Ειδήσεις

Οι Έλληνες αναβάλλουν το θέμα του παιδιού γιατί νιώθουν ανασφάλεια

Ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, μίλησε στον News 24/7 στους 88.6 για το δημογραφικό κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για υπογεννητικότητα στη χώρα μας και τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και θετικών πολιτικών ώστε να διαμορφωθεί καταλληλότερο περιβάλλον για την οικογένεια.

“Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο δυστυχώς δεν συζητάμε όσο θα έπρεπε” είπε στον News 24/7 στους 88.6 ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, σχολιάζοντας το μεγάλο θέμα του δημογραφικού προβλήματος και τα ανησυχητικά ευρήματα της πρόσφατης έρευνας. “Ξεκινήσαμε και κάναμε μια προβολή του πληθυσμού της χώρας και τα σενάρια δεν είναι καθόλου καλά. Όχι απλά θα μικρύνουμε ως χώρα, αλλά (το μέσο σενάριο υπολογίζει γύρω στα 8,8 εκατ. το 2050), αλλά θα είμαστε και γερασμένος πληθυσμός, αφού 1 στους 3 θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

“Προχωρήσαμε για να δούμε τώρα μια από τις παραμέτρους που επηρεάζουν το δημογραφικό (είναι γονιμότητα, η θνησιμότητα και η μετανάστευση). Θελήσαμε να δούμε πιο ειδικά τη γονιμότητα, χαρτογραφώντας το τι γίνεται στη χώρα μας και στις άλλες χώρες αλλά και τι μπορεί να γίνει με τη χώρα μας που έχει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στον κόσμο” Το θέμα της γονιμότητας είναι σύνθετο. Από τη δεκαετία του ’80 έχουν πέσει οι δείκτες γονιμότητας, γιατί στις σύγχρονες κοινωνίες οι οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά. Έχει αλλάξει η δομή των οικογενειών παρά την αύξηση του εισοδήματος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχουν χώρες όπως Ελλάδα με χαμηλό δείκτη.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες;

Λύση δεν είναι να αναγκάζουμε τις οικογένειες να κάνουν παιδιά αλλά οι οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά, να μην έχουν τόσα εμπόδια μπροστά τους. Ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αναβάλουν το θέμα του παιδιού είναι ότι νιώθουν ανασφάλεια. Δεν ξέρουν τι θα γίνει με ποιον τρόπο θα αντεπεξέλθουν οικονομικά, τι επιπτώσεις θα έχει στην καριέρα τους,οι μητέρες δεν έχουν στήριξη αν επιλέξουν να τεκνοποιήσουν. Έτσι η επιλογή αναβάλλεται συνεχώς. Οι πολιτικές που δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα είναι η στήριξη στις δομές της οικογένειας. Χρειάζεται η οικογένεια να έχει και στήριξη οικονομική, ακόμη και επιδοματική. Και βέβαια ένα σημαντικό είναι το θέμα της φύλαξης στην προσχολική αγωγή , δηλαδή σε βρενοπηπιακούς σταθμούς ,που η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με την ΕΕ.

Τέλος, ως πρώτο βήμα προτείνεται η δημιουργία ενός γραφείου που θα παρακολουθεί το φαινόμενο και υα προτείνει αντίστοιχες επιλογές.

πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου