Στον πυρετό της Black Friday οι καταναλωτές με την τοπική αγορά να απέχει λόγω…ανωτέρας βίας. Οι αγορές γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου αυτή τη φορά εξαιτίας του lockdown και οι παραγγελίες ξεκίνησαν εδώ και μέρες καθώς κάποια καταστήματα είχαν ήδη κάνει τις προσφορές τους ενόψει της Παρασκευής (η Black Friday μετατράπηκε σε…Black Week). Ήδη οι εταιρείες courier δεν προλαβαίνουν να παραδίδουν στους καταναλωτές τα είδη που επέλεξαν από τα e-shop ελληνικών και ξένων εμπορικών καταστημάτων και εταιρειών!
Η ξενόφερτη προωθητική ενέργεια έφθασε πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα και λόγω της εξαιρετικά μεγάλης απήχησης υιοθετήθηκε απ’ όλα τα εμπορικά καταστήματα της Ρόδου. Πρόκειται για τη μέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση και τους υψηλότερους τζίρους. Πέρυσι συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 35% ο τζίρος στην τοπική αγορά (τη μερίδα του λέοντος καρπώνονταν καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών), πράγμα που δεν θα συμβεί φέτος, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω του απαγορευτικού. Και είναι ελάχιστες εκείνες οι εμπορικές επιχειρήσεις που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η δημιουργία ενός e-shop.
O γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός δήλωσε σχετικά με την Black Friday: «Η τοπική αγορά χάνει την ευκαιρία να…ρεφάρει την Black Friday αφού τα καταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown.
H Black Friday θα είναι κυριολεκτικά μία μαύρη Παρασκευή για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις. Όλη η τοπική αγορά συμμετείχε στη συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια και πράγματι, τη συγκεκριμένη μέρα το ποσοστό αύξησης των τζίρων ήταν υψηλό. Βέβαια αυτή η αυξημένη εμπορική κίνηση την Black Friday είχε αντίκτυπο στο επόμενο διάστημα. Μετά το Peak των τζίρων εκείνη τη μέρα, η πτώση ήταν μεγάλη. Μπορεί αυτή τη φορά οι πωλήσεις να γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, όμως τα τοπικά εμπορικά καταστήματα στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν e-shop και συνεπώς, δεν έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μερίδιο από τις online πωλήσεις».

Δύσκολος χειμώνας
Έπειτα από δύο lockdown, o χειμώνας προδιαγράφεται δύσκολος για μεγάλη μερίδα των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων και δεν αποκλείεται το νέο έτος να …φέρει λουκέτα.
«Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τα lockdown. To δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν σαφώς πιο βαρύ και πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα οδηγηθούν μοιραία στην έξοδο, πράγμα που θα φανεί το νέο χρόνο.
Η μόνη μας ελπίδα είναι να ανοίξουμε και να τζιράρουμε τα Χριστούγεννα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι απελπιστικά δύσκολη. Μόνο στα Χριστούγεννα μπορούμε να ελπίζουμε και στις χειμερινές εκπτώσεις, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα είναι ανοιχτή η αγορά τότε.
Γενικώς, είναι διάχυτη η αβεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε ο κ. Κ. Σπανός, ο οποίος διερωτάται παράλληλα για ποιο λόγο να παραμένει κλειστό το εμπόριο, όταν κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται δημοσίως ότι τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. «Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν δημοσίως ότι τα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί να πρέπει να παραμένουν κλειστές και να ωθούνται προς την καταστροφή», αναρωτήθηκε ο κ. Σπανός.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ