ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσινέλ – Fraport: «Eμπιστευόμαστε τον τουριστικό προορισμό Ελλάδα»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Τσινέλ - Fraport:

H αντί­στροφη μέτρηση για τον Αλε­ξά­ντερ Τσινέλ στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Φραγ­κφούρτη έχει ξεκι­νή­σει. Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Fraport Greece ετοι­μά­ζε­ται σε μερικές εβδο­μά­δες για το νέο του προ­ο­ρι­σμό, την Αθήνα.

Στο γραφείο του στα βόρεια προ­ά­στια, θα προ­ε­τοι­μά­σει μαζί με τους συνερ­γά­τες του, το μεγα­λύ­τερο εγχεί­ρημα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η εται­ρεία του για να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί ακόμη περισ­σό­τερο στον διεθνή αντα­γω­νι­σμό: την παρα­λαβή 14 περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων και μάλιστα στην Ελλάδα, μια κορυ­φαία χώρα στον τομέα του του­ρι­σμού, επεν­δύ­ο­ντας έτσι στην ανά­πτυξή της.

«Προ­σπά­θειες από τη δεκα­ε­τία του 1990»

Στη μακρά συνο­μι­λία που είχε απο­κλει­στικά με την ελλη­νική εκπομπή της Deutsche Welle o Αλε­ξά­ντερ Τσινέλ δεν άφησε σε καμιά στιγμή να φανεί πόση αγωνία κρύ­βε­ται πίσω από τη πολύ­χρονη προ­σπά­θεια της Fraport να διεκ­δι­κή­σει μερίδιο παρου­σίας στην του­ρι­στική Ελλάδα, από τη δεκα­ε­τία του 1990 ήδη όταν η κρίση δεν είχε χτυ­πή­σει καν την πόρτα της χώρας. «Αλλά τα πρώτα βήματα σε ό,τι αφορά τα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια τα ξεκι­νή­σαμε το 2006, όταν συμ­πτύ­ξαμε κοι­νο­πρα­ξία με τον εταίρο μας, την εται­ρεία Κοπε­λού­ζος, και συμ­φω­νή­σαμε να διεκ­δι­κή­σουμε από κοινού τα αερο­δρό­μια, όταν βγουν στην αγορά», σημειώ­νει ο κ. Τσινέλ.

Στη διάρ­κεια αυτών των χρόνων υπήρξαν πολλές στιγμές που έδει­χναν ότι το εγχεί­ρημα ήταν έωλο. Η αντί­στοιχη πορεία καθυ­στε­ρή­σεων και πισω­γυ­ρι­σμά­των του αερο­δρο­μίου «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» μέχρις ότου τελικά μπει σε λει­τουρ­γία, έδειξε τη μελ­λο­ντική πορεία και για τα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια.

Με την επι­κύ­ρωση στο Κοι­νο­βού­λιο του πολυ­νο­μο­σχε­δίου την περα­σμένη Κυριακή, και μάλιστα με τις ψήφους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη συγκε­κρι­μένη παρα­χώ­ρηση εκμε­τάλ­λευ­σης, κλείνει μια μεγάλη περί­ο­δος αβε­βαιό­τη­τας για τον γερ­μα­νικό ιδιω­τικό κολοσσό.

Μύθοι και αλή­θειες

Και τι δεν έχει γραφεί όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτή την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση, την πρώτη επί αρι­στε­ρής κυβέρ­νη­σης, όπως την χαρα­κτη­ρί­ζουν: έχει γίνει λόγος για αρπαγή των αερο­δρο­μίων, για ξεπού­λημα κρα­τι­κής περιου­σίας, για οικο­νο­μικό και κοι­νω­νικό έγκλημα, για στυγνό εκβια­σμό από τη Fraport.

Στο μικρό­φωνο της Deutsche Welle ο κ. Τσινέλ διαλύει όλους αυτούς του μύθους. «Καταρ­χήν, δεν υπάρχει πώληση, η κυριό­τητα παρα­μέ­νει στο ελλη­νικό δημόσιο, κατά δεύ­τε­ρον, ο δια­γω­νι­σμός ήταν δημό­σιος, υψηλού επι­πέ­δου και έγινε υπό πλήρη δια­φά­νεια, άρα δεν μπο­ρούμε να μιλάμε για ξεπού­λημα. Εμείς προ­τεί­ναμε με μεγάλη διαφορά την υψη­λό­τερη τιμή, μια εφάπαξ προ­κα­τα­βολή 1,234 δις ευρώ, στη συνέ­χεια περίπου 23 εκ. ευρώ ετησίως για 40 χρόνια και τέλος συμ­με­τοχή του ελλη­νι­κού δημο­σίου στο περίπου 1/3 των κερδών. Ούτε αυτό λέγεται ξεπού­λημα. Πιστεύ­ουμε ότι η τιμή αντι­κα­το­πτρί­ζει το δυνα­μικό των αερο­δρο­μίων και του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού. Το τίμημα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με την κακή κατά­σταση αυτών των αερο­δρο­μίων αλλά λογικό».

Ένας άλλος μύθος συνο­δεύει και τον ΕΝΦΙΑ, που η Fraport ασφαλώς δεν θα πλη­ρώ­σει, αφού η κυριό­τητα των αερο­δρο­μίων παρα­μέ­νει στο ελλη­νικό δημόσιο. Ή τις δήθεν απο­λύ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας. Το αντί­θετο συμ­βαί­νει. Όπως δια­βε­βαιώ­νει ο Αλε­ξά­ντερ Τσινέλ η εται­ρεία του δεν μπορεί να απο­λύ­σει κανέναν, γιατί οι περισ­σό­τε­ροι είναι υπάλ­λη­λοι δημο­σίου. Όσοι θέλουν να συνερ­γα­στούν με τη Fraport είναι καλο­δε­χού­με­νοι.

Οι άλλοι θα τοπο­θε­τη­θούν από το ελλη­νικό δημόσιο σε άλλες θέσεις. Μάλιστα τους έξι πρώτους μήνες θα δημιουρ­γη­θούν 500 θέσεις εργα­σίας.

«Οι 500 συνερ­γά­τες θα απο­τε­λέ­σουν τον πυρήνα της ομάδας δια­χεί­ρι­σης των αερο­δρο­μίων. Υπάρ­χουν κι άλλοι, όπως προ­σω­πικό εδάφους για αερο­πλάνα και επι­βά­τες, εστιά­το­ρες, γραφεία ενοι­κί­α­σης αυτο­κι­νή­των, κατα­στη­μα­τάρ­χες και πάροχοι υπη­ρε­σιών. Αυτοί θα παρα­μεί­νουν. Υπό κανο­νι­κές συν­θή­κες θα ανα­λά­βουμε τα συμ­βό­λαιά τους. Έτσι, στο τέλος της δια­δι­κα­σίας ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης περι­μέ­νουμε αύξηση της απα­σχό­λη­σης».

«Η Ελλάδα brand name»

Η κοι­νο­πρα­ξία Fraport – Κοπε­λού­ζος προ­γραμ­μα­τί­ζει επεν­δύ­σεις ύψους 330 εκ. ευρώ για τα πρώτα 4 χρόνια. Για τα υπό­λοιπα 36 χρόνια, θα συνε­χί­σει τις επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές ανά­πτυ­ξης, συντη­ρή­σεις και ανα­και­νί­σεις με το συνο­λικό ποσό να ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Τα 3 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια στη Θεσ­σα­λο­νίκη, την Καβάλα, το Άκτιο και τα άλλα 11 σε νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφα­λο­νιά, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτι­λήνη, Μύκονο, Σαντο­ρίνη, Σκιάθο), θα αλλά­ξουν μορφή, θα γίνουν σύγ­χρο­νες πύλες εισόδου για πάνω από 24 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες σε μια χώρα που έχει ανα­γά­γει τον του­ρι­σμό σε βασικό πυλώνα ανά­πτυ­ξης. Πρό­κει­ται αναμ­φί­βολα για μιαν επέν­δυση μακράς πνοής που μπορεί να παρα­κι­νή­σει κι άλλους ξένους επεν­δυ­τές να τολ­μή­σουν ανά­λο­γες προ­σπά­θειες στην Ελλάδα. Για τη Fraport ήταν μια πράξη τόλμης, ένα εγχεί­ρημα για δρομείς αντοχής μεγάλων απο­στά­σεων. Τώρα προ­σεγ­γί­ζει τον προ­ο­ρι­σμό. Σε λίγους μήνες θα αρχίσει η παρα­χώ­ρηση των αερο­δρο­μίων, «μια πολύ τεχνική και γρα­φειο­κρα­τική δια­δι­κα­σία». Και τον χειμώνα, περίοδο χαμηλής του­ρι­στι­κής κίνησης, θα ξεκι­νή­σουν στα­διακά τα έργα ανα­βάθ­μι­σης.

Ο όμιλος πιστεύει στις δυνα­τό­τη­τες της Ελλάδας παρά την κρίση, ειδάλ­λως δεν θα τολ­μούσε συνο­λι­κές επεν­δύ­σεις γύρω στo 1,7 δις ευρώ. «Εμπι­στευό­μα­στε την Ελλάδα 100%, εμπι­στευό­μα­στε το προϊόν Ελλάδα, τον του­ρι­στικό προ­ο­ρι­σμό Ελλάδα. Σήμερα, μπο­ρείτε να ταξι­δέ­ψετε σε όλο τον κόσμο, στην Ταϊ­λάνδη, στη Ν. Αμερική, να κάνετε δια­κο­πές παντού. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κατα­φέ­ρει κάτι ιδιαί­τερο, ένα ιδιαί­τερο συναί­σθημα ζωής, που αλλάζει από νησί σε νησί, από περιοχή σε περιοχή. Η Ελλάδα είναι brand name, κι αυτό θέλουμε να ενι­σχύ­σουμε και να προ­ω­θή­σουμε, μαζί με τις ελλη­νι­κές του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, και μάλιστα μακρο­πρό­θε­σμα».

Πηγή: DW

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.