ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Economist: Γιατί η πανδημία είναι χειρότερη απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Ο Economist συ­γκέ­ντρω­σε τα δε­δο­μέ­να θνη­σι­μό­τη­τας όλων των αι­τιών από χώρες που τις κα­τα­γρά­φουν εβδο­μα­διαία ή μη­νιαία, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου με­γά­λου μέ­ρους της Δυ­τι­κής Ευ­ρώ­πης, χωρών από τη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή και αλλού, των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών, της Ρω­σί­ας και της Νό­τιας Αφρι­κής.

Η φθι­νο­πω­ρι­νή ιση­με­ρία πέ­ρα­σε και η Ευ­ρώ­πη ετοι­μά­ζε­ται για έναν εξα­ντλη­τι­κό χει­μώ­να. Όπως ανα­φέ­ρει σε εκτε­νή ανά­λυ­σή του ο Economist, οι μο­νά­δες εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας και τα νο­σο­κο­μεια­κά κρε­βά­τια γε­μί­ζουν στη Μα­δρί­τη και τη Μασ­σα­λία -μια πόλη που πριν από λί­γους μήνες πί­στευε ότι είχε εξα­λεί­ψει τον κο­ρω­νο­ϊό. Οι κυ­βερ­νή­σεις εφαρ­μό­ζουν νέους πε­ριο­ρι­σμούς, με­ρι­κές φορές επι­στρέ­φο­ντας στα μέτρα που είχαν πάρει πριν από λί­γους μήνες. Η υπαί­θρια ζωή του κα­λο­και­ριού επι­στρέ­φει στους εσω­τε­ρι­κούς χώ­ρους. Η συ­ζή­τη­ση για ένα δεύ­τε­ρο κύμα κυ­ριαρ­χεί πα­ντού.

Στην αντί­πε­ρα όχθη του Ατλα­ντι­κού, οι ΗΠΑ είδαν τον αριθ­μό των νε­κρών να σπάει το φράγ­μα των 200.000. Η Ινδία, η οποία κα­τα­γρά­φει πάνω από μισό εκα­τομ­μύ­ριο νέα κρού­σμα­τα εβδο­μα­διαί­ως εδώ και τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, σύ­ντο­μα θα πάρει τα ηνία από τις ΗΠΑ ως η χώρα με τα πε­ρισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα πα­γκο­σμί­ως.

Στο πλαί­σιο αυτό, ο πλα­νή­της ετοι­μά­ζε­ται να δει τον εκα­τομ­μυ­ριο­στό επί­ση­μα κα­τα­γε­γραμ­μέ­νο θά­να­το από το Covid-19 πριν από τις αρχές Οκτω­βρί­ου. Ο απο­λο­γι­σμός αυτός υπερ­βαί­νει κατά πολύ τις 620.000 νε­κρούς από ελο­νο­σία, τις 794.000 αυ­το­κτο­νί­ες και τα 954.000 θύ­μα­τα του Aids/Hiv που κα­τέ­γρα­ψε ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) το 2017.

Σύμ­φω­να με τον Economist, οι θά­να­τοι αυτοί αντι­προ­σω­πεύ­ουν λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο από το 3% των κα­τα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των Covid-19, που ανέρ­χο­νται σε πάνω από 32 εκα­τομ­μύ­ρια. Αυτός ο υπο­λο­γι­σμός είναι αρ­κε­τά υπο­τι­μη­μέ­νος σε σχέση με τον πραγ­μα­τι­κό αριθ­μό των αν­θρώ­πων που έχουν μο­λυν­θεί από κο­ρω­νο­ϊό. Πολ­λοί από τους μο­λυ­σμέ­νους δεν αρ­ρω­σταί­νουν, ενώ αρ­κε­τοί δεν πη­γαί­νουν σε κά­ποιο σύ­στη­μα υγεί­ας, επο­μέ­νως δεν κα­τα­γρά­φο­νται.

Κοντά στο όριο του 10% οι μο­λύν­σεις

Οι αβε­βαιό­τη­τες στις εκτι­μή­σεις είναι με­γά­λες και γί­νο­νται ακόμη με­γα­λύ­τε­ρες όσο περ­νά­ει ο και­ρός, ωστό­σο υπο­λο­γί­ζε­ται ότι κάπου με­τα­ξύ 500 και 730 εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων πα­γκο­σμί­ως έχουν μο­λυν­θεί – από 6,4% έως 9,3% του πα­γκό­σμιου πλη­θυ­σμού. Ο ΠΟΥ έχει θέσει ένα ανώ­τα­το όριο στο 10% του πα­γκό­σμιου πλη­θυ­σμού.

Εάν η δια­σπο­ρά της ασθέ­νειας είναι πολύ πιο με­γά­λη από ό,τι νο­μί­ζου­με, είναι ανα­λο­γι­κά λι­γό­τε­ρο θα­να­τη­φό­ρα από ό,τι δεί­χνουν τα επί­ση­μα στα­τι­στι­κά στοι­χεία, που συ­γκε­ντρώ­νο­νται κυ­ρί­ως σε πλού­σιες χώρες; Σχε­δόν σί­γου­ρα.

Ωστό­σο, είναι επί­σης πι­θα­νό ο αριθ­μός των θα­νά­των, όπως και ο αριθ­μός των κρου­σμά­των, να έχει υπο­ε­κτι­μη­θεί αρ­κε­τά, επει­δή πολ­λοί άν­θρω­ποι εν­δέ­χε­ται να έχουν πε­θά­νει από την ασθέ­νεια χωρίς να έχουν κάνει τεστ που θα πι­στο­ποιού­σε ότι ήταν θε­τι­κοί στον ιό.

Η υπερ­βο­λι­κή δύ­να­μη του πε­πρω­μέ­νου

Ο Economist συ­γκέ­ντρω­σε τα δε­δο­μέ­να θνη­σι­μό­τη­τας όλων των αι­τιών από χώρες που τις κα­τα­γρά­φουν εβδο­μα­διαία ή μη­νιαία, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου με­γά­λου μέ­ρους της Δυ­τι­κής Ευ­ρώ­πης, χωρών από τη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή και αλλού, των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών, της Ρω­σί­ας και της Νό­τιας Αφρι­κής.

Με­τα­ξύ Μαρ­τί­ου και Αυ­γού­στου, αυτές οι χώρες κα­τέ­γρα­ψαν 580.000 θα­νά­τους από Covid-19, αλλά 900.000 επι­πλέ­ον θα­νά­τους. Το πραγ­μα­τι­κό πο­σο­στό του με­ρι­δί­ου τους στην παν­δη­μία φαί­νε­ται να ήταν 55% με­γα­λύ­τε­ρο από το επί­ση­μο.

Αυτή η ανά­λυ­ση δεί­χνει ότι τα επί­ση­μα στοι­χεία της Αμε­ρι­κής υπο­τι­μούν τον αριθ­μό των θα­νά­των κατά 30% ή και πε­ρισ­σό­τε­ρο (τα Κέ­ντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νο­ση­μά­των της Αμε­ρι­κής πα­ρεί­χαν πα­ρό­μοια εκτί­μη­ση).

Αυτό ση­μαί­νει ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των θα­νά­των μέχρι σή­με­ρα είναι πι­θα­νώς πολύ πιο κοντά στους 300.000 από τους 200.000 στις ΗΠΑ. Το νού­με­ρο αυτό αντι­στοι­χεί πε­ρί­που στο 10% των 2,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Αμε­ρι­κα­νών που πε­θαί­νουν κάθε χρόνο – ή με άλλα λόγια ο μισός αριθ­μός των αν­θρώ­πων που υπο­κύ­πτουν στον καρ­κί­νο.

Και έχου­με πολύ δρόμο ακόμη μπρο­στά μας μέχρι να φύγει το 2020, επι­ση­μαί­νει ο Economist.

Προ­σθέ­στε σε αυτή την ούτως ή άλλως υπερ­βο­λι­κή θνη­σι­μό­τη­τα τους θα­νά­τους που δεν έχουν ανα­φερ­θεί σε χώρες όπου η τή­ρη­ση αρ­χεί­ων δεν είναι αρ­κε­τά καλή ώστε να επι­τρέ­ψει τέ­τοιες εκτι­μή­σεις, και ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός θα­νά­των από την παν­δη­μία μπο­ρεί να φτά­νει ακόμη και τα 2 εκα­τομ­μύ­ρια.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.