Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισεμπλουμ.
«Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθώς πολλά μπορούν να συμβούν» τόνισε, αν και έσπευσε να διατυπώσει πως δεν υπάρχει κάτι απτό αυτή τη στιγμή.
Όπως εξήγησε, η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ντέισεμπλουμ, η Αθήνα ήταν αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, εκτίμησε ότι εάν η Ελλάδα είχε κάνε νωρίτερα το δημοψήφισμα, θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας η απόφαση για αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε ενδεχόμενο, η Ευρωζώνη θα λάβει μέτρα προφύλαξης.
«Οι οικονομίες μας είναι πιο ισχυρές και πιο σταθερές. Είμαστε απλώς έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες, αν χρειαστεί» εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Με τις δηλώσεις του ο Σόιμπλε θέλησε περισσότερο να στείλει μήνυμα ενόψει του «ανοίγματος» των αγορών τη Δευτέρα αναφέροντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο διάχυσης και για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωση και το ευρώ».
Ο κ. Σοϊμπλε υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.

«Κάναμε τα πάντα για την Ελλάδα, ήταν πάντα ξεχωριστή περίπτωση. Σήμερα είναι μια πολύ κακή ημέρα Η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη» είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Και σχολίασε για το δημοψήφισμα:

«Είναι δικαίωμα κάθε κράτους να κάνει δημοψηφίσματα αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση. Συναντηθήκαμε με τους θεσμούς για το τι να περιμένουμε και τι να υπολογίζουμε. Η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις».

«Έχουμε κανόνες που τηρούνται, είμαστε σε καλό δρόμο και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε κάθε ανασφάλεια στις αγορές. Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και μέλος της Ευρώπης και να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε στους Έλληνες με κάθε τρόπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ