Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την μετεγκατάσταση των Ρομά από το Κορακόνερο

Με επείγουσα επιστολή – παρέμβασή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γ. Σταμάτη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ζήτησε χθες την άμεση και κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της αίτησης χρηματοδότησης του άρθρου 159 του Ν. 4483/2017 με τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας και την απόφαση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση χρηματοδότησης, η οποία εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2019, για να μπορούν να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά στον Δήμο Ρόδου.
Στην επιστολή του κ. Χατζημάρκου αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: Υλοποίηση δράσεων Κοινωνικής Ένταξης Ρομά
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη συνεργασία των Δήμων Ρόδου και Κω και πόρους του ΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, σχεδίασε και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων με στόχο την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Ήδη έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δράσεις επιδότησης ενοικίου για Ρομά με στόχο την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στέγασης.
Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετείται και ο σχεδιασμός της μετεγκατάστασης των Ρομά που διαβιούν αυτή τη στιγμή στο Κορακόνερο του Δήμου Ρόδου σε άθλιες συνθήκες.
Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδευτεί και από παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις με χρηματοδότηση από το ΕΠ Νοτίου Αιγαίου και στόχο την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία του νέου οικισμού.
Παράλληλα, η Περιφέρεια σχεδιάζει την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην επαγγελματική ένταξη των Ρομά και την υποστήριξη της οικογένειας.

Η εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών στέγασης- αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχή υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού, ενώ παράλληλα προστατεύει τη δημόσια υγεία, που αποτελεί στόχο ιδιαίτερης σημασίας στις παρούσες συνθήκες υγειονομικής κρίσης.
Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4483/2017, για να ξεκινήσουν οι δράσεις μετεγκατάστασης των Ρομά στη Ρόδο πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Βάσει της μέχρι σήμερα ενημέρωσης, ο απαραίτητος φάκελος έχει σταλεί από τον Δήμο Ρόδου στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας από το 2019 αλλά εκκρεμεί η συγκρότηση της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.
Παρακαλούμε θερμά για την επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών που αφορούν στην μετεγκατάσταση των Ρομά του οικισμού Κορακόνερο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με επιτυχία στην υλοποίηση του συνόλου των δράσεων που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά σύμφωνα με τον σχεδίασμά της Περιφέρειας και του οικείου Δήμου.
Τα στελέχη της ΕΥΔ βρίσκονται στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου