογή του τρόπου ψήφισης του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνι­κού Προ­γράμ­μα­τος, του Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος και της ψήφισης τελών) και εισα­γωγή νέας δια­δι­κα­σίας η οποία δίνει στις υπό­λοι­πες παρα­τά­ξεις (πλην Δημάρ­χου / Περι­φε­ρειάρχη) τη δυνα­τό­τητα δια­φω­νίας επί τεκ­μη­ριω­μέ­νης αντι­πρό­τα­σης. Σε περί­πτωση μη απο­δο­χής αντι­πρό­τα­σης με την απόλυτη πλειο­ψη­φία των μελών του Συμ­βου­λίου ισχύει η πρόταση / εισή­γηση της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής.

• Μειώ­νε­ται η θητεία των αντι­πε­ρι­φε­ρειαρ­χών και των αντι­δη­μάρ­χων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνα­τό­τητα αιτιο­λο­γη­μέ­νης αντι­κα­τά­στα­σής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.

• Σε συνερ­γα­σία με τη Γ.Γ. Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, κάθε περι­φέ­ρεια προ­σλαμ­βά­νει έναν εξει­δι­κευ­μένο ειδικό σύμ­βουλο για θέματα πολι­τι­κής προ­στα­σίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνερ­γα­σία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

πηγή newsit.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.