Στη Ρόδο αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, η τίμια κάρα του προστάτη των καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος με άγημα του στρατού και συμμετοχή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου θα υποδεχθούν την τιμία κάρα την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα η οποία θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.
Το επίσημο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου στις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο η τιμία κάρα του Αγίου Παρθενίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθεί στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Ρόδου καθώς επίσης και σε χωριά του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν οι πιστοί που δεν μπορούν να μεταβούν στον Ιερό Ναό της Ιαλυσού.
Ο Όσιος Παρθένιος, επίσκοπος Λαμψάκου, του οποίου τη μνήμη η Εκκλησία μας εορτάζει στις 7 Φεβρουαρίου, είναι γνωστός στους πιστούς ως προστάτης τους στην επάρατη νόσο του καρκίνου.
Ο Όσιος Παρθένιος έζησε στη Μικρά Ασία κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη πίστη.
Ενάρετος από μικρός, έγινε όπως οι Άγιοι Απόστολοι, ψαράς. Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι’ αυτό και όταν τον ευχαριστούσαν εκείνος έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Για την ενάρετη αυτού παρουσία χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα, επίσκοπος Λαμψάκου. Ο Άγιος ήταν πράος, υπομονετικός, φιλόξενος, μακρόθυμος, πάντοτε πρόθυμος για το ποίμνιό του.
Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο πολύ μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορεί να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’ αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από τη νόσο του καρκίνου.
Τμήμα της Αγίας Κάρας του φυλάσσεται στην Εύβοια, στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Ο Άγιος Παρθένιος εορτάζει στις 7 Φεβρουαρίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ