Σε σημαντικά  θέματα που «καίνε» τη Ρόδο, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η δημιουργία κέντρου  για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών και η κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ στην πόλη της Ρόδου αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος  ξεκαθάρισε πως δεν είναι υπέρ της δημιουργίας χώρου προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής παράνομων μεταναστών  στη Ρόδο.
«Εκτός από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΔ παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν έγινε διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν  έχω κάνει συζήτηση με τον περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο ζήτημα,  αλλά η θέση μου είναι γνωστή. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές της ΕΛΑΣ για να φιλοξενούνται για πολύ λίγο  χρόνο σε αυτές οι λαθρομετανάστες. Σας θυμίζω  ότι εντοπίστηκαν  στο πάρκο της οδού Βύρωνος πριν λίγες ημέρες 15 Σύροι, που δεν ήθελαν να φύγουν από τη Ρόδο. Φανταστείτε τι θα γίνει αν αυξηθούν οι αφίξεις των ανθρώπων αυτών», αναρωτήθηκε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρόδου κέντρο  υποδοχής παράνομων μεταναστών. Θα προτιμούσα να αναζητούσαμε χώρο  για να παραχωρηθεί στους Ιππότες της Μάλτας για να πραγματοποιούν τα συνέδριά τους. Θα μπορούσε να παραχωρηθεί χώρος για να διεξάγεται το συνέδριο «Διάλογος των Πολιτισμών» και να υλοποιούνται διάφορες δράσεις που θα προβάλλουν  τη Ρόδο σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ.  Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην νέα διοικητική δομή του Δήμου Ρόδου και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών καθώς δεν μπορεί να γίνουν όλα, όσα έχουν σχεδιαστεί, μέσα σε ένα μήνα.
«Οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με όρεξη και ενθουσιασμό.
Αντιμετωπίζουν τα θέματα με αμεσότητα. Δόθηκε βαρύτητα  σε θέματα της καθημερινότητας, που σχετίζονται με την εμφάνιση της πόλης και την καθαριότητα. Ως  το τέλος του τρέχοντος έτους θα δούμε πως θα λειτουργήσει το  μοντέλο διοίκησης. Στόχος είναι να αποκτήσει ο Δήμος εξωστρέφεια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιούνται σωστά όλες οι δράσεις. Έχει μεγάλη σημασία για τη Ρόδο η έκθεση στο Λούβρο. Στα σχέδιά μας είναι να επισκεφθούμε και  την Αυστρία. Δεν αποκλείεται να έχουμε συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας για την υλοποίηση προγραμμάτων τουρισμού για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Το συνέδριο «Διάλογος των Πολιτισμών» στο οποίο μετέχουν  σημαντικοί άνθρωποι δίνει αίγλη στη Ρόδο. Υπάρχουν όμως  και κάποια ζητήματα που καθυστερούν. Δεν μπορούν  να αλλάξουν τα πάντα με ένα μαγικό ραβδί. Η δημοτική μηχανή είναι σε εγρήγορση. Θα ήθελα την κατανόηση των συμπολιτών μας. Βλέπουμε και εμείς όλα, όσα μας υποδεικνύουν. Δεν μπορούν όμως να γίνουν όλα όσα σχεδιάζουμε μέσα σε ένα μήνα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν προτίθεται να τοποθετήσει κάποιο στέλεχος της παρατάξεώς του ή μη στη θέση του γενικού γραμματέα του  Δήμου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως θα γίνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.
«Θα εφαρμοσθεί  η  διαδικασία  που προβλέπεται για το γενικό γραμματέα.  Προβλέπεται επίσης η κάλυψη τριών θέσεων ειδικών συμβούλων. Στους ανθρώπους που θα επιλεγούν θα ανατεθούν πολύ σημαντικοί τομείς όπως α) η καθαριότητα, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και η ανακύκλωση β) ο θαλάσσιος τουρισμός και οι ανάλογες υποδομές, όπως τα  υδατοδρόμια και  οι μαρίνες γ) η ανάδειξη των ευρωπαϊκών και διακρατικών προγραμμάτων», εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Υστερούμε σε υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό. Δεν μπορεί στο Μαρμαρίς να υπάρχουν τρεις ή και περισσότερες μαρίνες μεγάλης χωρητικότητας  και στη Ρόδο να μην έχει τελειώσει η μια, που ξεκίνησε πριν αρκετές δεκαετίες. Δεν μπορεί να εκκρεμεί το θέμα της μαρίνας Μανδρακίου.  Έχουμε σχέδιο και όραμα για τη Ρόδο. Δεν θα γίνουν όλα όμως ως δια μαγείας», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που αναφέρθηκε και στη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί με την Περιφέρεια για την υλοποίηση έργων.
«Χθες κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα.  Διαπιστώσαμε πως οι πόροι που μπορούν να διατεθούν είναι ελάχιστοι. Πρέπει  να αναζητήσουμε  χρηματοδότηση από άλλους φορείς.  Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη  για τη συνεργασία που μπορούμε να αναπτύξουμε. Είναι αυτονόητη η συνεργασία για ν’ αξιοποιήσουμε και εμείς και η Περιφέρεια τους πόρους που είναι διαθέσιμοι», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σχετικά με την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή από την νέα για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Οι έχοντες την ευθύνη θα έπρεπε να ενημερωθούν καλύτερα πριν προβούν σε ανακοινώσεις. Εκτελούσα κανονικά τα καθήκοντα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη μέχρι τις 31 Αυγούστου και γνωρίζω τα πάντα  και για τα υλικά και για τις αποθήκες και για τα μηχανήματα. Άφησα πίσω μου και σημαντικά αρχεία.  Όσοι επιθυμούν μπορούν να λάβουν πληροφορίες από εμένα αν και είχα επικοινωνία με τον κ. Χ. Κόκκινο. Θεωρώ πως όλα αυτά είναι ασήμαντα σε σχέση με το βασικό θέμα που είναι η πολλή  δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε όλοι και στο Δήμο και στην Περιφέρεια».
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει, αλλά όχι με το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. Οι όποιες αποφάσεις -δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος- θα ληφθούν αφού γίνουν συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα στην ΚΕΔΕ.
«Αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει για όλους  και για όλα. Και ο δήμαρχος αξιολογείται για το έργο του. Δεν θεωρούμε όμως αντικειμενικό κριτήριο την ποσόστωση του 15%.  Δεν θα προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες. Όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας είναι σε αναβρασμό για το θέμα αυτό. Θα γίνει συζήτηση για το ζήτημα αυτό στην ΚΕΔΕ. Θα υπάρξει και  διαβούλευση με τα υπουργεία και μετά θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα μπορεί να περιμένει ακόμη 20 με 25 ημέρες», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος δήλωσε επίσης πως  θα διεκδικήσει την προεδρία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ).
«Θα είμαι υποψήφιος  για την προεδρία  της ΠΕΔ.  Είναι  υποχρέωσή  μου ως δήμαρχος του μεγαλύτερου ΟΤΑ να  πράξω αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τους δημάρχους των νησιών», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σχετικά με το μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ενημερότητας του Δήμου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως επικοινώνησε με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε πως σύντομα θα φθάσει στη Ρόδο η απόφαση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.
«Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Ρόδο η απόφαση που θα αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς του Δήμου. Έτσι, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες επισκευής των χώρων στο παλαιό νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε ακόμα πως ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό να έρθει στη Ρόδο  μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό πρόβλημα.
«Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της κατασκευής υποσταθμού στη μαρίνα για το οποίο αντιδρούν οι περίοικοι, και της ενίσχυσης της τάσεως.
Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ  να μην προχωρήσει η διαδικασία με κολώνες.
Μου προτάθηκε να  παραχωρηθούν  κοινόχρηστοι χώροι για να τοποθετηθούν σύγχρονα  συστήματα  κόμπακτ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.  Αίτημά μου είναι να υπογειοποιηθούν αρκετά καλώδια  στην πόλη της Ρόδου», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν είναι υπέρ της κατασκευής  υποσταθμού της ΔΕΗ στην πόλη της Ρόδου, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Σε πρώτη φάση θα δούμε πως θα καλύψουμε τις ανάγκες της νέας μαρίνας. Θέλω να εξετάσουμε με το δημοτικό συμβούλιου το θέμα της κατασκευής του υποσταθμού. Χωρίς τη συγκεκριμένη υποδομή δεν θα έχουμε σημαντικές υποδομές. Δεν μπορούμε να βάλουμε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πόλης. Θα ζητήσουμε να  ληφθούν υπόψη όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι  ώστε να μην επηρεάζεται  η υγεία των κατοίκων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ