Ρεπορτάζ

Υπεγράφη η Χάρτα Οικολογικής Συμπόρευσης μεταξύ Δήμου Pόδου και Aquahelp Foundation – Δράσεις υπό την αιγίδα του EOT

Ο Δήμος Ρόδου, με την υπογραφή της Χάρτας Οικολογικής Συμπόρευσης με το Aquahelp Foundation, προστέθηκε στους 26 Δήμους της Ελλάδας που υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, θα πραγματοποιήσουν σειρά οικολογικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.
Η Χάρτα Οικολογικής Συμπόρευσης, που αποτελεί ένα συμβολικό οδηγό των αρχών του προγράμματος, υπεγράφη το Σάββατο μεταξύ του αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Θανάση Βυρίνη και του προέδρου του Aquahelp Foundation κ. Γιώργου Κορφιά επισφραγίζοντας την συνεργασία και την σύμπραξη για δράσεις που αφορούν στον καθαρισμό παραλιών, θαλάσσιων περιοχών, βουνών και δασών του νησιού με τη συμμετοχή εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Στόχος είναι η ενίσχυση του φιλελληνισμού και η ανάδειξη της χώρας, μέσα από τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ως την καθαρότερη στην Ευρώπη, στόχος που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει θεσπιστεί το πρόγραμμα «Cleaning Fun Day» το οποίο θα πραγματοποιηθεί και στη Ρόδο, όπως και σε διάφορα άλλα σημεία σε όλη την Ελλάδα αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Μάλιστα, μέσα τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο της Ρόδου, το «Συμβόλαιο Οικολογικής Συνείδησης Πολιτών» στο οποίο θα μπορούν να υπογράφουν πολίτες και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.
Το “Cleaning Fun Day” περιλαμβάνει καθαρισμό παραλίας με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών με παιχνίδια, διασκέδαση, εξειδικευμένες σακούλες με μηνύματα και γάντια. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται ένα παιχνίδι συμμετοχής με την ολοκλήρωση του οποίου βραβεύονται οι τρεις κορυφαίοι καθαριστές με οικολογικά μετάλλια. Παρότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται, κρίθηκε σκόπιμο να διακοπεί λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και να επανεκκινήσει με τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.
Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ που υποστηρίζει σταθερά δράσεις που ενισχύουν τον βιώσιμο και αειφόρο τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία στη μετά Covid-19 εποχή.
Το “Aquahelp Foundation”, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις οικολογικής συμμετοχής και αφύπνισης, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει την ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντι στον πλανήτη με έναν τρόπο ήπιο, φιλικό και μοντέρνο σε συνεργασία και με τη στήριξη του ΕΟΤ.
Η φιλοσοφία του πηγάζει από τον μοντέρνο τρόπο ζωής και επιδιώκει να βελτιώσει το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών & επιχειρήσεων στην οικολογία, με δημιουργία ελκυστικών δράσεων και στοχευμένων παρεμβάσεων. Έχοντας θέσει ξεκάθαρα τις δράσεις του με ματιά προς ένα πιο πράσινο μέλλον, το “Aquahelp Foundation”, σχεδίασε καινοτόμα οικολογικά project έμπνευσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δράση “Clean it like Greek”.
Η δράση “Clean it like Greek” ξεκίνησε από το Καστελλόριζο, ακολούθησαν η Κάλυμνος, η Πάτμος, οι Αρκιοί, η Κως, η Κρήτη, η Ρόδος και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας (νησιά Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική και νησιά Σαρωνικού Κόλπου, Εύβοια, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη κ.α.). Μάλιστα, στις δράσεις της Πάτμου και των Αρκιών συμμετείχε και η ίδια η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Νίσυρο (κορωνοϊοϋ επιτρέποντος) με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους Δήμους και τους φορείς της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ηφαιστείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου