Εκσυγχρονίζεται πλέον ο Δήμος Ρόδου και ιδιαίτερα ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας, καθώς προμηθεύτηκε drones (μικρά μη επανδρωμένα σκάφη) για τα έκτακτα περιστατικά.
Για το θέμα δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητό Πάλλα πλαισιωμένο από τον προϊστάμενο του αυτοτελούς γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου κ. Ηλία Αργύρη και τον κ. Κώστα Τζάνο, Αρχηγό Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγωσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Ρόδου.
«Ύστερα από αρκετές προσπάθειες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας καταφέραμε να προμηθευτούμε δύο drones ώστε να εκσυγχρονιστεί το γραφείο και να μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα τα έκτακτα περιστατικά, τα συμβάντα και τις πυρκαγιές προκειμένου να γνωρίζουμε ποια μέτωπα είναι σε εξέλιξη. Προμηθευτήκαμε και τέσσερα τρέιλερ για να γίνεται πιο εύκολα η μετακίνηση των απαραίτητων υλικών της δασοπυρόσβεσης ή τυχόν πλημμυρών. Προσωπικά, πιστεύω πως το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου καταβάλλει προσπάθειες κάθε χρόνο για να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί να ανταποκριθεί στα έκτακτα περιστατικά και σε πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Παλλάς.
Επιπλέον, ανέφερε πως ο Δήμος Ρόδου, σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών δασοπυρόσβεσης που θα μοιραστεί και στις εθελοντικές ομάδες. «Ήδη ένα από τα τρέιλερ θα το παραχωρήσουμε στους Εθελοντές Σαμαρείτες, ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους. Νομίζω πως οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μια άριστη συνεργασία μαζί μας και βρίσκονται στο πλευρό μας, στηρίζοντας την προσπάθεια. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου, θα ελέγξουμε ακόμη καλύτερα οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό εμφανιστεί σε συνεργασία πάντα και με την Πυροσβεστική» είπε ο κ. Πάλλας.
Επίσης ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις εργολαβίες ενώ γίνονται καθαρισμοί ρεμάτων σε χωριά εντός οικισμού στο νησί –όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.
Ο κ. Αργύρης δήλωσε τα εξής: «Ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο ‘IN-PREP’ αντικείμενο του οποίου είναι η δημιουργία μιας καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας με συστήματα και εργαλεία απαραίτητα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση καταστροφών και κρίσεων. Στο έργο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017 συμμετέχουν, 19 φορείς από την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, συντονιστής είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και έχει διάρκεια 36 μήνες. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Ρόδου μέσω του αυτοτελούς γραφείου Πολιτικής Προστασίας με υπεύθυνο έργου για τον Δήμο τον προϊστάμενο σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού μας που εμπλέκονται στην εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων, θα λάβει μέρος είτε συμμετέχοντας ενεργά είτε ως παρατηρητής, στην πραγματοποίηση έξι (6) ασκήσεων / επιδείξεων σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εξής:
1. Βιομηχανικό ατύχημα βιολογικής, χημικής, πυρηνικής καταστροφής – Φορέας: Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιταλία – Ρώμη, Ιταλία (Νοέμβριος 2018)
2. Εκκένωση κρουαζιερόπλοιου στην Αδριατική (άσκηση) – (φορέας) Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιταλία – Ρώμη, Ιταλία (Απρίλιος 2019)
3. Πλημμύρα μεγάλης κλίμακας στην Ολλανδία (άσκηση) – Φορέας: Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Ολλανδία – Σβόλλε, Ολλανδία (Αύγουστος 2019)
4. Τρομοκρατική ενέργεια μεγάλης κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο (επίδειξη) – Φορέας: Αστυνομική Υπηρεσία Αγγλία – Μπέλφαστ, Ηνωμένο Βασίλειο (Οκτώβριος 2019)
5. Σεισμός μεγάλης κλίμακας με επακόλουθες καταστροφές κρίσιμων υποδομών στην Ιταλία (επίδειξη) – Φορέας: Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιταλία – Ρώμη, Ιταλία (Ιανουάριος 2020)
6. Δασική πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας εν μέσω προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα (επίδειξη) – Φορέας: Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δ.Ρόδου – Ρόδος, Ελλάδα (Απρίλιος 2020)
Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Δήμο Ρόδου τόσο η απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών όσο και η συνεχής βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας».
Ο κ. Κώστας Τζάνος, Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγωσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Ρόδου, ευχαρίστησε τον Δήμο Ρόδου και το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου που θα παραχωρήσουν ένα από τα τρέιλερ για τα έκτακτα περιστατικά και φυσικά για τον υπόλοιπο εξοπλισμό που ο Δήμος Ρόδου, φροντίζει να τους προμηθεύει .

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ