Με μία αρχηγική εμφάνιση-μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμήνυσε πως ο αγώνας του “όχι” δεν πρόκειται να σταματήσει.
Παρουσία του Μανώλη Γλέζου και με σηκωμένη τη γροθιά, όταν οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση της Iskra φώναζαν “όχι”, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως οι προοδευτικοί αντιμνημονιακοί αγώνες δεν πήγαν χαμένοι. “Θέλουμε να πούμε το μεγάλο “όχι”. Και θα το πούμε μέχρι τέλος. Θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος. Μέχρι να νικήσουμε. Το “όχι” του δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού, που το διατράνωσαν τα πιο μεγάλα θύματα των μνημονίων, το ταξικό και πατριωτικό “όχι” είναι φωτεινό ορόσημο. Κανείς δε μπορεί να το σκιάσει. Μπορεί η κυβέρνηση να το παραμέρισε, αλλά το “όχι” δε νικήθηκε. Κάνουν μέγα λάθος εάν κάποιοι πιστεύουν ότι το 62% ήταν μία κυριακάτικη μπόρα που πέρασε. Ότι ήταν παροδική έκρηξη, που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το “όχι” δεν ηττήθηκε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να θριαμβεύσει. Για μία Ελλάδα, χωρίς μνημόνια. Για μία Ελλάδα σοσιαλιστική”, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε πως οι βουλευτές, που ψήφισαν “όχι” δε μετανιώνουν, αλλά είναι υπερήφανοι.
“Αυτές τις ημέρες όλοι εμείς που με τη ψήφο μας είπαμε “όχι” στο μνημόνιο μέσα στη Βουλή δεχόμαστε επίθεση. Αυτοί που σήκωσαν το ανάστημα τους στη Βουλή δεχόμαστε ένα πολύ βρώμικο πόλεμο. Τον έχουν εξαπολύσει από την Ευρώπη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ξέραμε πως το “όχι” θα μας απομάκρυνε από την κυβέρνηση. Στην Αριστερά δεν είμαστε, για να κυνηγάμε αξιώματα. Τα υπουργεία και οι θέσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι τι μέσο, για να δημιουργούμε”, επεσήμανε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. “Δεχθήκαμε εσωκομματικά μαχαιρώματα. Αντιπαρέρχομαι αυτές τις επιθέσεις. Δε θα ασχοληθώ. Δε θα απαντήσω στις συντροφικές κατηγορίες. Ρωτώ ευθέως. Υπομονεύουμε το ΣΥΡΙΖΑ εμείς που υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες του; Ας το προσέξουν κάποιοι. Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο του κόμματος, που παρά τις διαφορές μας τον στηρίζουμε; Εμείς που υπερασπιζόμαστε τις αρχές του ή όλοι αυτοί που ανοίγουν με ευκολία ένα δρόμο, που αν τον ακολουθήσουμε θα οδηγηθούμε στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;”, είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Σταχολογώντας τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Λαφαζάνη έχουν ως εξής:
-Χρειάζεται να συζητήσουμε βαθιά μέσα στο κόμμα. Όταν ακολουθείς το δρόμο του ευρώ ως πρόβατο επί σφαγής δε μπορεί να ρίχνεις ανάθεμα απλά στο σφάχτη σου. Η Αριστερή Πλατφόρμα ασκούσε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, γιατί δε σχεδίασε μία πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Αντίθετα κατήγγειλε μέχρι τέλους κάθε εναλλακτική για εθνικό νόμισμα, περίπου ως εφιάλτη. Όσο η κυβέρνηση αρνείτο το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη τόσο γινόταν έρμαιο στα χέρια των δανειστών. Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε. Ήμασταν αληθινοί και οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν.
-Ακόμα και τώρα διαθέτουμε εναλλακτική λύση. Προϋποθέτει την αμφισβήτηση της ευρωζώνης και τη ρήξη. Δεν είναι ώρα να παρουσιάσω όλο το πρόγραμμα αυτής της εναλλακτικής λύσης, που καταγράφεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλειφθεί. Το σχέδιο μας περιέχει:
-Εθνικοποίηση και Κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
-Ανάγκη να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες οι στρατηγικές υποδομές της χώρας.
-Καμία ιδιωτικοποίηση σε λιμάνια, ενέργεια και ακίνητα φιλέτα.
-Αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων κερδών.
-Αποκατάσταση της νομιμότητας και διαφάνειας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το τσάκισμα της διαπλοκής Μέσων Ενημέρωσης και δημοσίων έργων.
-Βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χωρίς αυτό, η χώρα δε μπορεί να έχει μέλλον.
“Πρέπει να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια. Η στάση των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης, μάλλον έχουν δώσει την απάντηση. Η Ευρώπη και το ευρώ, υπό τη Γερμανία, επιβάλλουν άγριο νεοφιλελεύθερο δρόμο. Πρέπει να αμφισβητήσουμε την ευρωζώνη και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή. Η έξοδος από το ευρώ, με συγκρότηση νέου νομίσματος, δεν αποτελεί καταστροφή. Ασφαλώς, θα φέρει κάποιες δυσκολίες στην πρώτη φάση. Ανθόσπαρτοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα ανατάξει τη χώρα. Το εθνικό νόμισμα μπορεί να γίνει ισχυρό εφαλτήριο για να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Για να ενισχυθεί ο τουρισμός. Για να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, που θα φέρει αύξηση απασχόληση. Προτείνουμε να ανοίξει άμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα. Εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητά μας. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις ρίζες του. Να διακόψει άμεσα τις διαπραγματεύσεις”, υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ