Συνεντεύξεις

E. Παναγιωταρέα: «Η Ν.Δ. θα δώσει αναπτυξιακή ανάσα στα νησιά μας»

Βέβαιη ότι η ΝΔ θα επιτύχει μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, δηλώνει σε συνέντευξή της προς την “δημοκρατική”, η υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος, κ. Ελένη Παναγιωταρέα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «θα είναι μία νίκη που θα καταδεικνύει την δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών από την ακολουθούμενη πολιτική την τελευταία τετραετία».
Η υποψήφια ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η νησιωτική Ελλάδα υπέστη την κυβερνητική ψευδολογία στο μέγιστο βαθμό. «Ενώ προεκλογικά υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών με υποσχέσεις για μη αύξηση του ΦΠΑ, δεν τους πήρε παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα για να την νομοθετήσουν», δηλώνει μεταξύ άλλων και υπενθυμίζει ότι το 2014 η ΝΔ είχε απορρίψει κάθε τέτοια πρόταση από πλευράς δανειστών. Η ΝΔ, σύμφωνα με την κα Παναγιωταρέα, θα πράξει ως κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στα νησιά μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υποψήφιας ευρωβουλευτή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, Ελένης Παναγιωταρέα:
Είστε ένα από τα νέα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό και διανύσατε μία σημαντική επαγγελματική διαδρομή μέχρι τώρα. Τι σας παρότρυνε να δεχθείτε την πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Το κίνητρο για την πιο άμεση εμπλοκή με την πολιτική οφείλει να είναι η διάθεση για προσφορά. Ανταποκρίθηκα στο τιμητικό κάλεσμα του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί ως πολίτης με ανησυχίες για το μέλλον της χώρας, ως οικονομολόγος με εξιδίκευση στη διαχείριση κρίσεων αλλά και ως μητέρα με ιδιαίτερες ευαισθησίες, θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεισφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Μια πολύ σημαντική μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας αλλά και την επόμενη μέρα της Ευρώπης.
Θα ήταν λιποψυχία και υπεκφυγή να αρνηθώ τη συμμετοχή μου στην κοινή προσπάθεια για τον θεσμικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της Ε.Ε., την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών, την αποτελεσματικότερη στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, την πορεία προς μια ασφαλέστερη Ευρώπη που κοιτάζει στα μάτια και αντιμετωπίζει με θάρρος το μεταναστευτικό ζήτημα.
• Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω της εσωτερικής ευρωπαϊκής κρίσης και του BREXIT. Ποιο είναι το διακύβευμα κατά τη γνώμη σας;
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχει να διαχειριστεί μια σειρά πολύ σημαντικών ζητημάτων και να αποφασίσει την οπτική με την οποία θα τα προσεγγίσει. Το BREXIT σε συνδυασμό με τον ευρύτερο έντονο ευρωσκεπτικισμό θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την υπόστασή της. Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, όπως η επίτευξη μιας λειτουργικής συμφωνίας με την Μ. Βρετανία, καλείται να βρει τις πιο κατάλληλες απαντήσεις ώστε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των κατηγοριών για γραφειοκρατία και αδυναμία προσαρμογής των εκάστοτε πρωτοβουλιών στα εθνικά δεδομένα. Να προστατευθεί από τον εντεινόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και τον προστατευτισμό. Να αποκτήσει σαφές δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Στις φετινές ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό οι αντισυστημικές, εθνικιστικές και λαϊκίστικες φωνές, αντίστοιχες με αυτές που δημιούργησαν το αδιέξοδο του BREXIT στη Μ. Βρετανία. Χρειάζεται μια πειστική απάντηση από την πλευρά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Με προτάσεις που θα πείθουν για την συνειδητοποίηση των έως τώρα λαθών και την ειλικρινή διάθεση να αποκτήσει η Ε.Ε. την συνοχή και την δυναμική που χρειάζεται η νέα εποχή.
Δηλώσατε ότι βλέπετε τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα βγει ενισχυμένη μέσα από την εκλογική αυτή αναμέτρηση;
Είμαι απολύτως βέβαιη ότι η ΝΔ θα επιτύχει μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές. Μια νίκη που θα καταδεικνύει την δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών από την ακολουθούμενη πολιτική στην τελευταία τετραετία. Ζούμε μέχρι και σήμερα στη χώρα των capital controls, της αυστηρής επιτήρησης, των υποχρεωτικών τεράστιων πλεονασμάτων, του αυξανόμενου δημοσίου χρέους, της υπερφορολόγησης, της τεράστιας ανεργίας και της ημιαπασχόλησης. Αλλά και των θεσμικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, του ανεξέλεγκτου Ρουβίκωνα, των ιδεολογικών εμμονών στην Παιδεία. Και φυσικά στη χώρα που αναγνωρίζει με μεγάλη ευκολία μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και δείχνει διάθεση να διαπραγματευτεί χαλαρά τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε Τουρκία και Αλβανία.
Οι Έλληνες δεν ξεχνούν την διεθνή διαπόμπευση της δημιουργικής ασάφειας και τον εθνικό ξεπεσμό που τιμάται με υποψηφιότητες Νόμπελ. Θα δώσουν την απάντησή τους στην ευρωκάλπη και θα δρομολογήσουν ταχύτατα εξελίξεις για άμεση πολιτική αλλαγή.
• Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως «η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και στην κανονικότητα» και ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια. Υπάρχουν περιθώρια για τέτοιους πανηγυρισμούς όταν επικρατεί υπέρμετρη φορολόγηση, κάτι που έχουν βιώσει οι νησιώτες έντονα στο πετσί τους, λόγω και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ;
Δεν δικαιολογείται κανείς πανηγυρισμός. Η χώρα επιχειρεί να επιστρέψει στις αγορές με καθυστέρηση πέντε ετών. Δεν νοείται κανονικότητα με διαρκή εποπτεία, προψηφισθέντα μέτρα και στόχους για τα πλεονάσματα έως το 2060. Ούτε βέβαια θα έπρεπε να μιλούν για κανονικότητα αυτοί που φόρτωσαν νέα, δυβάσταχτα και αχρείαστα μέτρα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, μείωσαν συντάξεις, και επένδυσαν στην… επενδυτική στασιμότητα.
Ειδικά η νησιωτική Ελλάδα υπέστη την κυβερνητική ψευδολογία στο μέγιστο βαθμό. Ενώ προεκλογικά υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών με υποσχέσεις για μη αύξηση του ΦΠΑ, δεν τους πήρε πάρα ελάχιστο χρονικό διάστημα για να την νομοθετήσουν. Να θυμίσουμε εδώ ότι το 2014 η ΝΔ είχε απορρίψει κάθε τέτοια πρόταση από πλευράς δανειστών. Αλλά και η επόμενη κυβέρνηση της παράταξης θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στα νησιά μας.
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της ΝΔ για την οικονομία; Περιλαμβάνεται σε αυτούς ο νησιωτικός ΦΠΑ;
Για το θέμα του ΦΠΑ σάς έχω ήδη απαντήσει. Οι βασικοί οικονομικοί στόχοι της ΝΔ κινούνται σε δύο άξονες. Την μείωση των φόρων, φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ κλπ αλλά και την δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών ώστε να υπάρξει το αναγκαίο επενδυτικό σοκ στη χώρα. Αν δεν κινηθούμε δυναμικά ταυτόχρονα και στα δυο επίπεδα θα μείνουμε καθηλωμένοι σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα συνεχίσουν να καθιστούν επίφοβη και την μακροχρόνια εξέλιξη του δημοσίου χρέους και θα παραμείνουμε δέσμιοι των υψηλών πλεονασμάτων.
Η ΝΔ δεν έρχεται να υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, δεν επιθυμεί να χαϊδέψει αυτιά υποθηκεύοντας το μέλλον της πατρίδας. Θα εργαστεί με σύνεση και συνέπεια για την ανόρθωση της οικονομίας, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου