ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Σε επίπεδα 2019 οι κρατήσεις για Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία του WTTC για το καλο­καίρι του 2022. Στους πέντε δημο­φι­λέ­στε­ρους προ­ο­ρι­σμούς των Αμε­ρι­κα­νών ταξι­διω­τών συγκα­τα­λέ­γε­ται η χώρα μας. Ανε­βα­σμένη η Αθήνα για «απο­δρά­σεις σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου».

Χρονιά ισχυρής ανά­καμ­ψης για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό προ­μη­νύ­ε­ται το 2022, με τις κρα­τή­σεις να δικαιώ­νουν τις αισιό­δο­ξες προ­βλέ­ψεις, καθώς κινού­νται σε επίπεδα εφά­μιλλα με εκείνα του 2019.

Με βάση τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λίου Ταξι­διών και Του­ρι­σμού (WTTC-World Travel & Tourism Council), η Ελλάδα συγκα­τα­λέ­γε­ται στις ευρω­παϊ­κές χώρες για τις οποίες η ζήτηση προ­σεγ­γί­ζει τα προ παν­δη­μίας νούμερα και παράλ­ληλα βρί­σκε­ται στην 11η θέση με τους πιο ανθε­κτι­κούς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς του 2022 παγκο­σμίως.

Για μία ακόμη χρονιά οι περιο­χές στις οποίες κυριαρ­χεί το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», όπως η Καραϊ­βική και η Λατι­νική Αμερική, πρω­το­στα­τούν στις διε­θνείς κρα­τή­σεις, ενώ, σύμφωνα με την ForwardKeys, η Κόστα Ρίκα, η Αρούμπα, η Δομι­νι­κανή Δημο­κρα­τία και η Τζα­μάικα βρί­σκο­νται στην κορυφή της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης των 20 προ­ο­ρι­σμών με τις καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις για το φετινό καλο­καίρι, δεδο­μέ­νου ότι οι κρα­τή­σεις τους έχουν ήδη υπερβεί τα επίπεδα του 2019.

Ενδει­κτική της έντονης ζήτησης για ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς είναι η άνοδος σε ποσοστό 350% στις διε­θνείς αφίξεις που κατα­γρά­φηκε το α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντί­στοιχο περσινό διά­στημα που κυριαρ­χού­σαν τα lockdown. Και μπορεί η στα­διακή ανά­καμψη του κλάδου να επι­βρα­δύν­θηκε σημα­ντικά από την εμφά­νιση της παραλ­λα­γής «Ομικρον» ωστόσο, τα μηνύ­ματα για την καλο­και­ρινή σεζόν του 2022 είναι ιδιαί­τερα ενθαρ­ρυ­ντικά. Τα στοι­χεία για το α’ και το β’ τρίμηνο του τρέ­χο­ντος έτους δεί­χνουν τρι­ψή­φια αύξηση για τις κρα­τή­σεις εισερ­χό­με­νων πτήσεων ανά τον κόσμο σε σύγκριση με πέρυσι.

Μάλιστα, οι του­ρί­στες είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να δαπα­νή­σουν μεγα­λύ­τερα χρη­μα­τικά ποσά για τα ταξίδια και τις δια­κο­πές τους μετά τη χαλά­ρωση των περιο­ρι­σμών, με αυξη­μένη ζήτηση να κατα­γρά­φε­ται για premium αερο­πο­ρι­κές θέσεις. Και φέτος, πάντως, οι κρα­τή­σεις της τελευ­ταίας στιγμής φαί­νε­ται ότι θα έχουν την τιμη­τική τους.

Κλειδί οι Αμε­ρι­κα­νοί

Σε αγορά-κλειδί για την επα­να­φορά των μεγεθών του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού στα προ παν­δη­μίας επίπεδα ανα­δει­κνύ­ε­ται, την ίδια στιγμή, η αμε­ρι­κα­νική. Τα μηνύ­ματα από την άλλη πλευρά του Ατλα­ντι­κού είναι αν μη τι άλλο ελπι­δο­φόρα για τη Γηραιά Ήπειρο, με την Ελλάδα να κατα­λαμ­βά­νει την πέμπτη θέση στην κατά­ταξη με τους δημο­φι­λέ­στε­ρους προ­ο­ρι­σμούς των Αμε­ρι­κα­νών για τη φετινή σεζόν, με βάση το Virtuoso, το μεγα­λύ­τερο αμε­ρι­κα­νικό δίκτυο συμ­βού­λων πολυ­τε­λών ταξι­διών.

Μάλιστα, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται, η ζήτηση για δια­κο­πές στην Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή που απο­δυ­να­μώ­νει ακόμη και τις ανη­συ­χίες που έχει εγείρει ο πόλεμος στην Ουκρα­νία, καθώς 7 στους 10 αγα­πη­μέ­νους προ­ο­ρι­σμούς των Αμε­ρι­κα­νών για το καλο­καίρι του 2022 (Ιούνιος-Αύγουστος) βρί­σκο­νται στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, η Ιταλία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ελλάδα συν­θέ­τουν την πρώτη πεντάδα και έπονται το Ηνωμένο Βασί­λειο, η Ισπανία, το Μεξικό, η Ιρλαν­δία και η Ελβετία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινού­νται και τα ευρή­ματα έρευνας της Allianz Partners, με βάση τα οποία τα ταξίδια των Αμε­ρι­κα­νών με προ­ο­ρι­σμό κάποια ευρω­παϊκή χώρα ενδέ­χε­ται να αυξη­θούν σε ποσοστό 600% σε σχέση με πέρυσι. Το Λονδίνο πρω­το­στα­τεί στις προ­τι­μή­σεις των Αμε­ρι­κα­νών, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 22% του συνόλου των κρα­τή­σεων, με την Αθήνα να κατα­λαμ­βά­νει μία θέση στους 10 κορυ­φαί­ους ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς των Αμε­ρι­κά­νων, επι­βε­βαιώ­νο­ντας για μία ακόμη φορά την έντονη ζήτηση που δια­πι­στώ­νε­ται για την Ελλάδα. Πάντως, η ελλη­νική πρω­τεύ­ουσα έπεσε τρεις θέσεις σε σύγκριση με το 2021 και κατα­λαμ­βά­νει την 8η θέση στη φετινή κατά­ταξη.

Το Παρίσι, το Δου­βλίνο, το Ρέι­κια­βικ, η Ρώμη, το Εδιμ­βούργο, η Λισα­βόνα, η Βαρ­κε­λώνη και το Άμστερ­νταμ συμπλη­ρώ­νουν τη λίστα με τις πόλεις οι οποίες βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο του ταξι­διω­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος των Αμε­ρι­κα­νών για το καλο­καίρι.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.