Ειδήσεις

Πρώτες ελλείψεις στην αγορά λόγω των capital controls

Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε πρώτες ύλες βρίσκεται η αγορά, ιδιαίτερα σε πλαστικά, χημικά, μέταλλα και υλικά συσκευασίας, παρά την μερική χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, στο επίπεδο της λιανικής οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα είδη ένδυσης καθώς και σε ανταλλακτικά οχημάτων και εν γένει μηχανημάτων- ελλείψεις που κυρίως οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα τα οποία ιεραρχούνται χαμηλά στην έγκριση των αιτημάτων για εισαγωγές.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις οφείλεται σε έναν βαθμό στην προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα για χαλάρωση των capital controls. Το δυστύχημα, ωστόσο, είναι ότι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην δραματική υποχώρηση της ζήτησης- γεγονός που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.
Εισαγωγές
Παρότι από την αρχή των capital controls υπήρχε ο φόβος για πιθανές ελλείψεις σε τρόφιμα, μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα, καθώς τα τρόφιμα καθώς και τα φάρμακα έχουν τεθεί στην κορυφή της ιεραρχίας και είναι τα πρώτα στην έγκριση των συναλλαγών.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια αλυσιδών σούπερ μάρκετ- σε αυτές συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία εκ των κορυφαίων- όχι λόγω της αδυναμίας ή δυσκολίας πραγματοποίησης εισαγωγών, αλλά διότι οι προμηθευτές, εγχώριοι και μη, αποφάσισαν να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν τις συνέπειες που είχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις δικές τους επιχειρήσεις.
Με άλλα λόγια, προχώρησαν σε αυτό για το οποίο είχαν προειδοποιήσει από τη πρώτη στιγμή: διέκοψαν την τροφοδοσία σε πελάτες που επεδείκνυαν ασυνέπεια στις πληρωμές προκειμένου να περιορίσουν την έκθεση των επιχειρήσεων τους σε πιστωτικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την πρακτική ακολουθούν δύο μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εταιρία παραγωγής διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και γνωστή χονδρεμπορική επιχείρηση τροφίμων και logistics.
Διακοπή
Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και λιανικού εμπορίου , η οποία φτάνει ακόμα και στην διακοπή τροφοδοσίας είναι μια από τις έμμεσες επιπτώσεις που έχει προκληθεί από την επιβολή στην κίνηση κεφαλαίων και μετά. Η άλλη θα φανεί πιθανότατα το επόμενο διάστημα και αφορά τις υπερτιμολογήσεις σε προϊόντα εξαιτίας της δράσης των μεσαζόντων.
Σύμφωνα με καταγγελίες από παράγοντες του εισαγωγικού κλάδου, δεν λείπουν τα φαινόμενα εκείνα που επιχειρήσεις οι οποίες, για να εισάγουν ταχύτερα κάποια προϊόντα αλλά δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν κάποιον μεσάζοντα που έχει τέτοιο λογαριασμό-κυρίως στην Βουλγαρία – ο οποίος λαμβάνει προμήθεια ακόμη και 10%.
Υπερτιμολογίσεις, τέλος, αναμένονται σε κάποια προϊόντα, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, καθώς οι περιορισμοί υποχρεώνουν τους εμπόρους να προβαίνουν αναγκαστικά σε πολλές και μικρής αξίας παραγγελίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου